Med cykelpendling mot vintern – Stockholm i november

Jag fasar för minusgraderna, för de kan vara det som sätter stopp för min cykelpendling. Jag känner mig helt enkelt skeptisk till dubbdäck på cykel – för kan det verkligen funka helt? Det kan vara så att jag är lite rädd för att ramla nu när jag i somras faktiskt gjorde det några gånger på mountainbiken, och sedan också (cykel-) krockade och flög för några veckor sedan, och inte minst har jag inte lust med däcksläpp när jag är i Stockholmstrafiken. Funkar det verkligen med cykeldubbdäck? Vad är din erfarenhet?

Med andra ord cyklar jag på, och antalet dagar min elcykel stått oanvänd sedan jag köpte den är väldigt få. Igår var jag i stan på ett möte och åkte kommunalt, och ångrade mig enormt. Det var inga större förseningar, men ändå – vilken förlust det kändes som att sitta på en seg buss, och inte minst att sedan gå mellan plattformar eller den korta vägen mellan tunnelbanan och jobbet i klunga. Som en myra i en myrstack, trampa på hej och hå.

Det är försiktig ljusning om morgnarna nu, och ofta dansande dimma runt vattnet som är bredvid mig stora delar av min 12 kilometer långa resa till jobbet. På hemvägen har det mörknat, men bra lysen är en annan positiv effekt med elcykel. Och alltså – november och allt, men ändå – så vackert det är! Så mycket välmående. Att min Apple watch registrerar rörelse på gränsen till träning i sin aktivitetsmätning är bara en positiv bieffekt. Det riktiga välmåendet ligger i allt annat. Känslan, den friska luften, lugnet. Jag älskar det!

November får oförskämt mycket skit, tänker jag. Än gör den inte helt skäl för sitt mörka rykte – såvida man gör det man kan för att fånga lite ljus. Ljuset, som har ett visst skimmer den här tiden på året. Mäktigt, på något sätt.

Så vintern med minusgrader får gärna vänta. Och apropå det är det intressant att läsa inlägget jag skrev idag för exakt ett år sedan, när Nacka och Stockholm upplevde sitt värsta snöoväder i november på över 100 år, och Trump blev president. Jag gillar snö, men vill aldrig ha den dagen tillbaka.

snokaos-4-av-5

 1. November har varit ok i år (utom idag!!!). Söndagen i november förra året minns jag med glädje (om vi bortser från Trump). Jag promenerade hem i snön och slog följe med än den ena än den andra. Alla ville prata. Alla ville hjälpa varandra. Det var helt fascinerande tyckte jag! När jag kom hem till marinan stod alla på taken eller däck och skottade. Några hade på musik. Det lyste överallt. Alla ville prata. Jag älskade Stockholm den dagen 🙂

 2. Ja dubbdäck funkar jättebra på vintern! Jag har åretruntpendlat på (vanlig) cykel i Stockholm i 15 år och det funkar utmärkt även på vintern med bra dubbdäck. Jag har Schwalbe Winter och de passar bra på min racerhybridcykel. Det finns även de som heter Schwalbe marathon Winter som har ännu fler dubbar men jag har aldrig ramlat/halkat med mina. De enda väglag som jag undviker är antingen om det kommer sjuka mängder snö (typ förra november) och snöröjningen inte hinner med eller ibland på våren när det smälter på dagen och blir sorbet och sedan fryser på nätter och blir hård, “knölig” is, då kan det vara svårcyklat men i övrigt funkar det utmärkt med vintercykling! Go go go!

  Tack för en bra blogg!

  1. Tack för kommentar och pepp!

   Nu har jag blivit med dubbdäck – cyklade på hela december. Funkar absolut bra, men jag tycker ändå det är liiiiite läskigt.
   Upplevde knölig is en av mina första dagar, det var rätt tufft. Men tänker att oftast i stockholm är det ju slask med lite frusna inslag – och då är det guld. Kommer bli cykel hela vintern.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Mer läsning...
Omställningen och det gamla normala numera onormala