Festival Peace love

En sommar utan festival, eller – vilken festival bör jag åka på?

Inlägg i samarbete med Zmarta

Vet ni… Peace & Love firar 20-årsjubileum i år. Vår älskade Borlängefestival som vi njutit av så många år i rad – är det ett 15-tal? – börjar imorgon, torsdag, och vi kommer inte vara där.

När jag skriver det känns det helt overkligt. Ska vi missa en av årets höjdpunkter,  det jag brukar benämna årets roligaste helg? Ska vi inte hänga med kompisar i någons härliga trädgård någonstans, känna oss lite extra unga och fria och umgås som vi gjorde förr och fortfarande ärligt talat ofta vill? Cykla genom dalamiljö, kanske skjutsa någon man tycker om på pakethållaren, in mot stan. Stanna på vägen för att ett stopp behövs eller bara för att vi vill för att det är så fint.

Och sedan förstås – vara inne på festivalområdet. Kryssa mellan härliga band på olika scener, stå, dansa och sjunga med. Ryckas med av musik och stämning, den som är så unik på festivaler. Pausa i ett öltält och träffa fler vänner och bekanta, se band på stora scener en bit ifrån. Ska vi missa allt det? Jag vet inte riktigt hur vi tänker.

Eller jo. Jag sitter just nu på ett flyg på väg hem från en ljuvlig långhelg på Mallorca, och på söndag åker vi igen. Peace & Love-helgen är lite för insprängd mellan annat i år, och i kombination med att vi inte kände att banden levererar helt (på papperet) så känns det som att tajmingen är för dålig. Att åka upp skulle vara klart njutningsfullt… – men samtidigt ack så stressigt. Det skulle bli på bekostnad av att kunna landa och ta det lugnt mellan våra resor. Landa från en, ladda för en nästa. Alternativet skulle helt enkelt vara rejält flängande och om banden inte känns superkul och således lockande för oss och våra vänner så kanske i år är året då vi tar en paus? 

Men suget består. Så pass så att vi med kompisar har börjat prata om att kanske ta ett alternativ. Det finns ju fler festivaler, liksom. 

En festival som vi pratat om är Summerburst, som bjuder på roliga band och är i Stockholm – som, förstås, också bjuder på magiska kvällar om än inte i dalamiljö. Lite roligt också att jag på Zmarta.se gjorde ett test med ett festivalindex om vilken festival jag borde åka på, och mitt resultat blev just Summerburst. Så, kanske?

En dröm är ju annars att uppleva Way out West. Men, kanske beror resultatet mest på att det inte finns så många festivaler längre… Trist. Jag läser i listan och konstaterar att Popaganda, Emmabodafestivlen, Bråvalla och Into the Valley alla ligger på is 2019 och kanske för all framtid. Återstår gör bland annat Summerburst, Sweden Rock, (förra helgens) Lollapalooza, Way out west och just det; Peace & Love. För sitt 20e år.

Peace & Love har varit – och troligtvis även i år kommer vara – magiskt. Ska vi kanske tänka om? Än finns tid. I en dag till eller två.

Vilken blir din om du gör testet ovan? Eller har du någon av de andra jag nämner att rekommendera kanske?