När jag älskar vårt hus som mest

När vi började kolla efter hus, så hade vi ett önskemål som var större än alla andra. Vi ville ha ett ”socialt” hus. För oss är det viktigt med ytor att umgås på, och ett hus som är inkluderande oavsett om det är vi som ska ha kompisar hemma eller våra barn. Att det finns ytor att vara och hänga på och att olika delar som vuxna vill vara på hänger ihop med andra, som att man kan fixa i köket men samtidigt hänga med vännerna som är på besök. För barnens del är det positivt att det finns olika våningar i huset, och att de kan vara lite ifred utan oss med sina kompisar. När de är yngre, som Meja och till 4-årsåldern eller så, vill barn vara där man är och man tror att det alltid kommer att vara så – kanske önskar man sig ett enplanshus för att man vill vara nära. Men… sedan går åren och behoven ändras. Mycket.

För mig är det viktigt att vårt hus är öppet för kompisar. När vänner svänger förbi för en kaffe och lite häng, eller rejälare för en kvällsmiddag så trivs jag ofta allra bäst. Öppet och härligt!

Det har varit många vänner här på slutet, och det där med att samlas kring en grym fotbollsmatch är ju onekligen en topp!

En anledning att jag inte tycker att det är jobbigt eller för intensivt att ha många kompisar och det hyfsat ofta, är att ambitionsnivån får variera oerhört. Jag älskar god mat och bjuder gärna på en väl genomtänkt middag där gäster serveras allt – men det är oftare kompisar har med sig en rätt och spenderar lika mycket tid som oss i köket. Det får vara precis hur enkelt som helst – ett gäng burgare på grillen, kanske – eller så hjälps man åt att göra det till en flerrättersmiddag. Nu när det är sommar är det extra tacksamt med att till exempel bara en stor matig sallad och så slänga något på grillen.

Det här är en av mina favoritsallader, vilket vi åt till varmrätt igår (efter kompisarnas grymma charkbricka till förrätt). Basen är risoni och riven parmesanost, den innehåller pressad citron och rivet citronskal, ruccola ger krydda och olivolja, salt och peppar kompletterar. Här hittar du receptet på risonisalladen .(som jag ibland kompletterar med avokado). Barnen älskar också den, men med just risoni och parmesan. Tips! Till gjorde vi kycklinglårfilé, starka korvar och lite halloumi på grillen, och en sås med gräddfil, vitlök och örter. Så gott!