snapshots-dresden-bilder

En hälsning med snapshots från Dresden

Det är söndag morgon, och jag har just satt mig vid frukostbordet på vårt hotell i Dreseden; Star Inn mitt på stora torget Altmarkt. Jag är lite extra hungrig, och redan slut i kroppen, efter en omgång springturism imorse. Jag och Annika gick upp i ottan (för att vara söndagsmorgon iallafall) och gav oss iväg runt Dresdens gator och runt Elbe, som flyter genom staden. Det var, som alltid, mödan värt. Det är en stor stadsfestival här den här helgen, vilket betyder att det är fullt med folk på alla gator och torg och stämning på topp – men också med det mycket folk. Vi ser att staden är fin, men det är lite svårt att fånga bland alla folkmassor. Så, morgonlöpning då. När gatorna ligger i tystnad, solens ljus är varmt och mjukt, och alla de från krigsbombningarna återuppbyggda byggnaderna speglar sig i en lugn Elbe. En med lägre vattenstånd tror jag – även här har det varit värme och torka under sommaren – för nog är det mitt på flodbotten vi joggar? Då är det värt att gå upp lite tidigare än kroppen kanske egentligen vill. 100% värt.

snapshots-dresden-bilder

Vårt första dygn i Dresden har känts som en vecka ungefär. Weekendresor med en vilja att se och göra mycket har ofta den effekten. Det är total avskärmning av allt där hemma, och en helt annan känsla. Tyskland är verkligen så likt Sverige på så många sätt – men så olikt på många andra.

Jag flög från Stockholm efter jobbet i fredags, landade på Berlin Tegel runt 1,5 timmar senare, tog en buss in till stan – för ynka 2,80 € (stor skillnad mot taxi som kostade runt 20€) och var på centralstationen 20 minuter senare. Därifrån gick vårt tåg mot Dresden, och 2 timmar senare så rullade vi så in i denna stad – Dresden, som vi tidigare pratat om nyfikenhet på när vi pratat om ”Secondary cities”. Att ge småsyskon till de största städerna en chans, kanske som egen destination eller kanske i kombination med storasyskonet. Med Dresden en smidig två timmars tågresa ifrån Berlin finns båda alternativen.

Vi inledde vår lördag i stan med att åter sätta oss på tåget, för att vandra i nationalparken Sächsishce Schweiz. Turen startar från pittoreska Kurort Rathel (20 min med tåg från Dresden), och några timmar senare landade vi åter vid starten efter att ha sett magiskt vackra vyer, stenformationer, gått över Bastei Bridge och anat resterna från en medeltida by uppe på bergskammarna. Det var nog ungefär den här turen vi gick – men vi leddes av en duktig guide och behövde inte ta alla vägval själva så jag är inte helt säker. Oavsett – magiskt fint verkligen! Ett fullt inlägg om vår vandring i Sächsishce Schweiz kommer längre fram.

På eftermiddagen tog vi en sightseeingbuss runt stan. Det är verkligen det bästa sättet att få en överblick av en ny stad. Jag gillar både avkopplingen, informationen om staden som guiderna ger och att se vilka ställen jag vill se mer av.

På kvällen strosade vi runt i stan och upplevde stadsfestivalens grymma atmosfär, åkte upp i ett mobilt (!) roterande utsiktstorn till 81 meter över land för mäktigaste utsikten, hängde på snygga takbaren Felix (Felix im Lebendigen Haus) och åt mat på samma ställe (bra men inte fullt lika fantastiskt som känslan på stället och dess uteservering) och hade en fin kväll.

Så, det är sånt man kan hinna med på nu 1,5 dygn i en stad. Jag hade trott att Dresden skulle vara bra – annars hade vi aldrig försökt få till denna samarbetsresa för Att resa-podden – men är samtidigt glatt överraskad. Det är en sydeuropeisk atmosfär, gamla (om än återuppbyggda) byggnader blandat med helt annan typ av byggnation och en lika spännande som obehaglig historia som blir lättare att ta till sig när man väl är här.

Men nu – over and out. Idag väntar slott i Moritzburg och sedan häng i den hippa stadsdelen Neuestadt.