rosa blommor uppsala

Doft av vår och känsla av sommar

Det är söndag kväll, och jag har just avslutat helgen med en kort löptur några varv runt vår lilla Långsjön just här bredvid. Max fick barnvakta en sovande Meja medan Henke var på match med Stella, och jag fick lite frisk luft och pulshöjning. En sån win.

Mest sprang jag omkring och kände mig tacksam, för smått och stort. I smått tacksam för en så fin helg, den som förlängdes med en semesterdag för att få en riktig långhelg i Uppsala. Jag och min kompis Maria – vars man var med Henke till Tromsö – hade både lust till och behov av några dagar iväg från familjen och att göra sådant vi tycker om. Förra året gjorde vi Riksgränsen ihop, och denna gång började vi när vi kände att skidsäsongen försvann bakom oss prata om mountainbike. I Uppsala fick vi det – en härlig mountainbiketur – och mycket mer. Att hon kunde hänga med på mitt jobbuppdrag var verkligen en bonus, och vi gjorde så mycket roligt! Och samtidigt gjorde vi det med bara en semesterdag uttagen, och hann samtidigt hem för att få helg med familjen. Den väldigt nära resan lade grunden för det. Så, det var jag tacksam för. I smått.

Men jag tänkte på det stora också. Att jag får ha min familj, att vi får vara friska. Det är inte självklart, och i helgen kom åter igen en påminnelse om det. Det är så oerhört läskigt att livet och hälsan är så skör. Saker kan ändras på en sekund. Läskigt – och allra mest sorgligt.

Det är viktigt att uppskatta allt smått. Det är bara det. Nyckeln till att känna sig lycklig.

Uppskatta en nära stad, uppskatta årets första jordgubbar, uppskatta doften från blommorna.

Nog var det här också helgen då sommaren 2019 välkomnades? Jag tycker bestämt det. Det har varit fint ett tag redan, men i helgen har värmen känts annorlunda. Allt är så grönt, hela världen är som en stor grön explosion och samtidigt så blommar alla de mest intensivt doftande träden nu. Gröna, fina Uppsala var sitt (kan jag tänka mig) finaste jag och det andades sommar. Runt ån satt folk och dinglade med benen och njöt, uteserveringarna bubblade, i vattnet speglades skirt gröna träd och doften av vår var så intensiv. En doft av vår och känsla av sommar.