Bohuslän barn sverige

Sommarpeppen: Sverige och Karlskrona med barn

Nu närmar det sig sommar, och min bästa destination då är en vi återvänder till sommar efter sommar. Ett ställe som jag inte vill vara ifrån – mer än möjligen en vecka – och som har så oerhört mycket att bjuda på för både stora och små. Jag pratar förstås om Sverige! Visst kan jag åka iväg en vecka – och våra hussemestrar i Sydeuropa är mitt förstahandsval då – men längre tid än så vill jag inte vara borta. Det finns så himla mycket att se och göra här i Sverige, och inget annat ställe bjuder på så mycket sommarkänsla. Den där äkta, riktiga känslan – den som skapar barndomsminnen. För, det är inte i de heta, utländska sandstränderna barndomsminnena sitter. De sitter i det lilla – som är stort för barn. I grässtrån, skrapsår och glasstrutar, bland betande kor, campingstugor, karga klippor, välkända grusvägar och okända lekplatser. Det är där barnens sommarmagi skapas!

Karlskrona med barn

En stad som jag aldrig varit i men varit nyfiken på länge är Karlskrona, som ligger i Blekinge med utsikt över vacker skärgård. Mina barndomssomrar, utöver Dalarna, utspelade sig mer på östkusten än västkusten, men efter att jag träffade Henke – som är smålänning med fokus mot västkusten – så har jag varit på östra/sydöstra sidan alldeles för lite. Jag saknar det, och är så sugen att låta bilen rulla lite mer österöver i år – och gärna göra nedslag i Karlskrona! Staden har blivit framröstad som en av Sveriges vackraste städer flera gånger, och det finns mycket att se och göra i Karlskrona med barn. Ett bra tips för att hitta barnens guldkorn i staden är att för 60 kronor köpa ett kort som heter Barnens roliga Karlskrona. Där är tips och erbjudanden samlat, och det hjälper så du får ut det allra mesta och bästa av din vistelse i Karlskrona med barn.

Boende i Karlskrona med barn

Dragsö camping

Mina barn är nästan sura att vi inte oftare bor på camping, för de får mersmak när vi kommer tilll campingar. Det är nämligen till sådana vi ofta beger oss för att hitta riktigt roliga lekparker. För dem är det drömmen att få bo så – mitt i allt det roliga, och med många barnfamiljer runt omkring. På 4-stjärniga Dragsö camping finns kids club med aktiviteter och utöver det finns exempelvis kanot- och kajakuthyrning och äventyrsminigolf – vilket kortet ger rabatt på.

Scandic

Hela Karlskrona är uppbyggt på öar, och stadsplanen och den äldre bebyggelsen är med på Unescos världsarvslista. Centrum ligger på ön Trossö, och så gör också det relativt nybyggda Scandic. Barn under 13 bor gratis i extra säng, och på hotellet finns restaurang, gym, ett lekområde för barnen och en stor terrass med bästa havsutsikt.

Karlskrona med barnKarlskrona med barn – lek och underhållning

Boda Borg

Detta koncept finns på fler ställen i landet, och jag har själv gjort det (som vuxen) ihop med mitt gamla fotbollslag. Jag minns det fortfarande som så otroligt roligt, och ser fram emot att kunna göra sådant med mina barn! På äventyrshuset Boda Borg i Karlskrona har åldern ingen betydelse utan kan blandas friskt, och man bildar ett lag på 3-5 personer som sedan ska klara sig igenom ett gäng utmaningar på tid. Har barnet kortet Barnens roliga Karlskrona så får de 50 kronor rabatt på priset. Inte så dåligt med tanke på att kortet kostar 60:-.

Barnens Gård

När barnen var snäppet yngre (hehe, vi återvänder väl snart…) var vi mycket på stadsbondgårdar under semestern. Det är en perfekt aktivitet de dagar då vädret är lite mer varierat. Barnens gård i Karlskrona är något så genialt som detta – inkluderat ponnyridning och hölass mm – kombinerat med både utomhuslekland, elbilar och (uppvärmt) vattenland. Pooler och vattenrutschbanor i kombination med smådjur och lek – detta vore mina barns dröm, alltså!

Karlskronas barnvänliga museum

Marinmuseum

Detta museum är släkt med barnens Stockholmsfavorit Vasamuseet, och att de ingår i samma koncern vittnar om kvaliteten. Omgivningarna lär vara enormt vackra, och på museet kan barnen gå ombord på spännande fartyg, leka på däck, köra fartygssimulator och pyssla i Sjömansverkstaden.

Blekinge Museum

Karlskrona bildades redan år 1680, och historien är riktigt fascinerande.

”Karlskrona är ett utomordentligt väl bevarat exempel på en planerad europeisk örlogsstad, som influerats av äldre anläggningar i andra länder. Karlskrona har i sin tur tjänat som förebild för efterföljande städer med liknande uppgifter. Örlogsbaser spelade en viktig roll under de århundraden när storleken på ett lands flottstyrka var en avgörande faktor i europeisk realpolitik och Karlskrona är den bäst bevarade och mest kompletta av dem som finns kvar.”

På Blekinge museum får man höra fascinerande berättelser från hela stadens historia – med spår från 10 000 år tillbaka i tiden. Barockträdgård och en restaurang i 1700-talsmiljö tilltalar mig – men för mina barn tror jag den omtalade lekplatsen Grevagrundet, som går i skärgårdens tecken, skulle bli allra populärast.

Mer om Karlskrona med barn

Vill man ha mer tips om vad man kan göra i Karlskrona med barn så kan man besöka turistbyrån för att få ännu mer tips och hjälp. Där säljer man också kortet Barnens roliga Karlskrona – om man inte vill köpa på förhand (då finns Karlskronakortet att köpa på den här länken).


I nästa vecka kommer vi spela in ett avsnitt av Att resa-podden med fokus på Sverige-semester med barn. Kommentera gärna nedan om du har något tips att komma med. Vi vill jättegärna få ny inspiration i kombination med de sommarpärlor vi redan har i landet! 


Inlägget är skrivet i samarbete med Visit Karlskrona, och bilderna i inlägget är från Dalarna, Halmstad och Smögen. 

Följ mig!

Mer läsning...
New Yorks bästa sevärdheter – topp 20