Att vara och prisas som bra resebloggare – lite om den senaste tiden

Jag älskar att vara resebloggare. När jag sitter framför datorn och tänker tillbaka på resor, och försöker formulera vad jag upplevt och känt i ord som blir till långa texter, så njuter jag. Det är total avkoppling, och något av det bästa jag vet. Ibland kan jag undra vad jag skulle lägga tiden på om jag inte var resebloggare men jag återkommer konstant till att det förmodligen inte skulle vara något vettigare, och inte något som skulle ge mig mer energi. Så, då är det ju bra?

En extra bonus är att det går bra. Jag älskar att få utmärkelser och olika typer av kvitton att jag faktiskt är en bra resebloggare – även om den lite i detta avseende mer blygsamma personen i mig inte har så lätt att säga eller ens tänka det. Men, sedan kommer de där bevisen. Förfrågningar, samarbeten, listor och utmärkelser. Jag har inte skrivit något om det på länge, för det känns för mig så himla fånigt. Ni läser ju här för att ni gillar det jag skriver (får jag väl utgå ifrån), inte för att få upptryckt att någon annan haft en åsikt om det? Jag struntar egentligen i listor om ”Sveriges bästa resebloggare” och annat, för jag skriver ju för er – och för mig. Inte för någon som har en ”titel” eller en större portal eller vad det nu kan vara och – fortfarande väl utifrån sin egen person, precis som ni? – bestämmer sin lista över de man anser vara bäst av resebloggarna. Nåväl. Så varför skriver jag det här? Jo, men det har samlats upp en del de senaste månaderna, och lite boost är det förstås. Så, vill ni höra lite roliga händelser jag hamnat i genom att vara en hyfsat bra resebloggare (hehe) den senaste tiden?

Cision – Sveriges 10 främsta resebloggare 2018

Denna lista – Sveriges 10 främsta resebloggare 2018 – är nog en av de ändå mest kvalificerade, och för mig hittills häftigaste att hamna på. Cision ligger bakom ”bloggtoppen” som mig veterligen är det enda ställe i Sverige där bloggars statistik ligger öppet och jämförs såväl som sparas vecka för vecka. Ni hittar deras lista över Sveriges största resebloggare här (aktuell statistik för senaste veckan), men utmärkelsen är inte bara det. Själva listan över Sveriges främsta resebloggare grundas på en metodik som utgår ifrån mer kvalificerad data än så.

Bloggtoppen tas fram av vårt research-team i Sverige varje månad. Bloggarnas placering i topplistan grundas på en metodik som utgår från inlänkar, relevans, hur ofta bloggen uppdateras, läsarkommentarer och populäritet i sociala medier. 

Reseporträtt i Nacka magasin

För en tid sedan lyftes jag fram som profil i ett magasin som går ut till alla hushåll i hela Nacka. Det var ett stort reportage, och andra som lyfts fram på liknande sätt är bland annat Annie Lööf. Hela reportaget om mig som resebloggare hittar du här, och här kan du se vilken typ av reportage som i övrigt finns i magasinet.

”Jag gillar aktiva dagar och resor med guldkant”

Foto: Frida Lenholm, som också skrev texten om mig i magasinet.

Listor om Sveriges bästa resebloggare

Det har figurerat en del andra listor om Sveriges bästa resebloggare också, de dyker upp med jämna mellanrum. Det kan vara i andra resebloggar, och så finns listor och tävlingar hos större aktörer som till exempel Momondo. De hade just före sommaren en tävling ”Open world awards” med flera olika kategorier och här var det ni läsare och lyssnare av Att resa-podden som röstade fram oss till finalplats – så här kommer ett stort och varmt tack till er som röstade på oss så att vi landade på åtråvärd finalplats i tävlingen.
Här kan ni läsa mer om det – och annan resepoddpepp – hos Annika / Resfredag.

sveriges-bästa-resebloggare-att-resa-podden

Men, jag ska erkänna att detta inte var min favorit. Jag uppskattar alla röster och är jätteglad och stolt att vi kom fram och med på listan, men röst-tävlingar har gjort sitt för mig. Mina kvitton från just er läsare handlar mer om era fina kommentarer; Jag älskar varenda en, som kommer här eller via meddelanden såväl som kommentarer på Instagram eller i andra kanaler. Sluta aldrig med dom – de lyfter mig och peppar mig så!

Antalet läsare är också kul att följa och nya nivåer sporrar mig. I somras slog jag drömgränsen på 20 000 unika läsare i månaden – en så stor siffra för mig! Att nå dit som snitt på ett helt år skulle vara en dröm, och efter att ha nått gränsen så tänker jag att det är möjligt. Men, hellre personligt och inkluderande än med för mycket fokus på clickbait-rubriker, Facebook-grupp-delningar och att skriva med google för mycket i åtanke. Det personliga och att det känns och är helt äkta är viktigare för mig. Jag hoppas att det märks. Passionen, tänker jag.

Intervjuad som reseexpert i Metro

I somras blev jag uppringd av en journalist på Metro, gratistidningen som är Sveriges största dagstidning och ges ut i runt en halv miljon exemplar, för att bli intervjuad som reseexpert. Frågan var kring hur sommarens semesterresor påverkades av det högtryck vi hade, både sett till bokningar och prisläge. Vi pratade om säsonger att resa och om allmänt tips, och det blev ett helsidesreportage där mina tips fick stort utrymme.

bra-resebloggare-reseexpert-metro

Podcast – We are influencers, Att skapa en framgångsrik duo

Jag och Annika intervjuades i somras för podden We are influencers, som varje vecka lyfter (eller lyfte, nu har man en paus), influencers som har något att bidra med i information, inspiration eller debatt. När vi var med var det första gången man hade just reseinfluencers med, och det var klart smickrande och roligt att just jag och Annika fick representera framgångsrika sådana. Här hittar du avsnittet, och såhär beskrivs det;

Annika Myhre sa upp sig efter en workation med Influencers of Sweden för att satsa på sina sociala medier medan Lisa Fahlåker ser bloggen som det perfekta komplementet till sitt ”människojobb”.

Duon träffades på ett bloggevent och fann varandra direkt. Idag har de Att Resa-podden tillsammans och har utvecklat en strategi kring att sälja in samarbeten tillsammans.

Vi pratar om skillnaden mellan resebloggare och bloggare som reser, om pressresor och om utmaningen att verka i en bransch där reglerna är lite flytande.

Reseexpert i TV och radio

Det har varit lite lugnt på TV och radiofronten på slutet, även om det funnits några förfrågningar kring ny direktsänd radio som inte fick plats i det packade efter-sommar-schemat. TV är inget jag aktivt strävar efter… för de tillfällena tar så oerhört mycket energi i form av att läsa på och förbereda, och vara nervös så in i bängen. Å andra sidan skulle jag knappast tacka nej igen. Att göra webb-TV för Aftonbladet och i reklaminitiativ var dock grymt kul och något jag gärna skulle göra igen, och när jag nu blir egen och kanske får mer tid skulle jag supergärna ta uppdrag som moderator. Det tror jag att jag skulle passa för och gå igång på. Kanske nästa grej?

bra resebloggare

Samarbeten med resebloggare

Med det sagt, så är det kanske inte så konstigt att det blir en del samarbeten mellan varven. Det är grymt kul förstås att bygga viss business runt bloggen, och att den – och jag, och mitt samarbete med Annika – är mer som ett litet mediehus snarare än bara en blogg. Mer resor och upplevelser, mer output till er, en del av min inkomst. Alltid med fokus på äkta och personliga rapporter från destinationer och resande. Som jag älskar att vara resebloggare!

bra resebloggare