längdskidåkning barn pulka ullåtalen våffelstugan lillåstugan

Längdskidåkning i Ullådalen – med barn i pulka

Det är snart tre år sedan nu som jag befann mig i Vemdalen, och hela familjen för första gången verkligen kunde njuta av åkningen i en rejälare skidbacke tillsammans på riktigt. Det kändes så stort, och som vi längtat! Samtidigt hade jag just insett att jag var gravid igen. I min mage låg Meja, och vi förstod såklart att skidåkningen året därpå inte skulle betyda en hel familj tillsammans i backen. Inte året därpå, och inte på flera år, faktiskt. Men jag var positiv – jag längtade så efter en bebis till. Såklart vi kan åka med till fjällen nästa år! sa jag nästan lite överdrivet entusiastiskt, och började romantisera kring att istället åka längdskidor, och ha en bebis i pulka.

Sedan dess har åren gått, och jag har inte åkt längdskidor en enda gång (och i veckan påminde Facebook mig om att det gått 5 år sedan Tjejvasan). Givetvis har det inte heller blivit någon längdskidåkning med barn i pulka – för redan i teorin har det känts långt, långt borta. Men nog har det legat i mina drömmar allt!

Längdskidåkning i Ullådalen…

Så mötte vi häromdagen några bekanta i Ullådalsstugan under en fikapaus i skidåkningen, och de började berätta om den längdskidåkning i Ullådalen de just kommit från. Om att parkera precis bredvid spåret, och om en våffelstuga bara ett par kilometer från parkeringen; två kilometer med utsikt mot fjäll – både Mullfjället och Åreskutan – och känsla av kalfjäll.

…med barn i pulka

Så kom det sig att jag bokade hyra av en längdskidåkningspulka på Åre skidsport till dagshyran 220:-, och imorse hämtade den för att åka med Meja för lite längdskidåkning i Ullådalen. Vi hade förstås siktet inställt på våffelstugan – Lillåstugan som har anor så långt tillbaka som 1933 – och valde den kortaste vägen dit. Förutom ett spår  på 2 kilometer enkel väg finns också ett på fem, men jag vågade inte hoppas på att Meja skulle vara helt nöjd med att sitta stilla i en fjällpulka särskilt länge. Hon var nöjd, men jag tänkte rätt. Det var lagom med en liten start för henne, och jag var ute efter känslan. Och som vi fick den! Vi fick riktigt underbar längdskidåkning i Ullådalen sett till upplevelsen – som var mer av att gå på tur än att åka (och det är fjälled och inte pistat spår), och världen var så oerhört vacker.

Längdskidåkning i Ullådalen barn pulka våffelstugan lilltåstugan fjällpulka  Längdskidåkning i Ullådalen barn pulka våffelstugan lilltåstugan fjällpulka längdskidåkning barn pulka ullåtalen våffelstugan lillåstugan

Det var tyngre att åka längdsidor med barn i pulka än jag trott – men vi hade inte bråttom.

Våffelstuga i Ullådalen – Lillåstugan

Lillåstugans våffelbruk nära Ullådalen är en timmerstuga där gäster serverats sedan 1933, och på menyn finns bland annat kokkaffe från vedspisen, frasvåfflor med hjortron- eller hallonsylt och lite andra enklare lunchrätter. Mysfaktor hög!
Man kan också ta sig från Tegefjälls skidsystem med slalomskidor, men det känns bestämt som att känslan är ännu högre när man kommer fram till Lillåstugan efter en lätt svettig tur på längdskidor.

lillåstugans våffelbruk ullådalen längdskidåkning barn pulka ullådalen våffelstugan lillåstugan lillåstugan ullåtalen lillåstugans våffelbruk Längdskidåkning i Ullådalen barn pulka våffelstugan lilltåstugan fjällpulka Längdskidåkning i Ullådalen barn pulka våffelstugan lilltåstugan fjällpulka Längdskidåkning i Ullådalen barn pulka våffelstugan lillåstugan

Vi hade verkligen grymt mysiga timmar ihop, jag och vår lilla stjärna Meja, och det är inte omöjligt att vi lyckas göra om det någon gång. Men… jag är utan tvekan mer utförsåkare än längdskidåkare – men lite omväxling när det förstnämnda inte riktigt är något alternativ är inte fel.

Längdskidåkning i Ullådalen barn pulka våffelstugan lillåstugan Längdskidåkning i Ullådalen barn pulka våffelstugan lillåstugan Längdskidåkning i Ullådalen barn pulka våffelstugan lillåstugan