bästa kreditkort för resan_tips-1

Bästa kreditkort för resan – mina tips till förmåner och försäkringar

Jag skriver ibland om ekonomi relaterat resor här, men en sak som jag inte riktigt tidigare berört är kring kreditkort och hur de faktiskt kan hjälpa en till en tryggare och mer ekonomisk resa. Genom att välja rätt kort kan flera fördelar nås, och vilket som är det bästa kreditkortet för resan beror lite på vilka behov just du har. Jag har till exempel ett Amex som är direkt kopplat till SAS Eurobonus för att få fördelar just hos dem – men är till exempel reseförsäkringen, kostnaden för kortet eller något annat det viktigaste behöver det inte vara det absolut bästa. Det vill säga – vilket kort som är ditt bästa kreditkort för resan skiljer beroende på just dina behov. Här hittar du en kreditkortsguide som kan hjälpa dig att hitta ett bra alternativ för dig.

Jag vill poängtera att ett kreditkort är just ett kreditkort, och du behöver förstås själv ha koll på hur de fungerar och ta ansvar för det. Själv använder jag mitt kreditkort dels till större inköp för att slippa ha stora belopp på mitt konto som är knutet till mitt ”vanliga” kort, och för att göra jobbutlägg och så kunna matcha uttag med bokföring mer kontrollerat och synkat i tid. Men, det stora syftet är fördelarna med det – de nedan, vill säga.

Här kan du läsa ett tidigare inlägg om att resa ekonomiskt.

Fördelar med kreditkort för resan

Några av de främsta fördelarna med att använda ett kreditkort för resan är reseförsäkring, villkor för kontantuttag och bonusprogram.

1. Reseförsäkring

Om man köper sin resa med sitt kreditkort så gäller kortutgivarens reseförsäkring, vilka ofta är bättre än de som vanliga banker ger. Det kompletterande reseskyddet täcker oftast avbokningar på grund av sjukdom eller liknande – likt det avbeställningsskydd du erbjuds betala för hos en researrangör.

Vill du sätta dig närmare in i vilken typ av försäkring och ersättningar som ingår så kan det vara värt att läsa in det finstilta kring olycksfall, hur borttappat bagage ersätts, vad som täcker vid konkurs eller om du missar anslutningsflyg eller blir försenad på andra sätt. Även självriskeliminering vid hyra av bil kan vara ett skydd som ingår i vissa kreditkorts reseförsäkringar.

2. Bonusprogram

Om kreditkortet är anslutet till ett bonusprogram så kan alla köp du gör bidra till att du samlar poäng, som kan användas till nya resor. Vissa kort är knutna till flygbolags bonussystem, medan andra kort kan användas till resor till exempel med tåg och buss.

Själv använder jag Amex som är knutet till SAS Eurobonus. Faktum är att jag i detta nu kommit upp i så höga poäng så att jag både säkrar ett SAS guldkort med access till loungen och andra fördelar (love it!), och har möjlighet att resa 2 för 1 vid poängresa vid ett tillfälle. Mina poäng (som det tagit mer än ett år att komma upp i, och då har jag använt korten till många ”större” inköp) räcker just nu till en resa tur och retur Hong Kong i business class… En resa som kanske blir verklighet till våren. Nyp mig i armen vilken dröm!

3. Kontantuttag utomlands

Vissa kort erbjuder möjlighet till kontantuttag utomlands, och har fördelaktiga villkor för det. Där vissa kort tar stora avgifter för kontantuttag kan andra vara gratis eller iallafall ha betydligt lägre belopp, och bra (dvs låga) valutapåslag. Att ta ut pengar på kreditkortet är inte något jag nyttjar särskilt ofta, men det är en bra buffert och ”ifall att” – som en extra trygghet ekonomiskt på resande fot, brukar jag känna.

Andra fördelar och saker att tänka på

Många kreditkort erbjuder rabatter på t.ex hotell, hyrbil och liknande eller uppgraderingar av olika slag. Flera kortutgivare ger också access till lounger på flygplatser.

Ofta kostar det mer att ha ett kort med mer förmåner, så det gäller att väga sina behov och kortets fördelar mot dess kostnad. Likaså kan räntenivåer skilja rejält, och missar du att betala i tid kan rejäla påslag göras. Jag följer mina Amex-inköp i min app och betalar det mesta redan innan fakturan hunnit landa hemma.