Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed

Det ultimata reseåret 

I det senaste avsnittet av Att resa-podden, Avsnitt 50 (!) vilket liksom alla jämna 10-talsavnsitt som är ett frågeavsnitt, pratar vi lite om hur det ultimata reseåret ser ut. Hur ser ett ultimat reseår ut enligt dig?

Jag börjar redogörelsen om mitt ultimata reseår i början av året, men inte direkt vid nyår. Kanske kan man säga att mitt ”räkenskapsår” för resor börjar i februari?

Tidig vinter

Mitt i vintrigaste högsäsong vill jag gärna ha en resa till alperna. Barnens åldrar och det övriga reseåret gör att allt för mycket tid eller pengar inte kan läggas på en skidresa, men jag har gång på gång konstaterat att en långhelg räcker bra, och att jag innan barnen blivit äldre och med det starkare, mer uthålliga och orkar och vill ha hela skiddagar i hela system oavsett höjd på berg och svårighetsgrad, helst gör en alpresa i vuxet sällskap. Med min man och vänner flyger jag gärna till någon av de alpnära hubbarna som München, Innsbruck eller Geneve, där en bil hyrs och resa fortsätter till någon alpfavorit i Österrike, Italien eller Frankrike.

Läs mer här om alpresa till Bad gastein med STS Alpresor

Sedan åker vi förstås en massa skidor i de svenska bergen också, allt ifrån Romme alpin i Borlänge till Sälen och förstås Åre.

Vår

Våren är den optimala årstiden för en weekend söderut i Europa, där försommarvärmen kommer tidigare och en frusen skandinavisk själ kan få börja tinas upp. I min värld behöver inte en vårweekend betyda att åka särskilt långt, och inte heller är val av stad eller land särskilt viktigt. Det finns många guldkorn att välja på, och flygbiljetter och -avgångar kan få stå för avgörandet.

Lyssna på avsnittet om att resa på weekendresa av Att resa-podden, som guidar till många av de mest populära weekendstäderna såväl som många uppstickare, och kategoriserar dem enligt billiga, klassiska, populära, uppstickare och annat.

Sommar

Sommarens resande är ambivalent för mig. Å ena sidan älskar jag den svenska sommaren, och behöver inte mer. Jag vill egentligen inte vara någon annanstans, utan vill hinna med våra favoriter Dalarna, Stockholm, Åre och Västkusten. Samtidigt så älskar jag att börja semestern med en vecka i syd-Europa med säkrad värme, semesterkänsla och god mat. En vecka i ett hyrt hus ihop med ett gäng kompisfamiljer är min drömresa på sommaren, och de år vi gör det är jag direkt hundra procent inställd på att göra på exakt samma sätt även efterföljande år. Sen närmar sig sommaren och jag tvekar… Den svenska sommaren är ju ljuvlig ändå, så kanske ska vi hålla oss i Sverige och spara utrymmet till utlandsresor till övriga året?

Höst

Under hösten vill jag gärna få in något avbrott för en långhelg, och jag som älskar hösten har inget emot att åka någonstans där jag behöver ha funktionskläder på och kan fokusera på naturupplevelser. Jag vill vandra och cykla, se sprakande höstfärger, vidsträckta vidder och vackra fjäll. Blir det istället en stad behöver det inte vara en med vattennära läge, utan hellre en som bjuder på möjlighet att se och uppleva mycket. En där jag med glädje går runt i timtal, för att sedan krypa in på en varm krog för att ta ett glas rödvin och titta ut på folklivet genom ett fönster, eller sjunker ner i en jacuzzi med utsikt över världen.

Ett tips för hösten är dock såklart syd-Europa. Värmen hänger kvar, priset är fördelaktigt, folkmassorna har sedan länge försvunnit och lugnet är magiskt. Min långhelg i italienska byn Civezza på italienska rivieran i slutet av september i år var magisk.

Vinter

Under vinterhalvåret mår jag oerhört bra av en längre resa, till sol och värme – och helst en helt annan kultur. Jag har inget emot att resa under jul- och nyår, utan förlänger gärna under den perioden för att kunna vara borta lite längre och verkligen njuta av känslan av att resa utan tidspress, och att hinna resa runt och se och känna mycket på en destination.

Förra årets månad på Bali var en ultimat vinterresa enligt mig.

Årets långresa gick till Miami och Karibien (kryssning) under 10 dagar i november vilket egentligen är lite tidigt för den ultimata vinterresan, men lägger grund för att utan problem orka igenom Sveriges kallaste och mörkaste årstid.

Hur ser ett ultimat reseår ut enligt dig?

 1. Typ så för mig med! Gärna några fler weekendresor under våren, Kristi himmelsfärd är en helg vi brukar resa iväg på. Sen vill jag också gärna safa med en vecka i Sydeuropa på sommaren!

  1. Svårt det där med försommarresor tycker jag, tycker Sverige – och hemma – är SÅ härligt då så jag vågar nästan inte missa någon helg. Så pepp på Sverige om vädret är ok i maj/juni.

 2. Tänker en del på just reseår. Inser att det liksom har förändrats år för år i takt med barnens åldrar.
  Vill gärna ha en familjeresa per år (Sverigeresor ej inkluderade) gärna på hösten för att orka vintern. Tyckte oktober i år var perfekt. Vi har inte fått in någon rutin med vintersemester ännu men funderar en del kring det….tar inspiration härifrån !
  Vårtid vill jag gärna ta en weekend för att rulla igång sommarkänslan. Sommar blir ofta Sverige.
  Summa summarum brukar upplägget vara : en kompisresa, en parresa och en familjeresa som bas. Kanske mer utifrån behov än årstid kanske.
  Förra året : New York (kompisresa) Nice (med min man) Cypern med familj och annan kompisfamilj. Och i övrigt Jämtland med skidor, lantstället osv.
  Till nästa år är ”bara” Tel Aviv bokad som kompisresa ännu. Hur ser ditt/ert kommande reseår ut?
  Och ledsen för långt och osammanhängande inlägg 😂

  1. Underbart med lång kommentar! (Sorry sent svar, tiden… har inte varit med mig på slutet)

   Eller hur är det olika beroende på barnens åldrar, håller helt med om det! Sant också med “kompis/par/familj” – också en viktig aspekt på variationen.

   Låter som ett bra 2017 måste jag säga! 🙂

 3. Åhh vad härligt det låter! Själv tycker jag inte att jag har rest något alls – men jag har ju hunnit med både Åre och Sälen, Tarifa, 5 länder i Alperna på motorcykel, fjällvandring i Norge, en weekend i Manchester och nu snart Lofsdalen. Får nog ta din idé och skriva ett inlägg om det här ändå! 🙂

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig!

Fler berättelser
Packning pågår