En riktigt bra strand på Cozumel – Playa Palancar (kryssningsstopp Royal Caribbean-kryssning)

Ett av våra kryssningsstopp när vi var på kryssning i Karibien med Royal Caribbean var den mexikanska ön Cozumel. Vi sökte en enda sak när vi var i Mexico – en skön dag på en lugn strand. Istället för att söka bland kryssningsbolagets utflykter så googlade jag “Cozumels bästa stränder” och hittade en strand som verkade passa oss och ja – jag gjorde min research väl tydligen. För det var inte bara en riktigt bra strand på Cozumel utan en helt fantastisk sådan, och vi kunde inte vara mer nöjda över vår egna utflykt.

Att göra egen utflykt på kryssning, Cozumel

Vi ville inte hamna ihop med en massa andra kryssningsresenärer på en fullspäckad strand, utan ha en riktigt lugn och skön dag på en strand som kändes mer äkta och avslappnad. När vi gick i land i den stora hamnen sökte vi oss således vidare från kommersen och ut på gatan där taxibilarna stod på rad. På vägen ut försökte förstås flera “hjälpsamma” personer lotsa oss till något härligt ställe med just deras taxi eller utflyktsbuss, och vi var nära att åka med en som hade en minibuss för oss alla 11 – men när han tog fram bilder på mobilen och en mapp där han menade att min uppletade strand inte var så bra utan att han hade andra alternativ blev jag fundersam. Han pekade på en fantastisk strand, med betydligt bättre “facilities”. Förmodligen blev han förvånad när jag lite irriterat eller stressat försökte få hon att inse att vi inte ville ha bekvämligheter. Jag vet inte om han hört “We don’t want facilities! We don’t like facilities!” uttalas utanför Harmony of the seas tidigare, men de orden sades. Tydligt. Och nog är jag glad att jag inte lät mig övertalas utan drog öronen åt mig vid bekvämlighetsargumenten och försöken till att sälja med bilder i telefonen – där mina blickar fastnade vid flera rader solstolar i rad, som verkligen inte tilltalade – för med taxibilarna utanför var det förstås bara att ge direkta direktiv. Mot Playa Palancar! sa vi – för där trodde vi oss kunna hitta en skön strand av det lugnare slaget.

Playa Palancar, Cozumel – Cozumels bästa strand?

Jag har inte varit runt hela Cozumel – faktum är att jag bara varit på Chakanaab Beach Adventure park (i samband med att jag och Stella simmade med delfiner), och Henke på en Royal Caribbean-utflykt till en fin men betydligt mer busy strand (kan det ha varit Paradise Beach eller Playa Mia Grand Beach park?) – men vissa internettrådar hävdade Playa Palancar och jag kan iallafall säga att det var helt rätt strand för oss. Vilket paradis!

Stranden var ganska liten, vilket var precis vad vi ville ha. En enkel restaurang i strandkant, där traditionell mexikansk mat till hyfsat pris såklart serverades. Avslappnat enkel service på stranden. Finkornig ljust gul sand, skön botten och turkost, klart vatten. Vi hade en fantastisk dag!

Nej – förvänta dig ingen milslång paradisstrand, helt obefintligt med solstolar eller alla bekvämligheter man kan tänkas vilja ha, men jag lovar – Playa Palancar var en liten bit av paradiset, och jag kan verkligen rekommendera denna strand – och att göra en egen utflykt från kryssningsstoppet Cozumel, Mexico.

Tips och kostnader

 • En taxi kostade runt 20 dollar enkel resa till Palancar för en vanlig bil. Resan tog runt 20 minuter, på en hyfsat liten väg som kändes lugnt trafikerad. Hem betalade vi snäppet mer, på grund av framkörningsavgiften.
 • Kontanter gäller i restaurangen – se till att ha med dig tillräckligt!
 • Plocka inte de stora, fina korallerna på stranden, även om de är uppe på land – du får ändå inte ha med dig dem ombord på båten (till Max stora olycka – han hatar numera Mexico och vill aldrig mer åka dit eller ens äta mexikansk mat igen… Trauma!)

 

  1. Bra fråga – det borde jag tänkt på att svara på. ja, dollar gick utmärkt, menyn stod med båda valutorna. Funkade även där vi var på Jamaica (där tog man också kort på restaurangen), och vi tog ut dollar direkt i ATM både i Mexico och på Jamaica.

 1. Jag har ju följt på Instagram och lyssnat på podden i hundra år (nä, men sen ni innan började podda iaf!) men jisses så kom jag på att jag ju måste kolla era bloggar! Knasigt att jag inte kommit mig för det tidigare. Fy på Instagram som blivit en sån “genväg” för att få inspiration och kunna följa personer en är intresserad av! :/

  Nå. Vi kryssade ju själva i vintras och stannade på samma ö som er. Vi reste med ett annat bolag och Cozumel var ett av två stopp som kändes värda (resten var uäääh och bara hittepå enligt mig). Vi har faktiskt funderat på Cozumel som eget resmål en gång i tiden och var därför väldigt sugna på att ge oss iväg till en egen strand. Men vädret var lite vajsing plus att vi inte rekat något alls så vi körde en för oss ganska ovanlig lösning: vi hoppade på en snorklingskatamaransresa i kryssningsbolagets regi. Och njä, snorklingen var för en som skämt bort sig med riktigt vackra upplevelser bl a sydvästra Thailand bara sådär, men sen åkte vi till en liten strandremsa där det iofs stod solstolar i långa rader men det var jättelite folk och i havet fanns såna där uppblåsbara jätteleksaker (rutschkanor mm) som ungarna älskade och vi hade fri bar faktiskt så vi stod där i supermjuk sand och drack kalla öl och pratade med några väldigt trevliga amerikaner från ett systerfartyg i samma rederi.

  Skojigt att se din berättelse från ön! Ska verkligen spara ditt tips på strand, inte alls omöjligt att det blir en resa till Mexico och Cozumel i framtiden och då är det så härligt att ha lite rekommendationer att plocka fram!

  1. Men ÅH vad kul att du hamnade här då “till slut”. 🙂
   Det här är ju ändå huvud-kanal, och den man kan ha mer utsvävningar i. Gillar att kunna skriva lite högt och lågt.

   Kryssning och kryssningsstopp kan verkligen vara speciellt… och ibland får man bara gå ur sina tankar kring hur man “brukar vilja ha det” och go with the flow. Det blir som bäst då. 🙂

 2. Hej!
  Jag måste tacka för ett fantastiskt tips på strand på Cozumel. Jag och min man är på kryssning nu och idag har vi varit på Playa Palancar. Helt fantastiskt 😇. ”Thats a nice beach” sa vår taxichaufför när vi sa vart vi ville åka. Priset var nu 25 $ dit och 35 $ tillbaka . Hoppas sonen har kommit över sitt Mexicotrauma, //Katarina

  1. Åh, vad kul att ni hittade hit för tips och att ni hade nytta av det – så roligt att höra!
   Tack också för uppdaterad info om priser, toppen!

   Ha en fortsatt härlig kryssning!
   (ps. nej han hatar fortfarande Mexico av den anledningen, haha!)

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!