bästa sevärdheter på Bali - tips-21

Mina 5 bästa sevärdheter på Bali

Inlägg i samarbete med reseföretaget Evaneos.

En vanlig missuppfattning är att Bali är ett resmål för att få en ultimat sol- och badsemester. Och visst – nog finns fantastiska stränder på Bali, men det bör inte vara det som drar mest på Bali. Bali är en magisk och mytomspunnen ö med stark kultur och religion, och minst lika mycket som öns klimat och stränder drar bör dess sevärdheter locka. Jag vill ge just denna typ av tips om Bali, då jag tycker att du under en resa till Bali inte får missa Balis bästa sevärdheter. Vi lade upp vår Bali-resa så att vi reste runt och bodde på många olika ställen för att på så vis uppleva Balis olika delar, och så spetsade vi det med en hel del utflykter för att få se de allra bästa sevärdheterna. 

Några dagar hade vi också en lokal guide tillika chaufför som tog oss runt till de allra bästa sevärdheterna på ön. Vill du ha hjälp att skräddarsy en Bali-resa med de sevärdheter du är mest intresserad av så kan jag tipsa om att ta hjälp av arrangören Evaneos som jobbar med lokala experter för att kunna sy ihop en rundresa. Då kan upplevelsen lätt maxas, och du få ut så mycket av din Bali-resa som möjligt genom den lokala expertisen. Det är en så magisk ö som Bali värd!

Missa inte vårt podcast-avsnitt om Bali för en massa inspiration!

1. Tempel på Bali

Kulturen och religionen på Bali är speciell, och tro är en stor del av livet – vilket är påtagligt överallt och hela tiden. Den största religionen är en form av Bali-hinduism, som kombinerar hinduism med bland annat en dyrkan till naturgudar, berg, havet och vulkaner och en tro på andar. Mycket tid läggs på ceremoniella ritualer som inkluderar offergåvor, och de flesta balineser har ett litet tempel vid sitt hem. 

Det finns ett enormt antal tempel på Bali, och flera av dem tillhör öns allra mest spektakulära vyer. Att besöka något eller några av de mäktiga tempel som finns på Bali är ett absolut måste och en klar etta på denna lista med tips om Balis bästa sevärdheter. 

Ulun Daru Bratan – Tempelt vid sjön / Vattentemplet

Ett av de allra mest besökta och inte minst fotograferade templen på Bali är Ulun Daru Bratan. Det ligger på 1200 meters höjd vid Lake Beratan (/Bratan) vilket ger en hel annan känsla än på många andra ställen. Luften känns högre, klarare och kyligare och grönskan är lummig. Är det vindstilla speglar sig templet vackert i sjön, och ofta dansar dimman stämningsfullt över sjöns vatten. 

Pura Luhur Uluwatu – Uluwatu-templet / Templet på klippan

På Balis sydvästra spets finns en av Balis mest spektakulära platser; Uluwatu. Kalkstensklippor störtar ner mot havet på ett dramatiskt sätt, och på just en sådan klippa – 70 meter över havet – ligger Uluwatu-templet / Pura Luhur Uluwatu. Det tillhör ett av Balis sex viktigaste tempel och sägs syfta till att skydda mot onda andar från havet. Varje kväll framförs en populär dansshow; Kecak fire dance. Influerad av hinduiska sägner och ritualer, med färgstarka kläder och mycket energi ges en spektakulär show i solnedgången. 

Pura Besakih – Templet på vulkanen

På Balis högsta vulkan, Gunung Agung, ligger Balis heligaste tempel; Pura Besakih, även kallat modertemplet. 

Tanah Lot – Templet i havet 

På en liten klippa i havet ligger Tanah Lot, som på grund av sitt läge bara kan besökas vid lågvatten. Templet i havet är en riktig turistmagnet i solnedgången. Med all rätt.

Taman Ayun – ”Vacker trädgård”

Templet Taman Ayun går tillbaka till tidigt 1600-tal, och är utnämnt på UNESCOs världsarvslista.

Vattenpalatset Tirtta Ganga

Tirtta Ganga är snarare ett palats än tempel, och består av en stor vacker trädgård fyllt med fontäner, skulpturer, små tempelbyggnader och vattenkällor där heligt vatten rinner. Detta behövde vi vår lokala guide för att få tips om och hitta till, själva var vi helt nollställda inför detta och visste inte var guiden tog oss och stannade. Apropå det givande med att ta hjälp med sin sightseeing på plats av Evaneos, alltså. Stoppet på vattenpalatset Tirtta Ganga, vilket vi gjorde på vår resa mellan Amed och Canggu, hade jag inte velat vara utan – det var en av mina bästa stunder på hela resan. Känslan, upplevelsen med barnen osv.

Läs mer om hur jag slogs av en vacker väg – och besöket på holy springs – som väckte min backpackersjäl.

2. Risterasser på Bali

En av Balis främsta tillgångar är naturen. Jag fullkomligt älskar att Bali exploderar i grönska, och att man vart man än vänder sig ser risfält. Stora delar av ön är täckt av vidsträckta risfält och böljande risterasser. Några av de mest kända av alla risterasser på Bali är Juatiluwih som är med på Unescos världsarvslista, välbesökta Tegalalang utanför Ubud och vackra Sideme.

Tegalagang rice terraces 

Tegalagang rice terraces utanför Bali är ett av Balis mest välkända risterasser. De mäktiga risfälten är så häftiga som ryktet säger, och lika välbesökta. Ställ dig i kö för att ta en bild i stora gungan Bali swing, gå en vandring och ta sedan en fika – eller shoppa – i någon av alla caféer och souvenirshoppar. Ja – Tegalagang rice terraces är en turistfälla, men samtidigt oerhört vackert. 

3. Vattenfall på Bali

Missa inte att besöka något vattenfall om du är på Bali. Och, besöker du ett är sannolikheten stor att du besöker flera. Runtom på Bali finns flera häftiga vattenfall och inte sällan är de omgivna av djungel eller risfält – eller både och. Sekumpul på norra Bali anses av många vara ett av Balis vackraste och många tycker att 550 trappsteg ner till vattenfallet Nungnung waterfall – öns högsta – är värda att lägga bakom sig för det man möts av. Kanto Lampo är inte lika välbesökt som andra så välkända Tegenungan kan nästan sägas vara dess motsats. Jag nämner några, men faktum är att det på Bali finns precis hur många vattenfall som helst. Be din chaufför/guide om hjälp att hitta ett vattenfall som passar dig, ditt sällskap och er resrutt.

4. Ubud – äkta Bali en en intensiv mix

Att besöka Ubud är ett måste, och denna stad mitt på Bali anses av många vara just vad Bali handlar om. En äkta bit av Bali, där grönska och lummig natur mixas med traditioner och stark kultur. Ubud är välbesökt av turister och har intensiv trafik och mycket av allt – men är samtidigt en häftig plats att besöka i sig självt såväl som en bra plats att utgå ifrån för alla Bali-utflykter. 

Monkey Forest, Ubud

I Ubud hittar du också Monkey Forest. Det är ett stort park- och tempelområde där apor springer fritt och du kan underhållas lika mycket av aporna som den mäktigt vilda naturen. 

Här kan du läsa om vårt besök på Monkey forest i Ubud, och här hittar du mer reseberättelser från Ubud – inklusive en recension av ett fint hotell med infinitypool mot risterasser

5. Vulkaner och berg / Mount Batur och Mount Agung 

Mount Batur

Att bestiga den aktiva vulkanen Mount Batur, som reser sig 1700 meter över havet, är mäkta populärt bland Balis mer aktiva besökare. Allra häftigast upplevelse ger en sunrise trek, som startar i nattens mörker och som från toppen som du kan förvänta dig att nå runt två timmar senare bjuder på en fantastisk utsikt i soluppgången. 

Mount Agung

Ännu högre och med det betydligt mer utmanande att bestiga är Mount Agung. Berget är 3142 meter högt och ses som ett spirituellt berg av stort betydande för Bali och dess invånare.  

Sevärdheter på Bali och mäktiga upplevelser

Ja, ni hör ju – det finns så mycket som gör Bali värt ett besök, långt bortom sol och bad. Jag tror snarare att förväntningar på enbart det kan lägga grund för besvikelse (även om stränderna och härliga de med) – och att det är viktigt att ta till sig tips om Bali och se sig om mer. Det är så ön gör sig rättvisa, och att besöka tempel, risterrasser, vattenfall och mer är så värt. I det här inlägget har jag samtidigt nästan bara skrapat på ytan. Det finns mer.

Hoppas du hittat lite inspiration till en resa till Bali i detta inlägg. Fråga gärna om du undrar något!

Mer läsning och tips om Bali

Här hittar du alla mina inlägg om Bali.
Här finns en guide till Bali med barn.
Här hittar du mer information om Balis bästa stränder
Här finns lyssning om Bali Att resa-podden

Inlägget är skrivet i samarbete med reseföretaget Evaneos, som kan hjälpa dig att skräddarsy resrutt, transport, boende och aktiviteter under din resa. Evaneos samarbetar med lokala researrangörer så via Evaneos kan du planera din resa direkt med en reseexpert på Bali med stor lokal expertis och kontaktnät på plats.