galapagosöarna santa cruz isabela-49

Att förbereda sig inför Galapagos och Ecuador – tips, packlista och kom ihåg

Så, drömresan som går av stapeln snart är i full förberedelse. (Har ni missat så kan ni läsa här om att jag och Annika snart åker till Ecuador och Galapagos) Det är inläsning om regler och förhållningssätt, om vaccin som behövs och väder att vänta och med det en packlista att förbereda. Jag sökte lite på just ”Galapagos förberedelser” och ”inför resan” men informationen är ganska knapphändig. Så, här kommer en lista för dig som kanske också har en drömresa framför dig och hittar hit vid ett senare tillfälle via google – det är rätt troligt. Det här är sådant som är bra att tänka på inför en resa till Galapagos och Ecuador. Sen bör man såklart alltid dubbelkolla på myndighetssidor inför en resa, och ha lite koll på UD:s resklar för rekommendationer om Ecuador och Galapagosöarna.

Update: Detta inlägg har uppdaterats med information efter vår resa. Läs mer om dagarna på Galapagosöarna här och hela resan till Ecuador här.

Förberedelser inför en resa till Galapagos 

Intyg om Reseförsäkring / sjukförsäkring

Till Galapagos behövs (i skrivande stund) intyg på resesjukförsäkring. Via mitt försäkringsbolag där jag har hemförsäkring och således en reseförsäkring för 45 dagar inkluderat kunde jag enkelt skriva ut ett utlandsresekort från hemsidan. Dock var det på svenska och kändes lite väl ytligt givet det uttalade behovet så jag beställde sedan via en länk även ett intyg om reseförsäkring (”certificate of travel insurance”). Enligt länken hos mitt försäkringsbolag är det nödvändigt för resor till Ryssland, Vitryssland och Kuba och kändes då som att det var samma sak som efterfrågades för Galapagos. För att vara extra säker har jag även dragit ut ett intyg på min sjuk- och olycksfallsförsäkring. 

Update: Inget efterfrågades, men kanske behövs om något skulle hända.

Vaccination 

Det ska inte behövas några specifika vaccinationer när man ska till Ecuador och Galapagos, men jag ska kolla upp så att mina vanliga vaccinationer är på plats som de ska. Ska man öster om Anderna rekommenderas (i dagsläget) vaccin mot gula febern. Numera håller det vaccinet hela livet, så jag passade på att ta det. Intyget flyttar in i mitt passfodral för nu och framtid – till vissa länder är det ett måste och behöver intygas.

Registrera ankomst till Galapagos / TCT Online

På något ställe läste jag att man måste ha registrerat sin ankomst online innan man ankommer Galapagos. Detta heter TCT online (transit Control card), och mer information finns på engelska än svenska. Den information jag läste på andra ställen var motstridig – möjligen att registrering skulle kunna spara lite tid, men inte vara nödvändigt. 

Update: Detta görs på flygplatsen innan incheckning av väska. Man behöver registrera sig, få turistkortet och sedan även få sitt bagage kontrollerat. Först därefter kan man checka in.

Visum till Ecuador

Visum behövs inte, utan som turist får man stanna på Galapagosöarna i upp till 90 dagar. Jag har förstått att någon form av intyg behöver fyllas i innan man går igenom säkerhetskontrollen till flyget mot Galapagos, och att det här ska krävas 20 USD. Får återkomma med uppdaterade detaljer om detta. 

Update: Japp, detta är samma som jag talar om ovan. Innan check-in!

Passet måste vara giltigt i 6 månader efter inresa.

Pengar – kontanter till Galapagos

När man landar på Galapagos behöver man betala inträde till nationalparken, för tillfället 100 USD. Detta bör man ha med som kontanter hemifrån. Jag, som vanligtvis anammar ”äsch jag tar med noll kontanter för det finns väl ATM med lokal valuta”, tänker således här annorlunda och säkrar upp med mer kontanter än vanligt. Det är USD som gäller som valuta på Galapagos. 

Update: Dessutom krävs dollar till lite olika transporter, från flygplats mm. Ha tillräckligt. Sedan finns uttagsautomat på t.ex Santa Cruz, men däremot inte på ön Isabela.

När är det bäst tid och klimat för att åka till Galapagos och Ecuador?

Det här är en fråga som inte är helt lätt att få svar på. Ecuador är ett land med stor variation i höjdmeter och klimatzoner, vilket gör att rekommendationen på bäst tid att åka till landet kan bero på var man ska; höglandet, kusten eller Amazonas. Samtidigt så ligger Ecuador mitt på ekvatorn, och variationerna är således inte särskilt stora runt året. Det är torrperiod mellan maj och december, och fortfarande varmt men mer regn från december till april. Graderna ligger ofta runt 20-28, med aningen svalare temperaturer i höglandet med Anderna och Quito.

Klimatet på Galapagosöarna är stabilt utan större svängningar. Alla årstider funkar att åka, men det är regnigare under vår sommar och torrare under vår vinter.

Såhär ser rapporten ut den kommande veckan, slutet av augusti;

Update: Vi hade på Galapagos en hel del moln och lätt regn, och temperaturer runt 25 dagtid och kanske 20 på kvällen. I Ecuador (Quito) var det varmt dagtid, runt 25, men snarare runt 10 på kvällen.

Packning till Galapagos och Ecuador

För Galapagos säkrar jag med enklare vandringsskor och flip-flops. En ficklampa tar jag också med – har hört om lavagrottor bland annat. Ett tag funderade jag på att köpa en enklare våtdräkt att ta med – vattnet är inte så varmt och jag tror man vill snorkla länge – men det har landat på att jag hoppas att det finns att hyra. Detsamma gäller snorklingsutrustning, men har man bra sådan kan det tas med. Badkläder, strandkläder och enkla semesterkläder med backpackingkänsla. Typ så. Jag tar också med åksjuketabletter till eventuella båtresor med hård sjö – har hört talas om att det kan förekomma.

Update: Det finns våtdräkter och riktigt bra snorklingsutrustning att hyra, alternativt så ingår det när man åker på organiserade utflykter (vilket rekommenderas). Man skämtar inte bort vågorna mellan öarna – en av våra resor spydde 75% av alla på båten. Ta med och ta åksjuketabletter!

Till Ecuador blir det någon normal/enkel stadsoutfit men mest fokus på kläder för upplevelser. Vandringsbyxor, Houdinifleece, underställ. Mössa och vantar. Vandringsskor. Tunn dunjacka och Gore-tex-jacka + byxor. Keps. Ryggsäck för dagsutflykter.

En klänning och en vanlig träningsoutfit – tights och överdel. Undrar om jag har några sneakers som kan funka både till träning och vanligt? Då blir det ett par sådana som får komplettera vandringsskor och flipflops.

Solskydd är oerhört viktigt. Det finns förstås att köpa i Ecuador, och det säljs många varianter med +100 spf. Solen är stark både på grund av tunt ozonlager och för att det ligger på så hög höjd. Skydd konstant är ett måste!

Kom ihåg: Solskydd, myggspray. Något så jag kan sova bra på flyget (Oaver-kudde), öronproppar och brusreducerande hörlurar. Kameror, laddare, adapter och powerbank.

Det blir min Osprey Sojourn som får hänga med på resan för hela packningen. Vi kommer backpacka på Galapagos så det är smidigt tänker jag att den kan bäras på ryggen också, men ändå med sina 80 liter rymmer så mycket.

Dagsryggan – Osprey Skimmer 28 liter. Perfekt storlek och grymma fack, lika bra på vandringen som ”allround”. Det inbyggda regnskyddet var perfekt!

Extra väskor som rekommenderas: En dry bag eller liknande, och som handväska hade jag en som kan sättas fast tajtare och ha även på magen – perfekt i lite osäkra Qutio. För första gången på många år åker även pengabältet fram.

Ungefär så. Är jag förberedd nu? Fjärilarna i magen är många!