Internationella kvinnodagens inspirationsdos

Det är torsdag kväll, och jag spenderar kvällen på Haymarket by Scandic i centrala Stockholm, mitt på Hötorget – ett magiskt fint hotell jag tidigare har berättat om och strösslat bilder ifrån här. Bästa läge och snyggaste 20-talsinspirationen – hela hotellet är verkligen en upplevelse!

Ikväll är anledningen träff med en (eller ja, två) riktiga power-tjejer, vilket såklart passar extra bra denna 8 mars.

Evelina Utterdal – Earth Wanderess

Vi har alltså podddejt med coola Evelina från det enorma Instagram-kontot Earth Wanderess och även bloggen med samma namn som vi intervjuat för Att resa-poddens räkning. Evelina är 25 år, har varit i 73 länder och har i år bestämt sig för att sluta flyga. Resa kommer hon inte sluta med – långt ifrån – utan hon kommer göra det på annat sätt. Om några veckor åker hon till ett av sina favoritländer Iran – med buss.

Evelina vill inte använda pekpinnar, utan gör sina starka val – kring flyget, att vara vegan, att helt undvika plast och en massa andra mindre och större insatser relaterat hållbart liv och resande – för sin skull. Men, givet sina stora kanaler så inspirerar hon givetvis samtidigt till att visa att det går.

Det var ett så inspirerande samtal, av en så cool och härlig tjej, så jag är helt fylld med inspiration och energi. Om ett par veckor får ni höra vårt samtal, som jag lovar att är väldigt värt en investerad timme.

Bild: Evelina Utterdal, Earth Wanderess

Annika Myhre – Resfredag

När jag ändå håller på och höjer coola tjejer som gör skillnad, så passar jag på att skriva några ord om Annika. Jag tycker att hon är så inspirerande – så duktig på sin grej (att skriva och på annat sätt skildra resor – läs till exempel hennes nyaste reseguide från Madagaskar som är grym), så ödmjuk och sätter en norm för hela resebloggbranschen. Tar den till nya nivåer. Det känns som att ”be your own boss” och ”world overtaker” är nya slagord från tjejer runt om som ser till att göra sin grej, vilket är både bra och viktigt – och Annika är den som allra mest borde använda uttrycken. Hon har skapat sig sitt drömjobb med sina plattformar som grund, och samtidigt roddar hon familj med tre barn (vilket jag kan intyga är ett utmanande jobb), gör sitt men finns för alla, är en närvarande syster, har gått igenom förlust av båda sina föräldrar under ett och samma år… och ja. Hon är en av de starkaste personer jag känner, hon inspirerar mig varje dag, och jag är så glad att jag får vara hennes kompis och poddpartner!

Några andra inspiratörer

När jag ändå håller på vill jag lyfta några andra personer som inspirerar mig på olika plan.

Träning

Inom träning är fortfarande Lovisa ”Lofsan” Sandström en stor inspiratör, och hennes app Mized lägger grund för varenda gympass jag gör numera. Clara Fröberg och Johanna Barvelid driver tillsammans bolaget Styrkebyrån och har en podd med samma namn. De fokuserar på styrka – och framför allt starka kvinnor. Och de gör det så oerhört bra! Jag älskar träning med fokus på vad träning ger och styrka inifrån och ut – långt bort ifrån fokus på det ytliga.

Arbetslivet

Det känns härligt ändå att jag i mitt yrke varje dag träffar grymma kvinnor i alla positioner, och att diskriminering mig veterligen inte existerar i den kontext jag rör mig. Det finns ingen ”kvinnlig ledarstil” som dessa har gemensamt, och inte heller någon ”manlig ledarstil” någon behöver adoptera. Jag är så glad att jag i många år stött på så många bra kvinnor, och fortsätter att göra varenda dag.

Life design

Vill man fundera lite kring att göra andra val i livet, lite som Evelina gör, så tycker jag också att Sara Rönne konstant sprider inspirerande och intressanta inlägg och funderingar och att Helena Olmås är kul att följa för sina spännande äventyr som tycks göras utan begränsningar. Vår poddintervju med henne i Att resa-podden, ”Att resa genom Nya Zeeland till fots” är en av mina favoriter hittills, och känslan känns väldigt lik den som Evelina bjöd på ikväll. Jag ser så mycket fram emot att höra det färdiga resultatet från vår intervju med Evelina.

Missa förresten inte heller Modiga Johanna, grundaren till outdoorbyrån Systrar i bergen, som är en stor inspiratör och gör bergen mer tillgänglig för alla – och på kvinnliga villkor.

Godnatt…

Och med det säger jag godnatt med den här utsikten över Hötorget – och tackar Haymarket by Scandic för att vi fick komma och spela in ett nytt poddavsnitt på deras toksnygga hotell.