roadtrip i Skottland med tåg podcast

Edinburgh – en intensiv familjehelg i Skottlands huvudstad

Vi landade inatt, och tiden som inte var optimal från början med beräknad landning runt midnatt blev inte direkt bättre av en ganska stor försening – inte förrän en bit efter 01 hade vi landat och så skulle vi hem till Nacka på det. Barnen var riktiga små kämpar, och tog det hela bra. Meja lite väl bra nästan, för hon var på toppenhumör och ville inte somna på flyget så svenskt tid var det närmare midnatt (!) innan hon somnade – hon som senast 19.30 brukar deklarera att hon är trött och vill gå och sova. Det är inte bara barn som kämpar på i de lägena så vi var hyfsat möra vi med, och ja – jag skulle ljuga om jag sa att storstad med tre barn (nästan) under 10 är en walk in the park. Men så bra vi haft!

Det har varit tre grymma dygn, i en onekligen oerhört häftig stad. Vi har maxat Edinburgh, utan att för den sakens skull stressa (det funkar mindre bra med barn). Klart intensivt. Och, så har vi haft väldigt trevligt med mina föräldrar. Vi bodde i lägenhet i Edinburgh New Town så alla kunde bo tillsammans – riktigt bra. Här hittar ni (adlink) lägenheterna – vår hade superbra standard och plats för 8.

Så Edinburgh då, sådär som första intryck? Allra först måste jag säga att stadsbilden är oerhört speciell. Var man än vänder sig är det historiska byggnader och tinnar och torn, och färgskalor från guldbrunt via grått till svart. Det är så mäktigt! Ovan staden ser man Edinburgh Castle trona upp sig och göra stadssiluetten komplett, och dess anor från 1100-talet sätter på något sätt känslan i hela stan. Det är som att gå omkring i Harry Potter-land – som min bror sa för drygt ett år sedan när vi bestämde oss för just denna semester till min pappa i födelsedagspresent , eller som ”gamla stan men mycket mycket häftigare och bättre” som barnens utlåtande var.

Edinburgh är litet till ytan och har mindre än 500 000 invånare så storleksmässigt hamnar staden någonstans mellan Malmö och Göteborg för att göra en svensk jämförelse, och man får med andra ord snabbt grepp om staden och den gör sig bra för att promenera sig igenom. Så det har vi gjort – i min apple watch summerade jag till 36 kilometer våra tre dagar och de enda kilometer som barnen inte var med och gick samma sträcka var de 4 som min morgonjogg aka springturism bjöd på. Lägg därtill att Edinburgh är ungefär lika kuperat som man kan föreställa sig att Skottlands huvudstad är….
Barnen fick en nytändning på Pokemon Go, och det är jag tacksam för. Jag vet inte om vi hade klarat de sträckorna utan den draghjälpen.

edinburgh-snapshots-skottlands-huvudstad-11

Så, förutom att gå och njuta av stadens inramning rent allmänt? Vi har ätit god och mycket mat (men inte hängt så mycket på klassiska pubar pga barn inte välkomna på kvällarna), varit på nationalmuseet, åkt sightseeingbuss, utforskat slottet, gjort den underjordiska guidade turen Real Mary Kings Close, gjort en whiskeytour ”Scotch Whisky Experience” (mina föräldrar), gått en guidad Harry Potter trail mm. Något för alla åldrar och smaker, helt enkelt – Edinburgh har massor att bjuda på som weekenddestination. Djupdykningar om det kommer – men lite snapshots i väntan på det, kanske?