Restaurang Capo, Åre

En av kvällarna i Åre var på restaurang Capo, som ligger i Åregårdens källare. Lokalen är riktigt klassisk och har behållit känslan i matsalen – den är över hundra år – med tak i mörkt trä, väggar målade i mörkgrönt, stora fönster med spröjs och stora vitrinskåp fyllda med vinflaskor. Vinlistan på Capo är enorm, och i år har förra årets fokus på italiensk mat bytts mot en profil med svensk husmanskost med franska inslag. Jag var där så sent som i april och åt en dyr kötträtt från den italienskinspirerade menyn och var inte genomgående imponerad, men i helgen åt jag mat som fick mig att ljuda högt. Alltså – det var så gott.

Till förrätt valde jag råbiff, och jag som inte är någon jättevan råbiffätare tilltalades av beskrivningen på menyn. Tillbehören var nämligen friterad jordärdskocka, och till det sås med smak av tryffel – och rejält med hyvlad tryffel på. Kombinationen var helt magisk, och jag längtar redan efter den igen. Min kompis som alltid äter råbiff när det finns var inte lika lyrisk utan lite tveksam till att inte få sin äggula, kapris och rödbeta – men jag vidhåller; denna nytänkande kombination var grym!

Till varmrätt valde jag det vegetariska alternativet, och det var inte för att det kändes viktigt med det vegetariska i sig – det vittnar ju förrätten om. Det var helt enkelt något som lät så gott, så jag kände inte alls att jag var osäker i mitt val trots att jag sneglade mot musslorna med grädde, panko, persilja och annat såväl som rödingen. Blomkålen kändes när den serverades som helt rätt val både för att jag fått en liten mättnad från förrätten och för att det var så otroligt gott. Den smörstekta blomkålen i kombination med grönkål och hasselnötter föll mig i smaken till hundra procent.

Musslorna verkar också ha gått hem i sällskapet, och jag skulle gärna gå tillbaka till restaurang Capo, Åre. Miljön är som sagt klassisk och lugn, och i Åre föredrar jag allra mest den avsläppande och lätt festliga stämningen på Werséns eller Vinbaren, men vill man ha en lite schysstare middag med klassiska men ändå spännande smaker så är Capo ett väldigt bra alternativ.