New Yorks bästa sevärdheter – topp 20

Jag har många favoriter i New York, och här delar jag med mig av min lista om New Yorks bästa sevärdheter – hoppas att du får massor av inspiration!

1. Central Park

Det är egentligen märkligt att i en storstad som New York börja med att prata om en park – men Central Park är något alldeles extra. Trots att New York är hets, liv och ”staden som aldrig sover”, så är parkens stillhet lika mycket det som utgör New Yorks känsla när den är som bäst. Om pulsen är NYs hjärta så är Central Park lungorna. Många av parkens mest kända ”spots” ligger i söder (och allra mest älskar jag lilla bergsknallen som ligger i dess sydöstra del), men jag rekommenderar att gå längre in i den – hela vägen längst norrut. Att gå runt Jackie Onassis reservoir är ett måste, och i nordöstra parken ligger en annan underbar damm – ”pond” – som är mysig i sin enkelhet. Åk till Harlem och promenera genom hela parken, är min rekommendation – förutom den obligatoriska morgonjoggen/power walken ihop med New York-borna. Parken är 4 km lång och 1 km bred så du gör den på några timmar. Har du dåligt med tid så hyr en cykel för att utforska parkens olika delar – man blir förvånad över hur många olika typer av miljöer en enda park kan rymma.

2. Brooklyn Bridge

Det är inte att bropelarna är höga som fascinerar med Brooklyn bridge längre, även om det var det när den invigdes 1883 och de då var USAs högsta byggnader (!) – utan att den är så oerhört vacker. Turistmassorna på den är många, men det är ändå utan tvekan värt att promenera hela vägen över den till Brooklyn och tillbaka – bron är verkligen en av New Yorks bästa sevärdheter. På Brooklynsidan rekommenderar jag en snabb paus på Brooklyn Icecream Factory – om man inte vill hänga kvar längre och njuta Brooklyn heights som ger en härlig utsikt mot Manhattan skyline. Missa inte området mellan Brooklyn Bridge och Manhattan bridge, där bron är i mitt tycke allra vackrast. Mest fantastisk är promenaden över bron i skymning, men den är bra – och turisttät – oavsett tid på dygnet.

En rekommendation om du orkar gå långt är att gå Manhattan bridge på tillbakavägen – inte lika mäktig som promenaden över Brooklyn bridge men häftig på annat sätt. Läs mer om att gå över Brooklyn och Manhattan bridge här.

New Yorks bästa sevärdheter

3. Highline Park

Hela highland park blev klar 2014, och den består av en 2,3 km lång promenadsträcka över ett nedlagt järnvägsspår med start vid Standard hotel i Meatpacking och slut vid 30th. Det som gör parken så speciell är att den ligger höjd ovan marknivån, och att utsikt och känsla varierar mellan att vara inkilad bland byggnader eller gå i öppna områden med vyer över staden och Hudson river. Det är mycket folk, så jag rekommenderar att göra parken tidigt på morgonen.

4. Staten Island ferry – Frihetsgudinnan

Jag har aldrig varit i land till Frihetsgudinnan – men också förstått att det inte behövs utan är ett lätt överskattat besök. Frihetsgudinnan ses bäst från håll. Känslan i Battery park längst ut på södra Manhattan är tillräckligt bra, och vill man komma ännu närmare är gratisfärjan Staten Island Ferry ett väldigt vackert alternativ. Den går ut till ön, där man går av snabbt och tar en tur runt terminalen, och sedan tillbaka igen. Vyerna är förstås lika bra över södra Manhattans skyline som den är över statyn.

New Yorks bästa sevärdheter

5. Hudson River park

Under föregående punkt nämnde jag att se Frihetsgudinnan från Battery park, men att göra det under en hel promenad eller löptur längs Hudson River Parks mest sydliga delar är ännu bättre. Hela denna park, som snarare är en strandpromenad längs hela flodkanten, ger grym utsikt över Jersey, bjuder på grönområde efter grönområde som gjort för picknick och en paus från stadspulsen – eller parkbänkar att slå sig ner vid och drömma sig bort. Gör den från området vid Holland tunnel (tänk Spring Street) och söderut hela vägen till Battery park. Efter det är inte Battery park intressant längre.

6. 9/11 museum och One World Observatory

Ingen har någonsin lämnats obemärkt av terrordåden den 9 september 2001 – och genom 9/11 museum blir man berörd längst in i själ och hjärta. Foton, föremål och berättelser berättar den sorgliga historien på ett gripande sätt. Efter museet bör man besöka One World Tower, den nya skyskrapa som byggts upp efter tvillingtornen. Det är vackert utanför, men allra bäst är utsikten från observationsvåningarna närmare 400 meter upp i luften.

7. Top of the Rock – Rockefeller center

Den mest klassiska skyskrapan är mäktiga Empire state building, men till den är kön konstant enormt lång så jag föredrar utomhusdäcket uppe på Rockefeller center – Top of the rock. Förutom den härliga utomhuskänslan så ser man både Central Park och Empire state building från detta utsiktsdäck – och det går inte att inte älska det. Passa förstås på att kika på skridskoåkarna i Rockefellers markplan, som är en annan New York-klassiker.

8. Takbarer

På utsiktsdäcken ovan kostar det förstås en del att gå in, så egentligen föredrar jag takbarer. Fast alltså – inte av just den anledningen, men kombinationen människor, utsikt och drink är förstås härlig. Bäst vy har du från enorma 230 Fifth, där Empire state buiding är ståtligare än någonsin och terassen fantastisk – även om det går att sitta inne också. Andra favoriter är The Roof med utsikt över Central Park, överdådigt lyxiga The Standard, the Gansevoort Hotel, gamla klassikern Marriott – och inte minst takbaren på Hotel Hugo i SoHo. Den sistnämnda är efter vår sista resa min absoluta favorit, inte minst för sin oerhört härliga känsla.

Läs mer om New Yorks takbarer i det här inlägget.

9. Manhattan runt med båt (eller ovanifrån med helikopter)

Att åka helikopter vid Manhattan är fantastiskt, och väl värt den lite dyrare investeringen. Det ger en fantastisk utsikt över hela Manhattan, även om man inte längre får flyga just över Manhattan utan håller sig över vattnet utanför. Från vattnet kan man få riktigt härliga vyer av Manhattan, och att åka en sightseeingbåt är ett bra tips för den som vill se Manhattans skyline. Det räcker att åka runt södra halvan av Manhattan, men har man mycket tid och vill ha en lång, lugn stund på en båt så går det att åka runt hela.

10. Roosevelt Island tram

Ett annat sätt att sväva ovan mark och se New York, eller rättare sagt Roosevelt Island, East River Upper East side, är att åka kabinbanan Roosevelt Island Tram över East River till Roosevelt Island och tillbaka. Det kostar bara som en vanlig tunnelbanebiljett (du behöver ett MTA-kort) och är således ett riktigt billigt nöje för en vad jag hört toppenbra upplevelse. Detta ville jag verkligen testa på vår senaste resa, men upplevelsen är kvar på min NY bucket list.

11. Macy’s

Shopping är inte min favoritsysselsättning i New York – jag har nog med att bara vara – men Macy’s är värt ett besök inte bara för shoppingen utan även för att det är en vacker, anrik byggnad. Jag gillar markplan med trärulltrapporna, och för att shoppa till barnen besöker jag alltid barnavdelningen nästan längst upp i varuhuset – där finns ”alla” märken samlade och det går att fynda rejält. Glöm inte att skaffa ett visitors card för att få 10% rabatt i hela varuhuset.

Gillar du shopping så rekommenderar jag inlägget om att shoppa i New York.

12. Madison Square Garden

Är du idrottsfantast är ett besök på Madison Square Garden i det närmaste obligatoriskt. Hela arenan är kult, och stämningen är fantastisk vare sig det är hockey med New York Rangers eller basket med New York Knicks.

13. Bryant Park

Lilla Bryant Park är en klassisk liten stadspark insprängd bland skyskrapor och höga träd, perfekt för att ta en liten paus i.

14. Washington Square Park

I hjärtat av underbara Greenwich Village ligger Washington Square park. Där sitter jag gärna och njuter av aktiviteten som pågår runt om, i området som är det lilla, charmiga New York – och med det just det stora.

15. Times Square

Neonljusen och reklamskyltarna runt Times Square är inte min favorit i staden – och allra minst att bo nära. Där föredrar jag en mer ”äkta” stadsdel alla dagar i veckan. Samtidigt är det svårt att inte fascineras, och givetvis ska torget passeras för att ge en känsla av att man faktiskt är mitt i New York, och med det centrum av världen. För, det är man väl? Torget tillhör enligt mig inte New Yorks bästa sevärdheter, men det går inte att skriva en sådan här lista utan att ha med det.

New Yorks bästa sevärdheter

16. Grand Central Terminal

Grand Central är en av världens största tågstationer, och den stora hallen påminner mer om en kyrka eller ett slott än en tågcentral. Gå igenom och insup atmosfären, som lätt kan få dig att drömma dig tillbaka hur det var i New York på sent 1800-tal.

17. The Oculus

Om Grand Central är klassisk tågstation i lyxigaste snitt så är Oculus något av det mest utflippade och märkliga i samma kategori. Stationen är World Trade Center hub, och byggnaden den består av är fantastiskt cool både utifrån och inuti.

18. Yankee Stadium

Den Yankee Stadium som jag var på för en match är numera utbytt mot en ny som byggdes just när jag var på gamla – 2008 – men det ryktas om att känslan är densamma på nya Yankee Stadium. Allra mest givande är att gå och se hur amerikanarna njuter match. Inlevelsen är lika stor för spelet som det är för allt runt omkring – och då pratar jag mest om all mat som säljs på läktarna och köps och konsumeras i orimligt hög takt.

19. Chelsea market

I stadsdelen Chelsea ligger Chelsea market som är en inomhusmarknad fylld med små matbutiker och restauranger. Charmfaktorn är hög, och NY-känslan likaså.

20. Restauranger

Man skulle kunna tro att min sista punkt skulle rymma några av New Yorks mest kända museum – men som jag sagt många gånger är kultur av det slaget inte min starkaste sida. Min starkaste sida är restauranger med lika fantastiska smaker som grymma inramningar, och åker jag till New York så missar jag inte min research. Det är på restaurangerna jag njuter allra mest, och känner att jag verkligen är i New York – och upplever stadsdelarna kvällstid.

Mina tips om New Yorks bästa restauranger hittar du i det här inlägget.

Vad gillar du bäst? Har du några bra tips jag inte tagit upp här? Tipsa gärna i kommentarsfältet så fyller vi på listan!