Outer Neustadt Dresden Tyskland-2

Neustadt Dresden – en cool stadsdel värd ett besök i sig

Inlägg i samarbete med partner

Jag var på väg att säga att jag inte hade några förväntningar när jag åkte till Dresden, men när jag tänker efter så vore det att ljuga. Jag hade sett bilderna på historiska landmärket Frauenkirche som resten av de historiska kvarteren verkade kretsa kring, stadssiluetten packad med gamla byggnader och floden Elbe som slingrade sig igenom staden. Så, nog förväntade jag mig kanske att bli överraskad av en vacker stad.

Något jag däremot tveklöst inte hade förväntat mig var att kliva in i en stadsdel med känsla av den ruffiga atmosfären i New Yorks Lower East och med väggmålningar i klass med de i Kapstaden, blandat med en lätt touch av Köpenhamns Christiania – eller helt allmänt ett hipsterkvarter som de coolaste av de coola. Städer som skryter med sådana – och som vi turister tycks älska – är många, och ofta är det Berlin med sina många sådana områden som oftast nämns i sammanhanget. Well – Dresden må vara ett Berlin i miniformat, och deras hipsterkvarter likaså – men trots den betydligt mindre ytan än Berlins motsvarigheter så känns Neustadt Dresden som kvarter som fått allt av allt. Allt är artsy, hippt, alternativkulturellt, bohemiskt, liberalt, rått, tatuerat, rufft, kitschigt, urbant, Shangri-La och… en massa ganska fåniga ord kanske, men summerat – alldeles, alldeles underbart. Jag älskar inramning och känsla som i Dresdens Neustadt.

Outer Neustadt Dresden Tyskland

Dresdens Neustadt

Neustadt är en stadsdel i Dresden som består av två delar; Inner och Outer Neustad (vilket förstås översätts till New Town), och som ligger på andra sidan floden sett från gamla stan och övriga stadskärnan. Närmast Elbe ligger Inner Neustadt, som även kallas för barockkvarteren. Där finns vackra husfasader och några ståtliga kyrkor och palats…

Inner Neustadt Dresden Tyskland-49

…men stämningen jag pratar om ovan kommer om man istället ger sig ännu längre norrut – till Outer / Ausser Neustadt.

Från början bestod Outer Neustadt av enkla arbetarbostäder och var knappast de kvarter man i Dresden var mest stolt över – men som i så många städer förr så började något gro där. En stark och snabbt växande alternativkultur – som vuxit till att bli ett av stadens trendigaste områden.

Numera är det inte längre bara de unga och hippa som hänger och bor i området, utan området drar en större publik och lägenheterna är både trendiga och dyra, och de coola 30ish-tyskarna delar området med nyblivna familjer och de turister som vill se något annat än de mer klassiska områdena i gamla stan. Det är packat med caféer och restauranger av alla typer och med världens alla kök, barerna ligger vägg i vägg och på trottoarkanter och i fönstersmygar sitter folk och bara… är. Hela dagarna, kvällarna och nätterna.

Outer Neustadt Dresden Tyskland-2

Hjärtat i Outer Neustadt Dresden

Hjärtat i Outer Neustadt Dresden är runt Louisenstraße och Alaunstraße, men mer information än så behövs inte. Det räcker att gå dit och känna in stämningen, och sedan ta gatorna som man känner för. Det är inget stort område egentligen, men med de många barerna och härliga ställena att hänga på så räcker inte en kväll. Du vill nog komma tillbaka hit… om du gillar motsvarigheterna jag pratar om i början av posten, vill säga.
Hittar hit gör du genom att ta spårvagnen till Albertplatz.

Missa inte detta i Neustadt Dresden:

Kunsthofpassage: Vackrast i Neustadt

Mellan Alaunstrasse och Gölitzer Strasse, på Görlitzer Str. 21-25, ligger en passage som heter Kunsthofpassage. Här hittar du fem sammanbundna innergårdar fyllda med de coolaste väggkonstverken, skulpturerna, butikerna, gallerierna, caféerna och installationerna.

Neumann’s Tiki – Dresdens bästa glass

Neumman’s Tiki är lika känt för sin fantastiska glass som för den mysiga innergården och mäktiga väggen med konst i 3D. Vi håller med – detta bör vara ett givet stopp när man är i Neustadt.

Lilla Sosse – Omtalad restaurang i Dresden

Restaurangen Lila Sosse i Kunsthofpassage är vida känt för sin kreativa och nytänkande mat, och är en restaurang med konstant höga betyg och hauss kring. Vi åt där en kväll och lyckades inte pricka in några rätter att minnas för livet direkt, men jag tror snarare vi hade lite otur. Värt att kolla in – här ser ni betygen på Yelp.

Pfund’s Diary / Pfund’s Milkerei

Detta ställe – Pfund’s diary shop / milkerei – är något så oväntat som en mjölk- och ostbutik med anor från 1880-talet, som är känd (till och med i Guinness rekordbok) som världens vackraste mjölkbutik. Det är inte en överdrift, och detta ställes spektakulära inredning går inte att återberätta i ord – och inte heller i foton. Det är fotoförbud i butiken, men jag lovar – det är verkligen värt ett besök, och vad man än har för förväntningar när man går in så blir man mållös av det man möts av. Allt – golv, väggar, tak och allt däremellan är klätt med målade keramikplattor från Villeroy & Boch.

Mer om Dresden

Det är lite lustigt att mitt första ”rejälare” inlägg om Dresden kom att handla om just Neustadt, men ja. Jag blev blown away, och måste verkligen rekommendera detta vidare. Mer information om Dresden kommer, och du hittar alla inlägg om Dresden under länken: Dresden, Tyskland.


Resan till Dresden gjordes i ett samarbete mellan Att resa-podden och Tyska turistbyrån / Dresden marketing, men upplevelser och åsikter är 100% mina egna.