“Vad får du all din energi ifrån?” – Om energi, flyt och att se det ljusa i livet

Frågan i rubriken är en jag ofta får. Jag ses som energisk, som att orka och vilja mycket, och vara glad och positiv – och allt det är absolut sant. Det bor dock ingen duracellkanin i mig, utan jag tror att jag i mångt och mycket får min energi från ett förhållningssätt snarare än en outsinlig inre källa till ork och driv. Energin går hand i hand med allt det som “livet från den ljusa sidan” handlar om – det jag för nu ganska många år sedan valde som bloggnamn, för att det är något som genomsyrar mitt liv oavsett om det gäller vardag, resor, jobb eller livet i stort. Uttrycket är nämligen också ett förhållningssätt, och inte ett som handlar om att skapa en bild av mitt liv som konstant friktionsfritt utan ett som faktiskt handlar om att ta saker på rätt sätt. Man kommer helt enkelt oerhört långt genom att tackla saker på rätt sätt, och det är sällan något medfött utan något som kommer ur insikter och träning.

Insikter och träning, kanske du tänker – vad betyder det?

Det var ganska många år sedan nu som jag först snubblade över litteratur som beskrev livet på ett annat sätt. Som handlade om hur man tacklar saker, och om hur världens uppbyggnad kan ses. Jag blev övertygad, och eftersom jag började fundera i de här banorna redan strax efter 20 års ålder så har det påverkat mig genom hela livet. Jag har lärt mig att hitta ställena som inte bara bevarar utan också alstrar energi och jag vet också hur jag bygger på mitt välmående. Med andra ord är det hur jag tar saker som får mig att gå genom livet på ett sätt som kan verka enkelt, eller positivt eller helt enkelt; med mycket energi. Insikten är således kunskapen om hur det fungerar, och träningen är det som jag gör genom att varje dag så gott det går försöka leva på det sätt som jag har insikter om och kunskap till. Så vad jag får all min energi ifrån? Genom att tackla saker på rätt sätt, och värna om min energi och medvetet välja vad som får ta av den – och vad som inte får det.

“Det går att välja energi. Och belöningen är flyt.”

Så skriver Gunnar Ekman, som skrivit just boken Flyt (som jag fick av honom då jag har en kompis som är bekant med honom), och som är den senaste i raden av riktigt givande litteratur jag läst i ämnet. Den bygger på forskning såväl som egna erfarenheter, och är inte egentligen flummigt djup på det sätt som det kanske kan låta på vissa delar av det jag skriver ovan – utan beskriver mer rakt på hur man kan välja energi på ett enkelt sätt. Boken berättar om olika situationer och hur sättet man hanterar dem kan påverka ens energi på olika sätt.

“Är det energilöst på jobbet, har du personer i din närhet som suger musten ur dig eller har du fastnat i komfortzonen och orkar inte ta dig ur den? Ja, då är det hög tid att DU gör något åt det, för det är dumt att bara invänta bättre tider eller att helt förlita sig på slumpen.”

boken Flyt

Jag blev verkligen inspirerad av boken, och för min del handlade det mycket om bekräftelse i att mitt synsätt och sätt att hantera situationer är det som gör skillnad när det gäller att hitta energi. Jag låter sällan personer i min omgivning påverka mig på det sättet, och även om jag kan bli både irriterad, sårad, nedstämd eller annat så försöker jag vända det till att få en boost i annan riktning istället. Och ja… oftast är det faktiskt så enkelt, men det krävs just den där träningen.

I boken ges konkreta exempel på vardagliga situationer och hur de kan (eller snarare bör) hanteras, och det utgår ifrån relationen, arbetet, förändringen, organisationen, träningen (!), feedbacken – och en hel massa områden som de flesta av oss möter och handskas med varje dag. Den utgår från exemplen, ger insikter, och uppmuntrar till träning genom konkreta verktyg.

Det finns så många stycken och uttalanden i boken som är enormt mitt i prick, och egentligen skulle jag vilja citera dem alla. Men, istället ger jag dig chansen att läsa boken själv, bara genom att kommentera nedan – jag har tre böcker att ge vidare. Lämna en kommentar om något relaterat din energi – vad suger energi, vad vill du ha hjälp med – eller kan du kanske komma med något tips?

Boken “Flyt” – Ladda dig och andra med energi (Gunnar Ekman) hittar du även på Adlibris, och här kan du läsa mer om Gunnar (som ofta föreläser inom området) och hans bok. 

* Jag stänger kommentarsfältet om en vecka, måndag kväll 25/9 kl 22.00
* Jag väljer vinnare av böckerna, och meddelar via e-post. Har jag inte fått tag i adress genom mailkontakt under en vecka så väljer jag ny vinnare.
* Jag skickar boken inom en vecka efter att vi fått mailkontakt.


Tack Gunnar för chansen att testa boken, ge vidare några exemplar – och för de nya insikterna jag numera tränar på dagligen!

 1. Tack för ett inspirerande inlägg 😀 Det där med energi är så viktigt och för min del så finns det inget som suger åt sig mer energi än negativa människor som alltid ska hitta något sätt att dra ner ens energi på. De gör det säkert inte medvetet utan är kanske bara så som personer men att umgås med människor som ska vara så gnälliga och håller en tillbaka suger åt sig energi man kunde spenderat på annat roligt 🙂

 2. Vilket grymt tips! I fredags var jag på biblioteket och letade efter böcker om förhållningssätt, att tänka om för att inte förgås av energitjuvar 🙂 Är sjukskriven pga dålig psykosocial arbetsmiljö och behöver lite hjälp att tackla detta. För jag är skolexemplet på att låta människor leta sig in under mitt skinn.
  Så oavsett jag vinner, så ska boken läsas!

 3. Hej. Jag behöver dagligen påminna mig själv om att det inte går att förändra andra utan att jag själv måste hitta sätt att hantera det jobbiga som kommer min väg. En bok med lite handfasta tips och råd skulle hjälpa. Jag har aldrig varit mycket för “självhjälp”-böcker men den här låter riktigt intressant. Det vore ju skönt att någon gång bara göra det utan att ens reflektera över att den andra personen är jobbig 🙂

 4. Den boken skulle jag verkligen vilja läsa! Jag började leva mer “medvetet” för ett par år sedan när jag insåg att jag inte mådde bra trots att jag hade det bra runtomkring mig. Det handlar så mycket om inställning! Det behöver inte alls innebära stora förändringar (utifrån sett). Man kommer så långt genom att vara i nuet och ta ansvar för sina val, inte bara köra på som man altid har gjort och undra varför inget händer.

 5. Hej! Låter som en mycket spännand bok. Jag försöket också se detpositsiva och fundera på vad jag kan göra själv för skillnad både hemma och på jobbet. På jobbet är vi i en intensiv förändringsresa där det skulle vara perfekt att få den här boken att läsa själv och dela med mina kollegor ocg medarbetare.

 6. Vilket sjukt bra inlägg! Jag, som vanligtvis bubblar över av energi, inser att jag har hamnat i flera situationer det senaste som har tagit grymt mycket energi – ingen inspiration, ingen träningslust, ingen blogglust… Tack för påminnelsen, den kunde inte kommit bättre! Tog mig i kragen idag och gav mig ut på en löparrunda efter 10 timmars jobb, så jäkla värt! Klarade mycket mer än vad jag trodde, hade superkul, fick frisk luft och testade trail för första gången – snacka om energiboost! 😀

 7. När du skrev om den sist, var jag snabb och såg till att mitt lilla kvartersbibliotek beställde hem den – så nu ligger den på mitt sängbord och gör mig lite klokare varje kväll! Tack för utomordentligt bra boktips!

 8. Jag skulle vilja ge bort boken, till en i nära släkt som inte reflekterar över sambandet “en positiv inställning och lite j-vlaranamma – ger flyt”. Eller det klassiska Ingemar Stenmark-citatet som jag älskar, när reportern konstaterar “att han har haft sån tur” och Ingemar svarar (typ): “Ja, ju mer jag tränar – desto mer tur har jag”.

  Ett (1) konkret råd för bättre energi. Rör på dig och var utomhus.. En grå och trist dag känns alltid lättare om du går utanför huset och tar en kort promenad. Och saker man gör regelbundet/mer ofta ger ofta MERSMAK.

  Kram

 9. Jag vill ha flyt!
  Som introvert (med extroverta, väldigt sociala drag) så går min energi åt till allt, hela tiden. Att åka tåg till jobbet. Snicksnacka med kollegor vid kaffeautomaten. Åka på konferens och ragga upp alla jag Linkedin-stalkat… för jag heter inte “Beatatjata” för intet ju. Men funderar på om det kanske finns ett mellanting. Där jag inte svänger så totalt mellan dränerad och sprudlande… där jag har flyt helt enkelt 🙂

 10. Vilken intressant läsning! Blir också sugen på att läsa den, mest för att jag verkar också som du ha en viss inställning men jag har aldrig läst någon bok eller fått något mer konkret exempel på HUR jag gör. Vore dels intressant få lite ord på det och även för att kunna samla mer energi och vid vissa dagar känns det ju som att det behövs, idag var en sån dag.

 11. Den där frågan får jag då och då “vad får du all energi ifrån” och “hur orkar du allt”. Men det är ju bara så jag är, så som jag valt att vara. Tycker sådant här är oerhört intressant, hur folk väljer att tackla olika situationer. Man har alltid ett val och man kan alltid välja att ta saker på rätt sätt. 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Följ mig!

Mer läsning...
stockholm vinter
Ju mindre jag skriver