Sportlovshälsningar från Åre

Vi åkte upp till Åre i söndags förmiddags, efter en morgon med rafflande Skurumatcher i rolig ungdomscup, och anlände på kvällen efter en som vanligt riktigt lång resa. Det var positivt värre att Meja glatt packade sin lilla ryggsäck (med viktigheter som en trä-hamburgare, några småfigurer och en Pippidocka), fullt medveten liksom, och tog plats i bilen med ett spontant ”Mysigt!”. Hon verkar ha fostrats väl i långkörningens ädla konst, men givetvis tröttnade hon liksom sina syskon innan vi var framme. Pust alltså. De där långa köerna norr om Gävle hade vi kunnat vara utan – och närmare 9 timmar från start till mål är ingen hit alltså. Men upp kom vi – lagom till middag som morföräldrarna stod för. Vi har nämligen lyxen att i några dagar ha sällskap av mina föräldrar, så det är trevligt för alla. Lite extra bra för Meja, förstås, som slipper släpas ut i rejäl kyla. Nu får hon lite mer lagom doser för ett barn på två med minussiffror mot 20 på morgnarna.

För nog har det varit en oväntat kylig inledning på vårt sportlov i Åre, liksom i hela Sverige har jag förstått. Från Stockholmstrakten ser jag i mina flödet att det är runt minus 12 och att många väljer ett lov huvudsakligen inomhus, och här i närmare 20 klär vi på oss bra och åker skidor. Ungefär så.

Det är så vackert här i all krispighet! Nog hade vi väntat lite varmare grader, men sol som lyser i slutet av februari betyder ett uns av värmande strålar och graderna har varit lite mer okej senare om dagarna. Fast, det krävs några pauser för att hantera kalla tår och fingrar. Och, jag har nog aldrig sett så många vuxna i rånarluva under hjälmen tidigare. Gulligt. Jag tror bestämt att det säljs en och annan buff i Åre den här veckan.

Vi har varit förberedda på rejält mycket folk den här veckan, sådär så vi innan funderat om vecka 9 när bland annat Stockholm, delar av Hälsingland och Dalarna har semester är värd att spendera i Åre, men hittills har det varit helt okej. Under gårdagen tyckte vi inte alls att det var några köer att prata om nästan alls. Idag var det dock blåsigt och med det flera liftar stängda och tjocknade på lite här och där – men inte konstant och överallt. Hittills är vi positivt överraskade, men någon komplett bild kan jag förstås inte förmedla förrän efter veckan är slut.

Ett som är säkert är dock att dagarna blir ljusare och ljusare, och nog är den femte årstiden ”vårvintern” på ingång med snabba steg. Närmare 18 är det fortfarande ljust och full fart på torget och runt om i byn. Så mysigt!

Kanske betyder kylan och all snö att det kommer gå bra att åka skidor här även i mitten av april? Det är inte utan att suget att boka fler resor upp infinner sig – som alltid när jag är här… haha.