roadtrip i norge Geiranger

Fantasiresan med bil genom Norge; roadtrip i Norge från Dalarna till Trondheim

Inlägg i samarbete med Elmia husvagn & husbil

Så, vi skulle ju ha kört roadtrip i Norge i somras. Packat ihop oss från släktgården i Dalarna och ta sikte västerut, och uppleva Norge med bil från Dalarna till Trondheim och sedan därifrån till Åre. En nätt liten tur fågelvägen – desto mer kringelikrokig och tidskrävande bilvägen. För en familj som vår med tre hyfsat små barn förmodligen även energikrävande. Men framför allt; späckad med härliga ställen och åtråvärda upplevelser. Jag hade satt vår rutt för vår resa med bil genom Norge, och well. Det får förbli en fantasiresa för denna gång men inspirationen tar jag med mig till nästa sommar när en roadtrip i Norge kanske blir verklighet, och till er om ni går i liknande tankar.

Anledningen till sommarens Norge-fail

Varför det inte blev av? Vi hade tänkt vara spontana, och typ ”svänga in på någon hytte”. Samtidigt kan erkännas; vi är rätt bekväma. Vi vill ha det nice. Och, det jag hittade på Airbnb ett par dagar innan avfärd kändes inte nice. Det kändes lite för självhushålligt och ensligt, i kombination med minst attraktiva inte prisvärt (för det man nog skulle få). Vi tänkte oss också att ha en backup i att kunna kosta på trevliga Högfjällshotell, men de var antingen fullbokade (iallafall på familjerum) och kostade för mycket massor. Det spontana kändes för svårt – och jag föll tillbaka i mina tankar på husbil igen. Att dra till Norge i husbil hade löst alla våra problem! Det är vad jag ska reka bättre till nästa år.

Tips om att hyra husbil

Det finns numera tjänster för att hyra husbil, vilket är ett väldigt bra alternativ för att få sin husbilsresa i Norge (eller annat ställe för all del). Kolla till exempel in att hyra husbil hos CamperChamp, som jämför hus de största husbilsuthyrningsföretagen i olika perspektiv från priser och funktioner till tillgänglighet. Tips!

Köpa en egen, eller samla inspiration? Elmia Husvagn & Husbil

Är du också lite sugen på roadtrip i Norge med husbil (eller någon annan stans) så missa förresten inte mässan Elmia Husvagn Husbil i Jönköping. Där finns allt från lyxhusbilar till campervans/plåtisar och tält (som jag hade kunnat tänka mig på vår resa men inte min man tyvärr) och ett enormt utbud av tillbehör. Mässan har all time high när det kommer till utställare i år och har även en massa destinationer på plats, så det är grym inspiration för den som vill resa spontant och mobilt.

Om det blir Norge för oss nästa sommar – något jag såklart lobbar hårt för redan nu – så har jag rutten, eller iallafall några ställen jag skulle vilja till, klar. Totalt 18 timmars körning och 8 mål på vägen.

Trysil

Ett första stopp skulle kunna vara Trysil. De byggda mountainbikelederna i Trysil verkar vara helt magiska, och passa hela familjen. Trysil har verkligen satsat på sommaren, och det länge – och är en komplett destination i sig för familjer som gillar aktiva dagar i fjäll. Vi skulle stanna kort, men känna på sommaren i Trysil.

Rondane nationalpark

Sedan skulle vi dra vidare västerut till Rondane nationalpark – Norges äldsta nationalpark. I parken finns hela tio bergstoppar som är över 2000 meter. Vi pratar alltså mäktigt högfjällslandskap och ett ultimat ställe för vandring, mountainbike och rafting för att nämna några aktiviteter och garanterat konstant vackra vyer som fjällälskaren i mig drömmer våta drömmar om. Det landskapet!

Geiranger

Geiranger är omtalad som världens vackraste fjord, och kronan på alla Norges. En UNESCO-skyddad fjord som sägs vara den vackraste av alla – den måste vara något alldeles speciellt och hade varit ett självklart stopp på en roadtrip i Norge.

Trollstigen

Jag har åkt Trollstigen, den slingrande vägen vid Geirangerfjorden, som barn – min mamma är halvnorsk och jag har fått min beskärda del av Norgedos (men långt ifrån tillräckligt känner jag som vuxen). Då var dock jag inte fullt imponerad. Ni förstår ju att jag behöver uppleva denna väg som vuxen, när jag på riktigt kan ta in storheten! Trollstigen är drygt 10 mil lång, slingrar sig brant upp för bergskammar med 11 riktigt skarpa kurvor och förstås fantastisk utsikt mot branta klippor och dalgångar, vattenfall och fjordar.

Ålesund

Och så har vi drömmen om Ålesund. Varje gång jag ser en bild från fantastiskt vackra Ålesund, mitt ute mellan fjordar, hav och berg, som i en egen liten värld får jag ett hugg i magen. Jag drömmer så om Ålesund!

Däremot ligger Ålesund lite off, redan när man tagit sig alla andra vägar jag pratar om att åka med bil i Norge, så det skulle ta en rätt bra stund att rulla vidare dit. Skulle det bli för tajt skulle Åndalsnes kanske få utgöra ett alternativ. Det ser mäkta gulligt ut – men skulle göra att drömmen om Ålesund skulle stå kvar. Den staden är på min bucket list för alltid.

Bil i Norge – med broar och bilfärjor

Och så skulle vi slingra oss norrut från Ålesund mot Trondheim, via kustkommuner som Molde och uppleva häftiga broar över fjordar och bilfärjor. Det skulle ta inte så lite tid, men vara en sådan upplevelse bara i sig. Roadtrip när den är som bäst, i mitt tycke.

Kanske inte upplevs samma från barn i baksätet, dock? Det var lite så vi kände också, i somras. Är vi i rätt sinnesstämning för att kunna ratta familjen genom detta, just nu och här? Det är viktigt med barn att faktiskt känna efter på det. Skulle det ge vår familj rätt saker, skulle vi vuxna orka med allt pyssel och ja. I år var det inte så. Men nästa, när vi är inpackade i en bekväm husbil och kan göra hela resan till ett äventyr med utrymme att vara spontana – då!

Trondheim

Och så skulle vi landa i Trondheim, staden jag kanske inte är mest nyfiken på av alla dessa ställen men ändå inte kan förstå att jag inte tagit mig till ännu med tanke på hur många sommarveckor vi sammantaget spenderat i närbelägna Åre. I Trondheim skulle vi göra stan, och även bege oss till Bymarka och bestiga Gråkallen som med sina 552 möh ger riktigt vacker utsikt över landskap att fantasiresa till.

Rypetoppen

Det hela skulle spetsas med ett besök på höghöjdsbanan Rypetoppen mellan Trondheim och Åre, som lär vara något alldeles extra i gengren. På Rypetoppens höghöjdsbana är banorna inte bara uppbyggda mellan trädtoppar, utan följer landskapet med klippväggar och linbanor över dalgångar. Det ska vara oerhört fint för hela familjen, och en adrenalinfylld höghöjdsbana blandat med känsla av en häftig naturupplevelse.

Från Dalarna till Trondheim – och Åre

Och så skulle vi landa i Åre, efter ett gäng mil och hyfsat många timmar i bil på häftiga vägar bakom oss. Och, med ett gäng grymma upplevelser inte minst. Drömmen!

Mer Norge-läsning i bloggen:

Ett helt gäng inlägg om Bergen med omnejd…
…och ett om Norges fjordar och utflykten Norge i ett nötskal här