Drömmen om vanlife (och vad är en plåtis / campervan egentligen?)

Inlägg i samarbete med Elmia Husvagn Husbil

I ett poddavsnitt för ett par år sedan – det var nog när vi livepoddade på en husbilsmässa tror jag? – så pratade vi om hypen med ”plåtisar”. Vi hade börjat se det i våra flöden, och reflektera över skillnaden mellan en sådan och en mer traditionell husbil. Numera är vanlife ett vedertaget begrepp, och det känns som inte bara en liten husbil som transportmedel utan en community. En livsstil.

När vi var på Nya Zeeland, och bodde i en enorm husbil med familjen… så tittade jag och Henke lite på de oftast lite yngre paren i små enkla bilar och log lite. Då var det ”juicy cars” och att krypa in i bakluckan för att sova som var grejen och en ungefär så stor kontrast mot vårt bekväma monster till husbil som det gick att bli. Så enkelt och avskalat, och… kanske obekvämt och rätt ofräscht? Det kändes så. Well.

Det var långt ifrån 2019 års rejält trendiga vanlife i campervans, det. Det finns förstås färdiga ”plåtisar” som kan kosta hur mycket som helst, men väldigt populärt är också att köpa en skåpbil och bygga om den till sin egen, rätt lyxiga campervan. Det är visserligen rätt ekonomiskt försvarbart jämfört med de lyxigare nya, men långt ifrån obekvämt och av enkel standard. Jag följer fascinerat sådana som gör riktiga vanlife-resor – och då syftar jag inte på resorna i sig. De som köper, inreder, gör smarta lösningar och bygger ett rullande hem med maxad livskvalitet på några kvadratmeter. Det är så coolt!

Vanlife – tillbehör till campervans på Elmia-mässan i Jönköping

Jag och Annika samarbetar för podden med Elmia-mässan i Jönköping. Den måste vara drömmen för alla vanlifers där ute; både de som är och de som vill vara eller drömmer om det. Den mässan – Elmia Husvagn Husbil i Jönköping 11-15 september 2019 – visar ungefär alla små plåtisar som säljs på marknaden och såklart alla många smarta tillbehör som finns och kan höja en transportbils plåtskal till en modern och bekväm liten husbil. Som en sådan där som älskar att hitta roliga och praktiska prylar till det jag håller på med så skulle jag kunna gå totalt loss om det var vanlife som gällde för mig. Vilket det gärna skulle få vara…

”Plåtis” kallas en mindre variant av husbil. Oftast är den kortare än 6 meter. Liksom vanliga skåpbilar så har den dubbeldörr bak och skjutdörr på minst en av sidorna.

En fördel med det smidiga formatet är också att framkomligheten också är bättre både i små byar med trånga gränder och storstäder med intensiv trafik.

Men, sen var det ju det där med alla barnen också. De skulle nog älska friheten och mysfaktorn, men kanske är det så att plåtis får vi sikta in oss på när de inte längre vill hänga på.

Explorista-Emmi och hennes egenbyggda campervan

Jag följer en cool vanlife-tjej; Emmi på bloggen Explorista. Till vardags bor hon och hennes sambo i Göteborg men de tar ungefär varje chans de får att dra iväg med sin lilla egenbyggda husbil på äventyr. De packar den full med sådant de gillar att göra; mountainbike, kites mm, och drar till nya ställen och gamla favoriter titt som tätt, långt bort såväl som nära. Förlänger sina helger med någon dag till och tar upp datorn och jobbar på distans. Friheten! Drömmen…

Hur de får plats med allt? Genom lika smarta som kreativa lösningar. Emmi och Philip köpte en skåpbil och har byggt den själva helt från scratch invändigt. Bilderna i hennes första inlägg om att bygga en campervan är så häftiga då hon visar före och efter i en och samma bild.

I ett nysläpet avsnitt av Att resa-podden så intervjuar vi Emmi om deras vanlife och många häftiga resor. Ett SÅ inspirerande samtal, missa inte det avsnittet! Du hittar det här på Att resa-podden; Att resa och leva vanlife, och förstås på Spotify mm. Här nedanför hittar du en direktlänk dit. Vi snackar lite sommar först, och Emmi börjar vid ungefär 17 minuter.