Om barnyoga – att få yoga i sitt liv från start

Stella har just avslutat en andra omgång av barnyoga – där hon gått en kurs hos en fantastisk yogalärare som vi har ynnesten att ha i hemmakvarteren. Hemma i hemmastudion, en omgjord lägenhet med egen ingång i bottenvåningen av huset, har många i området (och fler) njutit av riktigt bra yoga länge, men barnyogan började i vintras som ett försök med öppna dörrar. Antalet barn som ville prova på var många, och det var nog inte alls enligt plan att så många prova-på-klasser skulle fyllas av nyfikna barn. Men det gjorde de – och det blev ungefär lika många kurser som det erbjöds prova-på-tillfällen. Det vill säga att i princip alla barn som provade på barnyoga utan tvekan ville fortsätta, och Stella gjorde sin första kurs om ca 8 gånger och tvekade därefter inte en sekund när uppföljning annonserades. Nu är det mitten av maj, och bakom sig har Stella två hela kurser och således många veckor av regelbunden yoga. En dag i veckan har hon efter skolan gått med några kompisar ner till yogastudion, alltid med lätta steg och sinne – och förmodligen tagit med sig olika saker varje gång. Ibland kommer hon hem och känner sig avslappnad och lovordar den avslutande massagen, ibland kommer hon hem med energi och kämpar på med “den svåra kråkan” och ibland säger hon ingenting. Jag tänker att det hon upplever inne på yogan är hennes, och jag är nyfiken men just gällande yogan vet jag att inte fråga. Yogan är prestationsbefriad, den är ens egen och den ger det man behöver för stunden – och i längden.

Jag är så otroligt glad att Stella redan nu – som 8-åring – fått inblick i vad yogan kan ha att ge.

Det dyker upp andra tillfällen då vi kan få små fragment av vad Stella tar med sig från sin barnyoga. När någon med negativ inställning diskuteras kan hon säga att “det inte var så mycket yin i det där just nu” – för historien om yin och yang är återkommande. Balansen, och sagan – för i barnens fall är det en saga – om att från något bra kan något bli att kännas dåligt och från något dåligt kommer alltid något bra, i en lång, svepande historia. Det är genialt.
Eller så kan vi se det i en plötslig paus i livet och en andning som lugnar ner, där hon alldeles uppenbart har en medvetandehet om och förmåga att känna inåt för att hitta lugnet. Tänk om en så tidig sådan lärdom gör att det blir en förmåga som verkligen konserveras – lite som att lära sig cykla. Sådär så att förmågan består långt där inne, och bär henne genom den stressiga tillvaro man kan misstänka att även hon kommer att ha hela livet. Med verktyg som är självklara, och som handlar om henne. Det vore lika magiskt som det hon upplever varje tisdagseftermiddag.

Nu är det uppehåll till efter sommaren, men jag hoppas och tror att hon hakar på igen efter sommaren. Kanske gör även Max debut i yogasalen då? Han har inte uttryckt intresse innan, men börjat glänta på locket. Jag lyssnar noga på det intresset som finns, i det här fallet.

Blir du nyfiken på bra yoga eller barnyoga i hemmastudio så finns Yogahome på Facebook här eller på Instagram här.

När vi var på Bali bodde vi några av de sista dagarna på ett yogaretreat i Canggu. Det var innan yogan på riktigt gjorde intåg i Stellas liv – men barn gör som bekant som det de ser…

 1. så mysigt att ha en kvartersstudio!! Låter helt underbart att få in yoga så tidigt i livet, många vuxna verkar hypa lite över att barnen behöver det och ibland tänker jag då att det är vi vuxna som överför våra behov på barnen, men Stella verkar ju verkligen ha fått hitta dit precis helt själv och det är ju alldeles alldeles underbart! Önskar alla barn fick prova på det! Förstår du är nyfiken 🙂

  1. Ja, det är verkligen fantastiskt – sån lyx. Nu betalar jag visserligen redan dyrt kort på SATS så blir inte så ofta för min del, men ibland iallafall.

   I det här fallet är det SÅ något som kommer från barnen själva. Sen är (din namne) Johanna grym och lyssnar verkligen in och möter barnen på olika sätt olika dagar. Hon får rätt ofta helt byta inriktning på passet mot vad hon tänkt – utifrån var barnen verkar vara just den dagen.

   Egentligen tänker jag ofta att det barnen behöver mer är spontan rörelse snarare än uppstyrd idrott – men det här är något helt annat, och så himla värdefullt.

  1. När Johanna berättar – det lilla hon säger – om stunderna blir jag alltid heeeelt tårögd. “Ni skulle se era barn, alltså”, säger hon – och jag kan bara tänka mig. Så äkta!

 2. Vilken fin gåva ni ger till Stella! Det är guld värt att ha en egen “verktygslåda” inom sig inför livets stressande och pressande stunder. Jag har yogat länge, men önskar ju såklart att jag också hade fått med mig det som liten. Då, typ början av 2000-talet, fanns ju knappt yoga som den gör idag! Lyllos alla 10-talets barn alltså 😉

  1. Jag tror att det kan vara superviktigt.. att lära sig lyssna inåt. Så himla viktigt.
   Tror inte det är så vanligt bland barn nu heller, men finns. Alltid något. Mycket lek förstås, som landar i positioner – eller bara vara.

 3. Så underbart! Ludde har varit på barnyoga med mig och dom kör ibland på förskolan, men det Stella får uppleva är ju helt magiskt! Hoppas mina också kommer upptäcka alla fantastiska fördelar med yoga!

  1. Det är verkligen helt fantastiskt. Hon är så bra, yogahome-johanna. <3
   Såhär skrev hon idag när hon delade mitt inlägg:
   ***
   Trodde jag var tvungen att åka till fjärran land för att hitta min lärare, föreställde mig en äldre kvinna med skarp röst och rynkor av erfarenhet.
   Men mina lärare bor bara runt hörnet.
   Barnen- så fina, grymt härliga och helt magiska. Glad om ett frö har planterats hos dem under våren, ett frö de kan hämta kraft ifrån den dagen vinden blåser hårt.
   Tack alla föräldrar för förtroendet. Tack alla magiska barn-för att ni är precis som ni är, för att ni finns. För att ni delar.
   ***
   Alltså... <3

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ mig!