Åre torg, Åresjön, Åreskutan and beyond; Åre dirt track, Åre bibliotek, Grädda bageri mm

Jag snuddade vid det häromdagen, att Åre trots alla aktiviteter inte handlar enbart om det. Det är verkligen ett så mysigt ställe att bara vara på, och det finns så många ställen där man gör just det så himla bra. Jag har aldrig hört någon som varit i Åre och inte fallit hårt för samhället – och jag vågar påstå att det inte bara är aktiviteterna som gör det, utan hela känslan i byn. Den är så oerhört mysig, och det finns så många härliga ställen.

För erkännas ska att vi är en aktiv familj och vi tycker om mycket som har med outdoor att göra, men några äkta och innerliga friluftsmänniskor är vi inte. Ni lär aldrig läsa här om att verkligen fjällvandra med barn, den bästa frystorkade maten eller de allra mest otillgängliga utomhusäventyren. Vi älskar vyerna och vidderna, adrenalinpåslagen och äventyrsfläktarna – men lika mycket älskar vi att sedan landa i en bubblande by, en där det riktigt sjuder av liv och energi och inte minst där det går att få en riktigt god middag med tillhörande viner, eller bara en perfekt skummad latte. Med det sagt är det också därför det är just Åre vi siktat in oss på och tycker mest om av de svenska fjällens alla ställen, och det är också därför vi valde närhet till Åre torg som viktigare än kvadratmeter när vi bestämt oss för en fjällinvestering. Hemma bor vi en bit ifrån där det händer – i Nacka istället för mitt i stan – och därför vill vi i Åre ha allt nära. Känslan att gå utanför dörren och vara mitt i allt det där livet är så oerhört mycket värt för oss. Den här veckan har vi till och med lämnat storbarnen hemma i lägenheten för att få lite egentid på mysiga krogen Werséns några timmar ett par kvällar – fatta lyxen! (och som de älskat det), och de är också så stora så de utan problem rör sig i byn ihop utan vårt sällskap. Kickbikebana, pokemonjakt och allmänt häng där de får känna sig stora och självständiga – det är en win.

Åre bortom de rejälare aktiviteterna har under vår sommarvecka inkluderat bland annat det här – få nämnda och många glömda:

Åre Dirt track

Nere mot sjön, lite norr om Holiday club men ej med direkt anslutning till cykelvägen utan access genom att gå över stora vägen strax norr om byn, finns en trickbana för cykling; Åre dirt track. Den är en klar hit för barnen som vågar försöka sig på kullar och svängar. Rätt svårt tyckte Max och oerhört kul tyckte Stella.

Åre dirt track Åre dirt track

Åre bibliotek

Meja har inte varit bortskämt med leksaker eller böcker under vår vistelse (note to self: bättring med hennes packning till nästa gång), och blev således mer än nöjd när vi kom in på bibliotekets mysiga barnhörna. Sköna soffor, trevlig utsikt, massor av böcker och en del pussel och annat – klart win för dig med uttråkade små barn! Du hittar biblioteket i stationshuset, ovanpå Ica Åre.

Grädda bageri och konditori

Åres bästa bullar finns på Grädda bageri och konditori hävdade familj Uppochhoppa, och vi fick chansen att testa – och hålla med – efter besöket på Åre dirt track som ligger just nedanför. För den som gillar glass hittar du dessutom Åre gelato grymma hemgjorda i spännande smaker här, och jag och barnen testade bullar, chokladbollar, smoothie och kaffe och var väldigt nöjda (förutom att barnen i sig var missnöjda och jag gick in i mamma-väggen, men det är ju inte bageriets fel).

Copper hill trail – ett lopp under Fjällmaraton-veckan

Av alla loppen i Fjällmaraton så slutade nog Copperhill trail som det mest uppskattade med över 400 startande. Längden med förhållandevis nätta 7 kilometer och det runt toppen Totthummeln som bjuder fin utsikt är förmodligen anledningen (ihop med ett utlottat pris i form av en bil). Jag skulle ha sprungit men efter den där mamma-väggen så fanns inte energi och Sofia fick ge sig iväg själv – men som hon gjorde det sen. Grymma Sofia krossade höjdmetrarna och sprang in sprudlande av smittsam energi – nästa år kör jag också!

Sofia efter Copperhill trail målgång på torget.

Werséns

Jag gillar verkligen Werséns, och förutom grymma pizzor av intressantare snitt än de gamla vanliga så serverar de en pasta som är helt magisk. Ta den med röding och räkor nästa gång, är mitt tips!

Pasta med röding på Werséns. Underbar!

 Åre kafferosteri och Espresso house

Jag är svag för Espresso house, som enligt mig har bäst kaffe av kedjorna, och i Åre gör sig deras inredning med amerikansk lodgekänsla ännu bättre än i storstäderna. Vill man ha allra bäst kaffe i Stockholm är det dock Åre kafferosteri man ska sikta in sig på. Det lilla huset på torget serverar klasskaffe, och är förutom det hur mysigt som helst att sitta och titta på folk på.

Espresso house, Åre
Espresso house, Åre

Åre torg, Åresjön, Åreskutan

Jaja, ni har fattat för länge sen. Åre, byn av njutning – av aktiviteter såväl som the moments in betweeen the moments.

Lekparken nedanför Holiday Club.
Kasta macka i Åresjön.
Efter downhill.
Viktigt med rengöringen också, efter Åre dirt track.