10-årsjubileum med guldkant i…

Det är ju så att vi firar 10-årig bröllopsdag i februari. Jubel och fanfarer åt oss, bra kämpat kanske man säger men mest, “bra njutet!” vill jag säga. När vi gifte oss lovade vi varandra att aldrig missa att uppmärksamma och fira en bröllopsdag, och vad gäller det har vi kämpat på. Vi har hyfsat lätt att få barnvakt om det är saker under en helg och vi vet det långt i förväg, men att få barnvakt en vardag finns inte på världskartan (eller har framför allt inte funnits tills alldeles nyligen då några av föräldrarna blivit pensionärer). Med andra ord har bröllopsdagar firats på kvarterskrogen med alla barn med, efter deras läggning hemma framför brasan eller – ja. Det har sällan på gränsen till aldrig varit några utsvävanden men vi har alltid uppmärksammat vår dag och firat så gott vi kunnat under förutsättningarna. Däremot, “när det blir 10 år!”, har vi sagt. “Då ska vi göra något rejält!”

Men så närmar det sig, och vi känner att vi haft vår beskärda del av barnvakt och tu man hand-tid under det senaste året med London, New York, Åre och Bad Gastein – och känner kanske varken sug och möjlighet eller riktigt behov… så vi började fundera på något betydligt enklare. Kanske staycation i Stockholm? Men nej… det kändes lite för nära hem, och adderade ingen riktig extra-känsla värdig 10-årig bröllopsdag. Spa och slottsweekends har låtit tilltalande, men samtidigt lite för lugnt för oss. Något fartfyllt och roligt, kanske? Nej… vi hittade inte riktigt något sådant heller. Så vi började fundera på andra ställen på nära avstånd som skulle kunna kännas lite extra roliga eller mysiga, och så bestämde vi oss för…

Örebro!

Hur lyxigt och härligt är inte det? Eller…

Kanske är det inte det man tänker på om man tänker lyxigt 10-årig bröllopsdagsfirande, men för oss kändes det klockrent när vi väl kom på det. Det var där vi träffades för 17 år sedan som studenter. Vi kan göra rejäla promenader längs the memory lane, och tänker göra just det. Örebro är också lagom avstånd från Stockholm, så vi kan ta oss dit snabbt och enkelt, och så blir det som en staycation men ändå lite roligare. En natt hemifrån blir lagom, vi får både vår egna tid men ändå helg med barnen kvar då vi åker på fredagseftermiddagen. När vi är ute i så god tid så kostar tågbiljetterna under 400 kronor för båda tur och retur, och på vad som verkar vara stadens mest omtyckta hotell (Clarion Borgen) var priserna extrapris-låga detta datum, och då jag i princip alltid använder samma bokningssajt för hotell (hotels.com) så har jag gratisnätter att håva in från deras lojalitetsprogram, så vi bor gratis. Hur grymt?!

Till middag så är jag mest sugen på Drängen, som har högst betyg och som också fanns redan när jag pluggade i Örebro och var det lyxiga stället mina föräldrar tog mig till ibland när de var på besök (sa jag memory lane?), men det lutar åt att vi tar Makeriet grill för att få lite mer stimmig känsla – vi gillar oftast det bäst.

Det känns grymt att vi har en plan, och jag har sagt det förr men säger det igen – det är inte altid bara de längsta resorna som är värda mest, utan det finns betydligt närmare, enklare och billigare alternativ. Som Örebro.

Har ni några andra tips på saker att göra i Örebro som är ”lite extra”? Tipsa gärna!

Följ mig!

Mer läsning...
nacka vinter
En grå, lång Stockholmsjanuari