Längtan efter snö och vintersäsong – Åre, Österrike, Idre och mer…

Okej, hösten är sitt bästa jag och jag har inga problem att njuta i nuet – dagarna är så vackra! Men, en anledning att jag älskar hösten är att jag ser fram emot årstiden som kommer. Jag läste om någon som tyckte att hösten var så deppig för att trädens ändrade färger betydde att växterna var på väg att ge upp och dö, och att en årstid av mörker är på ingående. Hela jag hajade till – kan man verkligen känna så? Jag har aldrig tänkt tanken, inget ens i närheten. Hösten är vacker, utomhus är härligt att njuta, men samtidigt lika härligt som att det är fullt legitimt att krypa in framför brasan och bara ta det lugnt. Och så har man vintern framför sig. Den då himlen må vara mörk men världen – på många ställen – är sitt ljusaste och vitaste jag. När fokus blir mer inne, men utomhus så himla mycket bättre. Inte minst om man är på ett ställe där det faktiskt är riktig vinter. Snö och skidåkning, dvs!

Jag är pepp på den, och har en längtan som börjar bli starkare. Och, det kommer närmare och jag planerar massor – så mycket så det känns helt overkligt. Men snart är vi där, i skidsäsong igen!

Säsongskort på Skistar

Häromdagen klickade vi hem säsongskorten så att vi kan ha obegränsat med åkning framför oss i Åre i vinter. Det är löjligt dyrt, inte minst när vi nu har två barn som behöver egna kort och kostar nästan som vuxna… men det kommer bli många dagar i Åre. Under jul/nyår är vi där i mer än två veckor, och sedan kommer lov på det – och ett gäng helger för oss vuxna. Är så väldigt redo för och sugen på det här!

Säsongsstart i Idre fjäll?

Vi ska vidga våra vyer lite, och (om allt landar som tänkt) ha en helg med familjen i Idre fjäll. Som barn åkte vi mycket i Idre – det är ju rätt naturligt för mig som är uppvuxen i Dalarna – och sedan dess har det vuxit till en riktigt grym destination för familjen, med massor av varierade aktiviteter förutom familjevänlig skidåkning. Där Åre är mer för oss vuxna, om man ska vara ärlig, så är Idre en betydligt mer barnvänlig destination och det ska bli så kul att få uppleva det ihop med barnen. Det lutar åt att vi åker dit redan i december, men vi får se exakt datum – ni lär få höra om det snart.

Mot Alperna med luciafirande i Österrike

Äntligen äntligen ÄNTLIGEN ska jag tillbaka till Alperna igen, och ännu bättre – till favoriten Österrike. Jag har tidigare varit i bland annat Zell am See, Bad Gastein och Obergurgl/Hochgurgl, och det sistnämnda ligger i det skidområde som går under samlingsnamnet Ski Tirol och infattar närmare 80 skidområden. Så mäktig siffra! Häromdagen var jag på en presslunch och fick höra mer om nyheten St Johann, som låter som ett superintressant nytt alternativ som inte minst familjedestination i regionen. Extra intressant tyckte jag det var att Skistar köpt anläggningen, och satsar stora pengar på att uppdatera liftar och kabiner. Ny favorit som alpdestination för de svenska familjerna, kanske?

Andra kända skidområden bland de 78 i Ski Tirol är bland annat Ischgl, Kitzbühel och Saalbach – och jag ska dit! Eller, vilket eller vilka exakta skidområden som väntar då jag åker på resa till Österrike (ihop med turistbyrån) och just Ski Tirol är ännu lite oklart, men jag är säker på att det kommer att bli amazing. Jag är så löjligt pepp, och kan knappt tro att det är sant att jag även i år ska få göra (nästan) säsongsdebut i Alperna. I mitten av december drar jag ihop med ett gäng resebloggare såväl som några skidmagasin och friåkare. En inkluderande blandning, kan konstateras. Jag hoppas på sköna åk och den härliga alpkänslan som Österrike bjuder på mer än kanske något annat land i Alperna. Och, att uppleva flera destinationer i Ski Tirol, och med det få ännu mer koll på landets skidutbud och kunna tipsa vidare!

Andra skidplaner

I övrigt är planen för skidsäsongen 2018/2019 lite oklar, men det ovan räcker såklart väldigt långt. Att komma iväg till Alperna lite senare på säsongen med kompisar och att ha en Årehelg med ett mixat tjejgäng ligger på önskelistan, och tänk om jag kan få till en till säsongsavslutning i Riksgränsen, liksom förra året? Många vinterdrömmar blir det!

Har du några drömmar eller planer för vintern?