Lugn helg i december? Really?

December, denna mest intensiva månad på året. Eller? Efter den här helgen känns det inte så. Okej, mina vardagar har ju också viss annan inramning och påverkar känslan i stort, men det finns annat också. Inställningen till julen generellt, till exempel. Hur man planerar sin julhelg, eller julhelg i plural, var man lägger ambitionen – osv. 

Ett maxat pepparkakshus

Vi gör ett pepparkakshus varje år, det gör vi – jag och barnen. Det är lite vår grej, och något de inte vill missa. Jag köper en färdig byggsats och så monterar vi det och de pyntar. Enklaste möjliga. 

Fast, Max har länge pratat om att han skulle vilja göra vårt eget hus som pepparkakshus. Funderat och resonerat kring hur en ritning ska se ut, och gått igång på tanken. Och i ett svagt ögonblick sa jag; Vi kör. Så det gjorde vi i helgen. Max tröttnade efter att de första två hussidorna var klara, men hos mig tog den envisa och målmedvetna personen jag är på alla andra plan än just gällande bakning över. Vi gjorde huset på tok för stort så degen gick åt i snabb fart och sidorna var knepiga att hantera, men… vi gick i mål. Eller jag. Det var å ena sidan faktiskt verkligen kul, men å andra sidan så lär jag nog inte göra om detta. 

Och ja – vi har tagit fram granen hemma. Hellre njuta ljus och julkänsla långt innan och sedan snabbt ta bort pyntet och fokusera på våren efter att jul väl infunnit sig. Och, vem ska ha några åsikter om olika personers traditioner? Varje familj och person gör väl som de själva vill? 
Originalet. För den som inte sett det förut. OM jag gör om detta pepparkaksfunkishusjobb så har jag många tankar på hur det kan förfinas. Så okej då – det kan nog hända igen, ändå. 

Men, ett maxat pepparkakshus behöver man inte direkt göra om man inte vill eller orkar. Inte julbak heller. Jag låter gladeligen mor- och farmor göra julbak med barnen, precis som jag gjorde med min mormor och farmor när jag var barn. En generation i taget, liksom. 

Julaftonsfirandet

Vi ska till Åre även denna jul. Vår lilla lägenhet där betyder avskalat med pynt och fokus på umgänge och aktiviteter snarare än en massa lull-lull runt omkring. Lull-lullet får miljön och utbudet i byn stå för. På torget i Åre är julkänslan maxad vet vi sedan förra året, och jag ser så fram emot att uppleva den igen. Snön singlar ner i massor där nu – underbart! På julafton åker vi skidor och så går vi iväg på julbord på eftermiddagen. Då får vi precis all mat man kan tänka sig i en vackert julsmyckad miljö, och hemma blir jobbinsatsen ungefär noll. Så skönt! Barnen bryr sig inte så mycket om att vi är få (dvs inte ett gäng kusiner eller så), de är vana från många utlandsresor och tycker att jul i Sverige ändå är speciellt och de längtar efter Åre. I år kommer mina föräldrar så det blir extra lyxigt. 

Juligare kan jag inte tänka mig.

Alternativt firande med släkten

Den familj och släkt som vi inte träffar just under julhelgen får vi träffa före och efter. Igår hade vi kusinfamiljen över, käkade thaimat och gick loss på lite julklappar. Barnen var så nöjda, och det räckte så bra så. Farföräldrarna kommer vi sakna under jul, men träffar så snabbt in i januari det går. Jag tror julklappar åt barnen även efter jul – och kanske när vi äter något helt annat än julmat – kommer att gå bra det med. 

Lugn helg

Julshoppingen tog vi för övrigt mestadels hand om under Black Friday, och denna helg har vi ägnat åt barnens idrotter och familjehäng i soffan. Förra helgen hade vi dubbelmiddagar och träffade totalt 40 vuxenkompisar – smått galen siffra – och denna helg; noll. Älska variationen ändå. Lika kul som det var att träffa så mycket kompisar och äta så god mat förra helgen, lika skönt var det att knappt lyfta ett finger denna helg och bara ta det lugnt. December-lugnet. 

Men nu – dags att attackera veckans To-Do! Den innebär massa skrivande och att plocka fram skidkläderna igen. Oh-the-joy! 

Följ mig!

Mer läsning...
Bohuslän barn sverige
De svenska trendorden sommaren och semestern 2019