Italienska rivieran dag 2 – stränder och byar

Det är helt klart utmanande att bestämma vad man ska göra när man är här på italienska rivieran – för det finns hur mycket som helst på liten yta. En timme enkel väg tar dig till allt från ställen som Nice och Monaco till otaliga små bergsbyar och en hel massa små vikar med sten- eller sandstränder – och vi velade fram och tillbaka kring vad vi skulle hitta på. Som alltid när man reser med barn fick kompromissen vinna vår andra dag på italienska rivrean, och vi fick till en mix som föll alla i smaken.

>> Vi åt croissanter och drack cappuccino (eller färskpressad juice för de små).

>> Vi åkte till Porto Maurizio, och flanerade längs vattnet och i byn.

>> Vi landade på stranden just väster om ljuvliga strandvägen Lungomare Cristofor Colombo, som kantas av restauranger varav vissa i högsta klass (läs: white guide), och där var vi i det närmaste själva och njöt av inramningen.

>> Vi åkte till gulliga byn Dolcedo, som var folktom (men tydligen enligt säkra källor annars är mer bestående av tyskar än italienare – tydligen något som är vanligt i många italienska byar och får Civezza att än mer kännas som ett unikum), och galet pittoresk.

>> Vi käkade italiensk glass – jordgubbe såklart, om Meja får välja – och köpte olivolja och oliver. Oliverna här på italienska rivieran är vida kända och smakar underbart. De är små, salta och oerhört smakrika. Tydligen finns de även på saluhallar hemma, men kostar då dyrt – och här är de hur billiga som helst.

>> Vi slingrade oss fram från Dolceda tillbaka till Civezza vägen över bergen istället för längs vattnet, och fick bestämt lite magkill emellanåt, men njöt desto mer av utsikten med olivträd och mot underbara Civezza.

>> Vi landade vid poolen ”hemma” i Civezza, och lät barnen ha pizzafest pool side.

 

>> Vi tittade på utsikten igen. Och igen. Och igen.  

>> Vi tog en kvällsdrink på byns bar mitt på torget – tillika byns enda bar – och sövde barnen i sina vagnar för att sedan äta carpaccio och en galet god pizza på byns enda restaurang. Med den grymma restaurangen behövs ingen mer, kan jag lova. Tips är däremot att int dricka husvinet – det finns många bättre som kostar cirka gratis trots att de är på flaska och inte kanna.

Och så sov vi gott i vårt fantastiska hus ett stenkast ifrån torget, och kände lite sorg över att förbereda oss för denna semesters sista heldag.