bra-safari-nära-kapstaden-sanbona-wildlife-reserve-26

Bra safari nära Kapstaden – Sanbona Wildlife Reserve

När jag var i Kapstaden så ville jag oerhört gärna få en safariupplevelse. Samtidigt så fanns inte tiden att åka längre, till de välkända, stora parker som Sydafrika är så kända för. Vi hade tiden vi hade, och utgick ifrån Kapstaden – och så var det med det. Jag sökte dock runt som en tok för att hitta rekommendationer om något bra safari nära Kapstaden, och läste på många sajter och pratade med bekanta som bor i Kapstaden. Till slut ramlade jag över Sanbona Wildlife reserve och tyckte både rekommendationer och annat lät bra, så vi åkte dit.
Här kan du läsa (adlink) Sanbonas recensioner på TripAdvisor – i skrivande stund 5 plus av 5 möjliga med över 300 recensioner.

Bra safari nära Kapstaden – till Sanbona med bil

Vi hyrde bil i Kapstaden, och åkte vägen till Sanbona Wildlife Reserve med stopp i Franschhoek på vägen dit och på hemvägen direkt till flygplatsen, där vi lämnade bilen. Raka vägen från centrala Kapstaden tar det runt 2,45 timmar, och vägen är riktigt bra – vi tyckte resan gick hur bra som helst, och såg milen enbart som ett sätt att se mer Sydafrika-miljö. Och, den vill man se mycket av!

Game drive och djur på safari Sanbona – Big 5?

Sanbona Wildlife Reserve består av hela 58 000 hektar landyta, vilket är svårt att föreställa sig storleksmässigt. Man kan säga såhär – att genom safariområdet åker man långa sträckor, i vad som känns som många mil, utan att se ungefär någonting alls mer än vidsträckta vyer. Miljön är mer stäpp, och kanske inte den allra mäktigaste men andas absolut vildmark.

Vi gjorde två game drives, en på seneftermiddagen och in i solnedgången, och en tidig morgon när solen gick upp. Vanligtvis rekommenderas två dygn på safari så att man hinner med två game drives två dagar i rad, men för oss var det denna gång både en tidsfråga och en ekonomisk. Vi hann dock på våra game drives i Sanbona se antiloper i massor, stora horder med zebror, mängder med giraffer – som var mäktigare och häftigare att se än jag kunnat tänka mig, flodhästar och noshörningar, schakaler, elefanter och en av två höjdpunkter; vita lejon. Den andra höjdpunkten var gepard. För att se den gick vi ur våra bilar och tog oss ut i vildmarken, tätt bakom vår guide som gick först med geväret redo. Jag kan lova att jag hade rejäl puls då..!

Buffel finns – när jag var där inom egen inhängnad, men jag ser på nyheter att de nu är utsläppta. Däremot håller man då noga koll på dem och deras största hot; lejonen.

Guiden vi hade var oerhört bra. Han verkade älska varje sekund av turen och brann för sitt jobb och djuren i parken, och för det jobb som Sanbona gör. Man skyddar landområdena och försöker både bevara dem och återställa dem till sitt ursprung efter tider av jordbruk (fårfarmer etc), värnar om djuren med stor respekt och jobbar med både forskning och utbildning. Det kändes som ett bra ställe, på alla sätt och vis.

bra-safari-nära-kapstaden-sanbona-wildlife-reserve-22

Boende på Sanbona Wildlife reserve – camps

Det finns fyra lodger på Sanbona Wildlife reserve; Tilney Manor, Dwyka Tented Lodge, Gondwana Family Lodge och Sanbona Explorer Camp. Två av dem tillåter barn och två är för endast vuxna. Vi bodde på Tilney Manor som var barnfritt, och det var så oerhört bra. Småskaligt med bara sex hus/rum, snyggt och lyxigt på alla sätt. Rummen var enorma, med underbar utsikt mot omgivningarna – och djur som kan komma nära där man sitter på sin stora balkong, och badrummet var delat i två med en stor del inomhus och ett fantastisk utomhusdusch.

Vi hade helpension – det fungerar oftast så på lodger – och maten var riktigt bra med meny att välja från på lunchen och den kväll vi var där en fin grillbuffé. Riktigt goda viner till det, förstås.

Sammantaget så är jag så nöjd med vår safariupplevelse på Sanbona Wildlife reserve. Det kan nog inte mäta sig med riktig, äkta vara på något enormt ställe mer i ”the outback” – men är ett bra alternativ för en bra safari nära Kapstaden. När tid finns och chansen ges vill jag tveklöst ha den här upplevelsen igen. Det är det dyraste dygn jag någonsin kostat på mig på en resa, men så värt det – ett minne för livet.

Mer läsning om Kapstaden och safari

Här hittar du alla mina inlägg från resan till Kapstaden, och här är storyn från dygnet på Sanbona som skrevs i direkt anslutning till det.