katalansk mat costa brava tastemotion incostabrava inpyrenees

Katalansk mat på michelinstjärnigt sätt

När jag tänker på medelhavsfavoriterna och vilket kök jag allra mest går igång på så brukar jag tänka Italien. Enkelheten i de rena råvarorna och det goda som finns överallt. I Spanien med sina tapas har jag lite svårare att helt hitta hem.

Tänker jag som sagt, ibland.

Det jag då nog inte tänker på är all extremt högkvalitativ matlagningskonst som finns i Spanien. Hur man har allra flest michelinkrogar per capita med över 200 restauranger med stjärnor inklusive 11 stycken med hela 3 stjärnor, hur de mäktiga katalanska krogarna Ell Bulli (fram till sin stängning år 2011) och El Celler de Can Roc (Spaniens främsta numera) år efter år utsetts till världens bästa restauranger. Hur de varit pionjärer i den lite exprementeriella matlagningen som så många sedan dess ansträngt sig till max för att lära sig behärska. Molekylär gastronomi, som experterna kallar det.

En av Stockholms främsta i den kategorin är Gastrologik, som just fick sin andra stjärna. Det är 7 år sedan vi var där, kan jag konstatera när jag kollar bloggarkivet.

I poddavsnittet om Att resa för maten pratar vi faktiskt om El Bulli – och en massa mer om mat på resan. In och lyssna för mat- och reseinspiration!

2016 var första gången man utsåg Europas främsta gastronomiregion, på liknande sätt som man gör med kulturhuvudstäder, och priset gick då till just spanska Katalonien. Katalansk mat är världskänd!

Katalonien och Costa Brava

Katalonien – det område i nordöstra Spanien som bland annat inkluderar Barcelona och dess “lillasyskon” Girona – är stolta över sitt egna språk, sin starka kultur och sin mat, och många strävar efter självständighet. Det är en destination värd att besöka enbart för maten – i michelinstjärnstäta Spanien är det just i Katalonien stjärnorna är allra flest per capita. Men det finns väldigt mycket mer som lockar i Katalonien än enbart maten. Vackra stränder i öst, spetsiga Pyrenéerna i norr och många nationalparker strösslade över hela området. Lite extra känt – och det område jag varit till förutom Barcelona – är Costa Brava.

Mer läsning om Katalonien och specifikt vad man kan göra i Costa Brava hittar du hos Resfredag här.

Det var av just Costa Brava jag igår var inbjuden att smaka extra på de bästa av Kataloniens smaker, då några kockar från några av regionens michelinrestauranger kom på besök till Stockholm och skapade en pop-up restaurang. Och vilken restaurang sen! De magiska rätterna presenterades på ett enormt häftigt sätt.Under hela middagen rullade häftiga filmer från Costa Brava på storbildsskärmar, hela bordet var del av presentationen och maten var – liksom servicen – perfekt. Musik ackompanjerade för att förstärka känslan, och ibland sprutades dofter ut för att ytterligare maxa intrycken. Så coolt!

Katalansk mat

Den katalanska maten har influenser från flera andra områden. Italiens bruschetta heter i Katalonien pa amb tomàquet och på gårdagens event fick vi själva komponera den med hjälp av tomat att gnugga in i lantbrödet, olivolja i spruta och goda ostar. Den klassiska fisksoppan, mustig av fantastisk fond och vanligtvis gjord på olika fisksorter, serverades igår i en tappning med rödräka… i en fisk och på en fisk (lite märkligt kanske, men se nedan). Hela rummet kändes som ett stort hav, och till min plats simmade en fisk och parkerade sig, innan servitören kom och placerade en gryta i form av en fisk på samma plats. Katalansk paella (arròs a la cassola) fick symbolisera regionens vana att blanda kött och fisk i olika rätter och ja – maten var så god. Givetvis serverades vi lokala viner till – rakt igenom fantastiska. Vilken matupplevelse! Med betoning på upplevelse. Och mat.

Vi kallar det surf and turf – och det finns oändligt antal rätter som passar i den kombinationen.

Gemma, Costa Brava Tourist Board

Hemligheten bakom riktigt bra katalansk mat? Fantastiska råvaror i kombination med grymma kockar. As “simple” as that.

Så ja – jag fattar det nu. Spansk mat, katalansk mat – och Costa Brava. Suget efter att åter igen åka till Spanien har aldrig varit större!

Följ mig!

Mer läsning...
Sommartips Stockholm; restaurang Warungs popup “Lilla Bali”