Pärlor i Dubai – och resten av Förenade Arabemiraten

Som den ändå rätt rutinerade resenär jag – ihop med hela familjen – är, så får jag ofta frågan om vilken destination som är min absoluta favorit och vad jag rekommenderar. Ofta svarar jag ”det beror på”, för allt handlar förstås om vad man – ihop med sitt resesällskap – vill få ut av en resa, när man vill åka, hur lång tid man har tillgänglig och vad man har för budget. Är svaret att man vill ha sol och bad med familjen men också möjlighet till annat på semestern – som underhållning, utflykter och stadsliv, man vill få värme när det är den kallare årstiden hemma men ändå inte behöva åka jättelångt – utan kanske under en vecka plus minus någon dag, och har en budget som täcker en normal chartervecka så är mitt svar enkelt; Dubai.

För mig och familjen så har Dubai blivit en riktig favorit, som ger den där efterlängtade värmen under de svenska mellansäsongerna på ett riktigt enkelt och lättillgängligt sätt genom kort resa och liten tidsomställning – och som ändå ger en stor dos annan kultur och med det en upplevelse bortom de härliga stränderna. Dubai, och de andra emiraten i Förenade Arabemiraten, har verkligen sitt rykte av att vara mycket – men jag älskar att man inte är måttfull. För mig är det en del av charmen, och jag älskar att fascineras och underhållas av allt det där extra som finns i regionen.

Ska jag lista några av mina favoriter när det gäller sådant vi gjort i utflyktsväg i Dubai så slår dessa högst:

Det finns hur mycket som helst att göra i Dubai, och för mer inspiration kan jag tipsa om en ny inspirationssajt om Dubai och Förenade Arabemiraten som Apollo precis lanserat: Visit UAE. Den är supersnygg och bjuder på massa inspiration!

Jag nämnde kulturen som en del av det som lockar mig, och jag tycker verkligen att arabkulturen är något alldeles extra. Kameler, öken, beduiner och stjärnklar himmel… det andas magi.

Det är en av anledningarna till att jag för en framtida resa till Förenade arabemiraten sneglar mot de andra emiraten, när vi nu varit flera gånger i just Dubai. Jag vill ha ännu mer! De andra emiraten har också massor att erbjuda – och på många destinationer ökar tillgängligheten varje dag så det blir också lättare och lättare att ta sig dit. Apollo har till exempel numera hotell inte bara i Dubai utan även i Abu Dhabi, Fujairah, Ras al Khaimah, Ajman och Sharjah. Det alla emirat har gemensamt är att det finns gott om roliga attraktioner, breda, långgrunda stränder och allt från lyxiga till enklare och barnvänliga hotell med fina pooler där man lätt har det härligt med utsikt över persiska viken.

Det finns även ställen som i sig lockar mig för utflykter i de andra emiraten. Inte minst de här;

Schejk Zayed-moskén, Abu Dhabi

Denna moské är känd för att den är enorm – och helt i vitt med guldutsmyckning. Den byggdes så sent som 2007, men placerades ändå så högt som på andra plats när TripAdvisor utsåg världens främsta sevärdheter 2016 efter mäktiga världsarvet Machu Pichu – och det säger inte lite. Jag ser framför mig en orimligt vacker byggnad men speciell stämning – och vill verkligen uppleva magin själv.

Ferrari World, Abu Dhabi

I Abu Dhabi ligger världens största inomhusnöjespark – Ferrari World. Där finns bland annat världens snabbaste berg- och dalbana, och det finns något för alla som gillar fart – både genom motorsport och allmänt g-kraft och adrenalinkickar. Det vill säga mina barn, och till viss del jag. I barnens värld lär detta vara Förenade arabemirtanes icke-måttfullhet när den är som bäst. I min..? Oklart. Men vad gör man inte för barnen?

Hajar mountains, Oman

Jag älskar öknen – och den ska vara antingen vidsträckt och röd som den utanför Dubai, eller mäktig med inslag av steninslag som en annan favorit; Wadi rum i Jordanien. Mitt inre går därför riktigt igång när jag läser om bergskedjan Hajar mountains i norra Oman. Berg och dramatik i underbar kombo, och med fantastiska vyer som bäst ses genom vandring – ja tack!

Sol, bad och värme, alla emirat i Förenade Arabemiraten

Men upplevelser i all ära…. det är ändå de där härliga stränderna som lockar allra mest – för en sol- och badsemester under den svenska vintern är det som ger allra mest energi. Lata dagar på härliga ställen. Vi har vid alla våra vistelser i Dubai bott på JA Ocean View hotel, som är suveränt för Dubai då man får ett snyggt hotell med närhet till Dubai Marina, men samtidigt får njuta av faciliteterna på lyxiga JA Jebel Ali beach, inklusive gratis shuttle. Nästa gång är jag dock sugen på att testa ett hotell som är en upplevelse i sig. Hilton Ras Al Khaimah resort & spa får mig att drömma mig bort till varma, arabiska nätter i riktigt härlig lyx. Läs mer om det hotellet – och fler – här.

Bild lånad från Apollo/VisitUA.se

Inlägg i samarbete med Apollo.