En helg i Åre – från skidåkning till restauranger

Eller helg och helg, en extra lång en var det – den härliga, fina helgen jag just haft med två av mina närmaste vänner. Någon kommenterade att hela grejen med att i födelsedagspresent ge bort ”ett liftkort vart du vill för skidåkning en långhelg med mig” var rätt genialisk, och det håller vi alla tre med om efter den här helgen – jag, presentgiverskan och bästa bonusen. Att vi fick ihop en helg att åka och njuta Åre ihop var verkligen helt fantastiskt, och jag är så otroligt tacksam för min fina present!

Njuta Åre, som sagt – det är inte svårt. Åre är ett älskvärt ställe på så oerhört många sätt. Däremot var det inte åkningen som vi tar med oss allra mest, för vi hade inte särskilt bra sådan. Vädret var inte på vår sida, och den förväntade vårvintern i april kändes snarare som molniga dagar i maj. Det var tyvärr mer regn och dimma än sol och lagom mjuka backar – men vi har förstås åkt massor ändå. Och så har vi haft både härligt och roligt på många sätt. Himla festligt, och så vidare.

Skidåkning en helg i Åre

Det varma vädret gjorde snön nere mot byn – från i höjd med Fjällgården en bit upp på berget och ner – tung (och sista dagarna och timmarna på dagen till och med blöt). Som benen fått kämpa! Högre upp, i det man i Åre kallar högzon, var snön av desto bättre kvalitet – men tyvärr var sikten oftast för dålig där, och någon dag var vinden rätt hård. Vi hittade finast åkning vid Stendalen (som jag tror räknas till högzon?)  och spenderade riktigt mycket tid av våra fyra dagar där. Dessutom var det lilla fikastället – kåtan – nere i dalen helt fantastiskt mysig.

Jag måste dock säga att nu när jag har nya skidor, som är rejälare och ”all mountain” så funkar det betydligt bättre att åka i den typ av underlag vi hade stora delar av helgen. De riktigt plöjer igenom och flyger över den mjuka snön på samma gång, och det går utan problem att svänga igenom även riktigt fluffiga pucklar. Vi har haft en del nysnö i helgen också – och fått ett gäng underbara åk. Så – det kan vara bättre, men har ändå varit fyra riktigt härliga skiddagar.

Afterski

Vi har varit riktigt duktiga på after skin måste jag säga. ”All in like rock star” sjunger Rydell & Quick i Sälen varje år, och jag är mer än lovligt trött på dem och den låten – men det känns lite som att det var det vi gjorde på Fjällgården medan Bad Influence spelade. Så roligt!

Den sista dagen tog vi det desto lugnare, men fick en härlig paus på mysiga Werséns. Dessutom är det minst sagt njutning i sig att strosa omkring i byn och kolla in alla fina butiker.

Restaurangerna och barerna

Vi har ätit grymt god mat också. Vi missade tyvärr årets kock Johan Backeus gästspel på restaurang Grow – men hade det väldigt gott på andra ställen. Supper levererade så bra så vi gick dit hela två kvällar. Jag har inte fattat hur bra det stället är (för det finns ju även i Stockholm) men vi var alla otroligt nöjda med den goda maten och dessutom notan som kändes överkomlig. En kväll testade vi italienska Capo i Åregårdens källare, och maten var god men stället kanske lite för lugnt/fint för oss denna helg, då vi nog var lite mer ute efter lite stim.

Och så käkade vi lunch på Buustamon – lätt Åres bästa ställe för lunch i backen.

Desto mer brus bjöd mysiga Vinbaren på – så härligt ställe! Och visst hade vi även kul på Bygget den kväll vi var där – även om jag inte var jätteimponerad av musiken denna Åre Pride-helg. För vi får väl hoppas att den var anledningen till så mycket schlager?

Övrigt

Vi bodde på Tott – de var de enda som hade plats kvar den här helgen, då vi letade boende spontant, och där spenderade vi inte så mycket tid men hann med lite bubblande med utsikt över Åre, och tyckte att frukosten levererade riktigt bra.

Jag kom hem igår kväll och fyllde tvättmaskinen redan tidigt imorse – för nu packar vi för en avslutande skidsväng för den här säsongen.