Fjällsemester med barn sommar – inspiration och tips till Sveriges bästa sommarfjäll

Häromdagen postade jag en bild på Instagram, och frågade om vilket ställe som varit sommarens allra bästa. Alltså, om en får välja en enda destination eller resa under sommaren – vilken har det då varit? Posten fick väldigt många svar, och det var svar som faktiskt förvånade mig. Denna sommar har vi haft oerhört fint väder och det mesta har kretsat kring sol och bad, men ändå var ett svar som stack ut – svenska sommarfjäll. Många tycks uppleva allra mest – och bäst – semester i bergen. Är du nyfiken så kommer här lite tips för fjällsemester med barn sommar – vilka ställen som rekommenderas, och aktiviteter som kan locka. Kommentera gärna och ge fler tips och inspiration till bra ställen att besöka i fjällen sommartid!

Fjällsemester med barn sommar

Fjällsemester med barn (sommar)

Åre, Jämtland

Att Åre är en favorit hos mig har knappast undgått någon som läser här ofta. Åre växer som en sommardestination, och utbudet är enormt. Vandra på fjället och i närbelägna områden som till exempel runt Vålådalen, bada i någon av alla härliga tjärnar, i spännande åar eller inomhus i äventyrsbad, ta kabinen upp på Åreskutan och bestig toppen, åk mountain cart, skärmflyg eller zipline, kör mountainbike downhill eller på fina leder i Björnen, kör pumptracken på torget eller öva cykelteknik på Åre dirt track, besök vattenfall, … Ni fattar. Listan kan göras hur lång som helst – Åre har något för alla, inklusive en levande by.

Läs mer: 40+ tips till Åre sommar med barn

Sälen, Dalarna

Som den dalkulla jag är så klappar mitt hjärta hårt för dalafjällen. Sälen har massor att erbjuda under sommaren, och fjällen i Sälen känns väldigt lättillgängliga – och passar därför extra bra med barn. Det är överskådligt och enkelt att uppleva fjällvärlden i Sälen, samtidigt som det är lite färre folk och med det bra läge att även njuta av sådant som är ”lite extra” och kan upplevas i Sälen – som badhuset Experium, fäbodar, små vandringar (som till Stensjön eller Södra Kungsleden), cykling och annat.
Andra härliga fjäll i Dalarna som satsar på sommarperioden är Idre fjäll och Grövelsjön.

Läs mer: Sommar-Sälen med barn

Funäsdalen, Härjedalen

På min Instagram-fråga om sommarens destination så var det flera av de som svarade fjäll som var ännu mer specifika, och framhävde Funäsdalen. Funäsdalen ligger nära norska gränsen och Röros, och är huvudorten i Funäsfjällen som består av Ramundberget, Tänndalen, Tännäskröket, Fjällnäs, Kappruet och Funäsdalen – och själva marknadsför man sig som ”Skandinaviens största fjällupplevelse”. När jag kollar in på hemsidan och läser om sommarutbudet i Funäsdalen kan jag förstå det – det finns hur många aktiviteter som helst att botanisera kring. För barn speciellt rekommenderas bad i Funäsdalssjön eller poolen på hotell Funäsdalen, bowling, myskoxar i Tännäs, MTB- och vandringsleder av olika svårighetsgrad, paddling, fiske och hästridning.

Åre får symbolisera Funäsfjällen, i väntan på en debut där.

Andra sommarfjäll för semester med barn

Ovan nämner jag mina två absoluta favoriter, ihop med ett tredje alternativ som ni som följer mig rekommenderar – men det finns givetvis massor med ställen som lämpar sig för fjällsemester med barn sommartid. Fjällen bjuder alltid på frisk luft (och såklart varierat väder) och inbjuder till aktiva dagar – samtidigt som jag är övertygad om att det många uppskattar med semester i fjällen med barn är att lugnet som bergen ger och de egentligen rätt avskalade aktiviteterna kan få en familj att fokusera på det bästa i det enkla. Tid ihop, lugn, närvaro.

bada i ostsjön - sup - ottsjö strandbad tälta med barn åre  åreskutan med barn Årebada i ullån - Ullådalen Åre