Mina bästa storstäder i Asien

Det är den 1 december, och runt om i bloggarna vaknar adventskalendrarna till liv. Jag har ingen sådan direkt plan – det är lite för mycket fokus på avslut på jobbet denna sista månad på mitt uppdrag som inkluderar intensiv överlämning till den anställda som ska ta över min roll – men däremot är det roligt att kanske kunna hänga på lite utspritt. En rolig kalender står Sandra på Lifsresor för. Hon kommer lägga listor varje dag, och jag älskar listor så det är stor chans att jag kommer att haka på flera av luckorna. Hennes lucka nummer 1 handlar om asiatiska storstäder. Det är ett favoritämne även för mig, och här har ni mina – i inbördes ordning.

1. Kuala Lumpur

Kanske en oväntad etta, men det är något med Kuala lumpur alltså. Jag blev så kär i staden när jag för första gången kom dit som backpacker år 2000, och den förälskelsen har bestått – kanske mycket för den känsla jag fick där då. KL kändes trots sin storlek så liten, som att den snabbt gick att få ett grepp om. Tack vare det är också blandningen stor. Ett kvarter flådiga finans- eller shoppingcentrum, nästa ett myllrande Chinatown. Internationellt och asiatiskt, nytt och gammalt, rent och skitigt, lyxigt stilrent och intensivt myllrande. När jag kom tillbaka en nästa och nästa och nästa gång kunde jag direkt igen känna igen mig och ja. Kuala Lumpur har för alltid en speciell plats i mitt hjärta, och av de asiatiska storstäderna är det en favorit för kontrasterna, allt det äkta och så lättillgängliga.

2. Bangkok

Om Kuala Lumpur är överblickbart och känns litet i det stora så känns Bangkok egentligen mest bara enormt. Men ändå – jag älskar Bangkok. Älskar. Att vara i Bangkok ger en så intensiv känsla och varje liten gata och gathörn bjuder på något nytt. Ingenstans är Thailand och Asien så påtagligt och jag blir lika blown away varje gång. Det är en explosion av lukter, ljud och inte minst känslor.

3. Singapore

Ah, Singapore! Å ena sidan kan jag ibland känna att Singapore är lite för tillrättalagt och lite för internationellt för att ge den riktiga Asien-som-kryper-under-skinnet-känslan, men samtidigt så är blandningen mellan olika länder och kulturer något speciellt i Singapore, och det finns så många härliga ställen att hänga på. Mat från hela världen, coola takbarer, mäktiga miljöer och parker, maxade uteserveringar och torg och mycket mer. Singapore andas mer lyx än många andra storstäder i Asien, men här golvas jag av den internationella känslan och börjar alltid drömma om att få bo i Singapore under ett par år när jag är i staden. Japp, det är en dröm!

Mer om Singapore kan du läsa under den här länken.

4. Hong Kong

När vi år 2011 gjorde en vecka i Hong Kong med familjen som inledning på en långresa så gjorde vi ungefär all sightseeing som rekommenderas – det var intensivt men åh så kul! – och fick snabbt en stark övertygelse om att vi nog snart skulle komma tillbaka igen. Kanske med bara vuxna för att få mer av restaurang- och barliv, eller kanske skulle vi kunna jobba i Hong Kong en längre period? Hittills har det inte blivit något av alternativen, men som jag längtat tillbaka. Vi hade länge en plan på att åka nu i vår med ett par kompisar, men läget i Hong Kong just nu är något helt annorlunda. Jag följer nyhetsrapporteringen med stort intresse och bestörtning, och sörjer så för den hotade demokratin i Hong Kong och alla människor där som påverkas av det och så starkt står upp för sitt Hong Kong.

5. De andra…

Nu börjar det bli svårt, för om jag säger en stad på nummer 5 så innebär det att lämna en massa andra städer utanför listan. Jag älskade trots allt Saigon/Ho Chi Minh (mer än Hanoi), men tyckte faktiskt att Chang Mai var rätt trist – inte minst i jämförelse med de upplevelser jag när jag anlände staden just lagt bakom mig i Vietnam och Laos. Däremot så tycker jag indiska Chennai är på sitt sätt ljuvlig i allt sitt brus, och så finns det ju flera asiatiska storstäder som jag ännu inte rest till men vet att skulle kunna kvala in och vara värdiga 5:e-platsen. För när kommer jag egentligen att komma till Tokyo, Shanghai, Seoul eller Beijing – som jag alla drömmer om? Det finns så många häftiga storstäder i Asien, och de har mig hårt lindade runt sitt lillfinger var och en och jag får inte nog.

Vilken är din favorit av Asiens storstäder?

Några andra resebloggare som tidigare skrivit om sina favoritstäder i Asien är 4000mil – här hittar du deras lista.