guide till ligurien italienska rivieran civezza

En guide till Ligurien (och charmiga Civezza), Italienska rivieran

Det är hög tid att planera sommarsemestern, och att åka till Italien är en riktig svenskfavorit. Jag är lika förtjust i Italien som de flesta – det är ett helt fantastiskt land, som har allt det bästa av det bästa. Den allra godaste maten, de charmigaste byarna med mysigaste invånarna, den mesta livsnjutningen, härligt klimat och vackra vidder – där olivlundar och cypresser möter horisonten. Jag älskar det. I september förra året var jag en långhelg i den lilla charmig byn Civezza på italienska rivieran och blev helt tagen. Det var ett för mig nytt område av Italien, och jag älskade det. Här kommer därför en guide till Ligurien – italienska rivieran, med utgångspunkt i gulliga Civezza.

Guide till Ligurien, Italienska rivieran

Åka till Ligurien

Ligurien – landskapet där den italienska rivieran sträcker sig – gränsar till Toscana i öst, Piemonte i norr och Frankrike i väst. De östligaste delarna huserar de välkända byarna Cinque Terra men jag tänkte i denna guide till Ligurien fokusera på området längre västerut. Där ligger ett pärlband av vackra stränder (som du kan läsa mer om här) och det är betydligt färre turister än i de östligare delarna av Ligurien – och många andra delar av Italien.

Vi flög till Nice – en resa på runt 3 timmar direkt, som trafikeras av många olika bolag och kan hittas så billigt som 1500 SEK ToR med Norwegian men med normal prislapp runt 2500 kr. Vi hyrde bil direkt vid flygplatsen i Nice, och åkte in i Italien på perfekta motorvägar – och nådde vårt mål, den charmiga bergsbyn Civezza (just ovanför Imperia på kartan nedan), runt en timme senare. Med andra ord är det en otroligt smidig resa.

Ta sig runt

Vi nyttjade vår hyrbil massor, mest för att vi ville se oss om och det i området fanns så mycket att se och göra. Vi åkte runt och besökte bergsbyar, städer med hamnar och restauranger med bästa vattenläge och olika stränder. Det är ett enkelt sätt att addera mer upplevelser till semestern i Ligurien, och körningen var lugn och enkel på bra vägar.
Däremot har jag några dåliga erfarenheter av att hyra bil i Italien och kan rekommendera läsningen i det här inlägget om att hyra bil utomlands. Det blev med andra ord ganska dyrt med bilhyra då helförsäkring kändes som en självklarhet att kosta på. Jag vill känna mig säker gällande försäkring av hyrbil under resa.

En annan bonus med just den västra delen av italienska rivieran är den cykelväg som sträcker sig längs hela strandremsan i västra Ligurien. Vi hyrde cyklar och hade flera fantastiska dagar då vi åkte mellan olika stränder och stannade för dopp – och en cappuccino eller flera.

Här kan ni läsa om vår dag på cykel, med besök på fina stränder.

Boende i Civezza – en charmig bergsby

Vi besökte många små byar i bergen ovanför havskanten, och bodde i en av dem – galet charmiga Civezza. Jag kan verkligen slå ett slag för att dra sig ifrån de lite mer välbesökta havssamhällena för att istället bo i en lugn bergsby som Civezza. Charmen går knappt att beskriva, och vi kände lugnet komma direkt vi närmade oss byn – och än mer när vi gick längs de små steniga gränderna, tog en kopp cappuccino ihop med byns lokalinvånare och njöt av några grader lägre temperaturer än vid havskanten. Italien är alltid Italien – men på något vis kändes Civezza som ännu mer Italien.

Här kan ni läsa om känslan att landa i ett lugnt Civezza efter en hel dag på cykel och bland stränder.

På torget sjöd det av liv – på ett väldigt lugnt och enkelt sätt – och vi älskade att ta en drink på byns enda uteservering, som bestod av något så enkelt som några bord och stolar med mest centrala läge och fantastisk utsikt över kullarna. I byn fanns en enda restaurang – Le Cinque Torri, men mer behövdes inte; där serverades den bästa pizza jag någonsin ätit, och flera fantastiska pastarätter.

En bergsby fylld med steniga gränder och branta trappor kan kännas som mindre barnvänliga och passande en 1,5 och en 3-åring – men att vi var nästan ensamma där och att det inte fanns någon biltrafik gjorde ändå att det kändes som det omvända. Barnen älskade att springa omkring i byn, och det kändes som sådan frihet att kunna låta dem göra det.

Vi hade fått låna en lägenhet mitt i byn, och kände oss som en del av invånarna i den. Här finns lägenheten att hyra. Vill man kika runt lite kring andra alternativ så har jag tidigare skrivit en guide om att hyra semesterhus här.

Andra bergsbyar i Ligurien

Det finns flera andra byar i det område som Civezza tillhör – och vi besökte flera av dem, då vi lätt tog oss dit med bil – även om vägarna då förstås slingrade sig upp längs bergssidorna. Vi märkte ett påtaglig skillnad från Civezza i klientel – i de andra byarna hade många europeer (och då främst tyskar) köpt boenden så det var mer folk och kommers. Jag älskade hur byarna (som Cipressa, Lingueglietta och inte minst Dolcedo) såg ut, men var glad att det var just Civezza vi bodde i och återvände till om kvällarna efter våra dagliga utflykter. Och, hade svårt att slita oss ifrån om morgnarna…

Dolcedo

Här kan ni läsa om en dag bland bergsbyar och strandsamhällen, bad vid flera stränder och en massa annat.

Vill man hellre ha en mer fancy inramning och större städer så är det nära både till Monaco och Nice.

Stränder längs italienska rivieran

Jag har tidigare skrivit ett helt inlägg om några olika stränder på den italienska rivieran, och du hittar det inlägget här. Egentligen kan jag inte framhäva någon specifik favorit – vi hade många sköna stunder på stränder där vi var helt själva – det har sina fördelar att resa i slutet av september.

Mat och dryck

Maten i Italien behöver knappast presenteras närmare. Vi åt oftast på restaurangen i Civezza som hade allt vi ville ha under vår långhelg i Ligurien; det vill säga riktigt god italiensk mat medan barnen sov i sina vagnar. Det var också därför vi inte tog oss iväg till någon av alla restaurangerna i närheten som vi fick rekommenderade för oss – även om det var så lite som en biltur på 5-10 minuter till dem. Det var så skönt när barnen somnat…

Varierade gjorde vi med att äta mat hemma på terrassen. Att man kan gå in i närmaste mataffär och köpa fantastiska råvaror – som god skinka, färsk hemmagjord pesto, ostar och annat – kan vara det bästa med Italien.

Här kan ni läsa om när vi handlade delikatesser och fick hjälp att hitta den allra mest färska peston.

Ligurien är känt för sina goda oliver. De är små, salta och smakrika – och det görs också oerhört god olivolja på de små oliverna.

Mer läsning om Civezza

Alla mina inlägg om Civezza hittar du under denna länk.

Hitta mer om Civezza på denna hemsida, eller stories hos:

Sara Rönne / Träningsglädje
Towe / Come Fly with me 
Katarina / Äntligen Vilse
Sofia / Fantasiresor
Linda / La Linda

 


Resan till Civezza var del av ett samarbete, men åsikter och upplevelser är helt mina egna.