titanic the exhibition titanic-utställning I uppsala

Titanic-utställning i Uppsala; Titanic the Exhibition

I samarbete med Destination Uppsala

Jag är nyss hemkommen från en weekend i Uppsala, med så många roliga upplevelser och nya insikter bakom mig. Mer om det i bloggen framöver – men först några ord av en av upplevelserna som berörde mig mer än jag föreställt mig på förhand; Titanic the Exhibition. Precis nu i dagarna öppnar nämligen en Titanic-utställning i Uppsala, en som turnerat runt i Sverige såväl som hela landet. Det är en av världens största sk vandringsutställningar. Och alltså – Wow! Jag är så berörd av utställningen, och alla berättelser som så detaljerat framkommer i den.

titanic the exhibition titanic-utställning I uppsala
Jag, min kompis Maria och Annika går ombord på Titanic (aka in på utställningen)

Titanic är lika omtalad som fenomen – en sökning på google ger inte mindre än 116 miljoner träffar – som den är som film. Jag har förstått att utställningen drar både de som är fascinerade av fartygets öde och historia i allmänhet som de som, kanske mest liksom jag, blev kära i film (och skådespelare) under en period i livet då man eventuellt var som mest mottaglig. Men det var innan jag såg utställningen. Nu har jag slagit över till den förstnämnda skaran. Titanic alltså. Vilken historia!

Titanic the Exhibition – lite om uställningen

Titanic the Exhibition är en interaktiv utställning, där man får hörlurar och guidas förbi foton, bilder, föremål i montrar och modeller med berättelser om fartyget, skeenden och människor. Det som är så fascinerande är att man kommer mer på djupet. Att få veta om människor, deras öden och se föremål som faktiskt hittats – ett total på runt 200 sådana – är en kombination som ger så stark känsla. Jag släppte inte fokus på historierna som berättades en enda sekund under de närmare 1,20h som guidningen pågick.

Utställningen beskriver myterna, berättelserna och verkliga livsöden. Detaljer om vilka resenärerna var, vad de gjorde, vad de tog med sig och ibland vad de sade har gjort det möjligt att berätta den verkligt mänskliga dimensionen av Titanics första och sista resa. Utställningens uppdrag är att återskapa känslan av hur det var att resa med denna ”osänkbara” atlantångare.

Titanic the Exhibition

Stella, som snart är 11 år, har pratat ett tag hemma om att se Titanic -filmen och jag känner så starkt att vi behöver titta på den ihop – och jag kan tänka mig att hon sedan verkligen vill se Titanic-utställningen. Den tilltalar tveklöst även barn i hennes ålder, likväl som den är intressant upp till de allra äldsta. Själv ser jag den gärna igen.

Vackra, lyxiga Titanic som bar så många personers historier och hopp. 2224 personers vill säga. 1514 liv som släcktes.

Titanic-utställning i Uppsala

Jag kan verkligen rekommendera att gå på denna fantastiskt välgjorda utställning om Titanic! Titanic-utställningen i Uppsala pågår från 17/5-25/8. Den är under perioden 17/5-20/6 öppen onsdag till söndag och 23/6-25/8 alla dagar i veckan.
Utställningen går på Fyrishov.

Om du bokar före midsommar så får du 20% rabatt om du använder denna länk: Biljett Titanic the Exhibition i Uppsala – med rabattkod

Biljetter finns via förköp och behöver absolut förbokas – i många städer har utställningen totalt sålt ut.