resa till guadelopue

Varför resa till Guadeloupe?

Ja hörrni, vi har tagit ett beslut om resa under vinterhalvåret 2018/2019. Det har inte varit lätt, och huvudsakligen har våra funderingar handlat om Zanzibar eller något annat, och om en lång jul och nyår i Åre som i år eller en resa under samma period. Julen ligger som bekant perfekt nästa gång, och det är förstås läge för långresa… men nej. Åre i julas var för fantastiskt och vi vill ha en lång jul där igen.
Så, vår resa blir istället under höstlovet, och vi har bokat en resa till Guadeloupe.

Varför resa till Guadeloupe?

Jag har gjort en del research, men ett av de första ställena jag fick tips om Guadeloupe på var hos Vagabondfamiljen. De höjde Guadeloupe som ett av sina absoluta favoritresmål (med barn), och de är beresta och har en stil på sina resor som jag gillar. Jag inspireras av dem, och är jätteglad för deras tips – och de långa chattar jag och Anna-Stina i Vagabondfamiljen haft om att resa till Guadeloupe. Det är en liten ö till en storlek ungefär som Öland som ligger i Karibien, nära Dominica och Martinique i den sydöstra delen av Karibien.

resa till guadelopue

Att ta sig till Guadeloupe

Guadeloupe är (hyfsat) enkelt att resa till, då ön tillhör Frankrike vilket betyder 8 timmars inrikesflyg direkt från Paris. Flera flygbolag trafikerar – som Air Caribes, Air France och Corsair – och det är hög konkurrens mellan dem vilket betyder billiga biljetter. En tur och retur-resa mellan Paris och Guadeloupe kostar runt 3-4000 kronor. Däremot är det flygplatsen Orly i Paris som det flygs ifrån, vilket betyder lite stökigare att ta sig dit från Stockholm. Man kan såklart flyga till Charles de Gualle och transportera sig emellan, men med tre barn i sällskapet blir det för bökigt. Vi tar istället Norwegian som flyger till Orly mellan Stockholm och Paris, har tagit höjd för lite fler timmars mellanlandning då det känns lite osäkrare att inte köpa ”hela” biljetter direkt och således blir inte vår resa helt smidig ändå (och på nervägen tar vi en natt på hotell på flygplatsen, då vi landar sent på kvällen och sedan lyfter på förmiddagen). Men den känns på något sätt lätt, i teorin… och hur det upplevs i praktiken får vi återkomma till i november. Vi betalde till slut runt 5000 per person ToR Sthlm – Paris – Guadeloupe (Point a Pitre) inklusive ”allt” (apropå det, delar Norwegian ofta på familjer om man inte betalar extra för förbokade sittplatser?), och det blev till slut Air Caribes (som jag vet väldigt lite om).

Stränderna på Guadeloupe

Givetvis är det stränderna som lockar oss på Guadeloupe. De ska vara helt fantastiska, med vit sand och turkost vatten. Det finns många stränder runt båda de halvöar som utgör fjärilsformade Guadeloupe, och man tar sig med fördel runt med bil – vilket ska vara vanligt och enkelt – och hittar både mer välbesökta och totalt folktomma stränder. Fokus denna resa kommer att vara lugna dagar med sol och bad, så det känns rätt att sikta på en destination med riktigt fina stränder.

resa till Guadeloupe

Naturen på Guadeloupe

Guadeloupe består egentligen av två öar som sammanhålls av en bro över ett mangroveträsk, och de båda öarnas karaktär skiljer sig. Den östra vingen, Grande Terre, är platt och är den med allra vackrast stränder – riktigt vita och med vajande palmer. Det är också här allra flest hotell ligger. På den andra ön, Basse-Terre, finns en 1500 meter hög vulkan som sätter karaktären på ön, och hela naturen på denna ö ska vara väldigt vacker med dramatiska vattenfall och grön regnskog. Jag behöver kanske inte säga att detta tilltalar mig? Jag kan tänka mig att vi kommer att bo strandnära på Grande Terre (även om jag är mer sugen på Basse Terre egentligen…) för att ha det mest barnvänligt med långgrunda stränder, men jag hoppas på många utflykter även till i mitt tycke mer spännande Basse Terre. Jag tänker förstås att vi bor några dagar på varje ö, men min man jobbar hårt på att övertyga mig om att orka och våga slå oss ner på ett och samma ställe. Well… ännu är jag inte övertygad, men han jobbar som sagt hårt på det. Dessutom vill han inte som jag bo charmigt och lite ”shabby” utan snyggt på gränsen till lyxigt. Vet inte hur vi ska kunna komma överens, faktiskt.

resa till Guadeloupe

Att göra på Guadeloupe

Ja, fokus kommer att vara lugna och sköna dagar med familjen, men valet av Guadeloupe som destination handlar mycket om möjligheterna att se mycket och att vara aktiv. På Basse Terre finns många vandringsleder, Guadeloupes vatten ska vara klart och bjuda på riktigt bra snorkling, på ena sidan av ön finns riktigt bra surf och de aktiva fransmännen har lagt grunden till att det finns många aktiva utflykter att välja på.  Lämnar dock inga garantier att vi kommer testa mycket mer än stränderna och snorklingen. Var resa har sitt syfte, osv.

Annan information om Guadeloupe som jag rekat fram

– Maten är kreolsk, ska vara väldigt god med influenser både från Karibien och Afrika, och friterad eller stekt fisk och skaldjur äger menyerna. Däremot kan man vänta sig en touch av Frankrike – det finns till exempel Carrefour (som är en riktigt bra mataffär), men själv tänker jag mest att gott bröd och croissanter kommer vara ett härligt inslag i den karibiska kosten.
– Man tillverkar mycket rom på ön, gjord på färska sockerrör. Jag ser fram emot att prova!
– Det är rätt knepigt med boende. Många fransmän äger ställen på ön, så enklast är nästan att hitta privata eller semi-privata boenden t.ex på Frankrikes motsvarighet till Blocket; Gites de France. Det verkar också vara billigast att bo just så. Vi vill dock ha hotell så jag letar vidare.. Ett alternativ som är poppis bland svenskar är Langley som har ett stort hotellkomplex på Basse-Terre och som dessutom kör charter direkt från Sverige, men det har vi valt bort.
– Frankrike betyder huvudsakligen fransk turism, att betala i Euro och att EUs regler och lagar gäller för till exempel sjukvård. Priserna lär allmänt vara ungefär som i Sverige.
– Tidsskillnaden är 5 timmar.

Så, vad tror ni om vår nästa långdestination?

resa till Guadeloupe

Alla bilder i inlägget är från Guadeloupe och hittade på gratissajten Pixabay.

 1. jag tänker: FANTASTISKT!!!! Jag spanar redan på att resa någonstans i november. Då, när Åre (!!!) kommer kännas grått och man längtar ljus. Guadelope flög upp som en riktigt intressant joker när jag annars tänkt sydafrika eller klassikern thailand. Tack för inspo!

  1. Vad kul att jag kan inspirera! Sen kan jag inte komma med utlåtande än – men visst känns det spontant lite kul att tänka annat än Thailand eller sydostasien allmänt?
   Sydafrika är ju också dock fantastiskt! Inte varmt hav visserligen, men sååå mycket grymt i övrigt!

  1. Hittar en del men är lite picky… just för att det är så kort tid. Hittar dock massa fina hus, men så sugen på hotell.
   Vill ha direkt beach-access liksom… och allra helst gångavstånd till ställe med mer utbud, så man kan få middagsvariation. Hittat ett intressant i Gosier och ett i Sainte-Anne. Har du någon rekommendation av de två?

 2. Vilken härlig destination! Ska bli spännande att läsa om hur ni har det framåt hösten.
  Angående Norwegian och dela på barnfamiljer utan platsbiljett, så har vi aldrig råkat ut för det. Såklart ingen garanti från min sida, men under våra ca 10-15 resor med hela familjen så har vi alltid fått sitta tillsammans. Enda gången vi råkat ut för det var med Air France, då fick alla egna platser långt från varandra. Men ingen annan vuxen ville ta ansvar för vår 3-åring eller 6-åring så det gick lätt att byta 🙂

  1. Lovar att uppdatera med massor av info längre fram. 🙂

   Eller hur, jag har heller aldrig varit med om problem… men alltså, VÄGRAR betala extra för att bestämma sittplats om jag inte är ute efter någon speciell sådan. Så vi chansar. 🙂
   Haha, precis – lär inte vara uppskattat om man bara ”åh vad skönt att bara behöva bry sig i sig själv denna resa. Enjoy du som hamnade bredvid våra barn. De är skötsamma hyfsat ofta”. hehe

 3. Hej! Tack för en härlig blogg och alltid skön reseinspo! Guadeloupe låter ju jättehärligt! När det gäller Norwegian skulle jag inte vara jättesäker på att de bryr sig – flög ensam från London med tre barn på 3, 9 och 12 och hade kallt räknat med att de inte skulle splittra oss. Tji fick jag. Vi blev alla placerade i olika delar av planet och när jag försökte byta fick jag en axelryckning och ett ”du får det du betalar för…” till svar. Det löste sig med ett byte eftersom ingen ville sitta vid en ensam 3-åring, men efter det har vi inte vågat chansa på längre flygningar.

  1. Tack för jättefina ord, så himla glad jag blir!

   Ja, visst låter det härligt? Hoppas våra förhoppningar infrias!

   Gah, är ju risken… Men vi håller tummarna att det löser sig. inget jag oroar mig för egentligen – på ett sätt eller annat så blir det bra liksom.
   Tack för input om era erfarenheter!

 4. Jättekul att läsa. Vi är en familj som håller på att planera en längre resa i mars-april 2019 som är tänkt att gå till Martinique-Dominica-Guadeloupe. Ser fram emot att höra vad ni tyckte och tar gärna emot tips! Tycker själv att det är lite skräckblandad förtjusning att planera en sådan resa. Men jag tycker öarna verkar helt magiska och jag tror det kommer bli underbart!
  Håller gärna kontakt! 🙂
  //Liselott

  1. Oj vad läckert det låter att åka runt bland öarna!
   Jag kommer skriva mer, så stay tuned. 🙂 Men.. vårt blir ju bara en liten provsmakning av ert långa äventyr. Kan man följa er någonstans? Insta?

  2. Hej!
   Vi har precis blrjat titta på Guadeloupe tre månade vintern 19/20… Ska göra mer research och sen det fknns något annat ställe som inspirerar men Guadeloupe verkar härligt.
   Ska ni åka två månader Liselott?
   Carin

 5. Hej alla,
  Hur hittade jag här!!
  Vi har idag bestämt att åka i april till Guadeloupe.
  Vad roligt att läsa om allting här speciellt att vi har samma funderingar, frågor och tankar.
  Vi är familj på 4 vuxna och en 17 åring så nästa 5 vuxna då.
  Vi kan bara åka 13 dagar totalt så inte lång resa men det funkar ändå.
  Ska boka flygbiljetter först sedan hyr vi ett hus.
  Hälsningar
  Aneta

 6. Lyssnade igår på er pod om Karibien/Guadeloupe. Jag (och min familj) har rest mycket i Karibien, bl.a. har jag kryssat 6 gånger i Karibien, varav senast 2018 med hela familjen (fru och en 9-åring) i 15 dagar med MSC då vi besökte 12 olika öar (bl.a. barbados, Dominica, Tobago, Antigua m.fl.) och nu i dec 2019 kombinerade vi en egen resa med en vecka på Barbados och en vecka på helt underbara Grenada! Många öar har vi besökt flera gånger om genom åren, vissa har man fastnat mer för än andra, men vi föredrar helt klart Karibien framför ex. Thailand, pga maten, människorna, det lugna tempot, de långa, härliga stränderna som man aldrig behöver trängas på och att varje ö är unik. De finns precis som ni nämner vattenfall, vulkaner, regnskogar, snorkling/dykning (vi snorklade bl.a. över undervattenskonstverket på Grenada av konstnären Jason de Caires Taylor), rom- och chokladtillverkning m.m. Vi har också mycket bra erfarenheter av hur lätt det är att hyra en taxi med chaufför som tar en runt på öarna och visar det mer genuina, som man kanske inte får ex. på utflykter via kryssningsbolagen. Hör gärna mer i er pod om Karibien! Mvh Micael Törnqvist

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *