slowcation i Örebro - tips

Tips till Slowcation i Örebro

Att resa-podden i samarbete med Visit Örebro

En dag i slutet av november – ni vet, när det är som gråast och mörkast ute – tog jag och Annika ett tåg de knappa två timmarna från Stockholm till Örebro. Egentligen hade vi inget annat på agendan än att bara ta det riktigt lugnt. Njuta av ett dygn helt utan måsten. Slowcation, kallar Örebro själva det för. Det var himla härligt; Ett skönt avbrott från vardagen att istället få ett dygn med fokus bara på chill, och jag tror bestämt jag fick mersmak på den typen av alternativa dygn. Är du också sugen på en slowcation i Örebro så kommer här några tips.

Tips 1: Gör en Slowcation

Jag börjar med ett basic – och det här tipset måste jag lyssna på oftare själv. Att ge sig ett dygn med fokus på mest bara lugn istället för aktiviteter är något ganska ovanligt för mig, men så oerhört nyttigt. Att hela syftet egentligen får vara luften mellan aktiviteterna, och att aktiviteterna – om några – får vara sådana som bidrar till hela syftet i sig. Att varva ner, och njuta en annan miljö vilket i sig gör det lättare just att koppla bort och av. Njuta av livet och stunden, med friheten att faktiskt göra ingenting. Bara vara. Så helt enkelt; gör det, ge dig själv det.

Tips 2: Identifiera vem du är och välj hotell efter det

Vem är du när du gör väldigt lite på ett hotell eller i en annan stad? Örebro föreslår några olika kategorier av hotellgäster här; hotellhängaren, maratonmysaren och ladylufsaren.

Typ 1: Hotellhängaren
Hotellhängaren trivs i sorl och umgås gärna med andra i hotellets lounge. De siktar in sig på en mysig hörna och har möjligtvis med sig en bok att läsa. De återvänder ofta till samma hotell och därmed lär känna personalen extra.

Typ 2: Maratonmysaren
Maratonmysaren boar in sig på hotellrummet och fokuserar starkt på egentid. Trots att dessa personer vanligtvis visar socialt beteende, så upplevs de som skygga under slowcation och söker oftast inte fysiskt kontakt med någon.

Örebrokompaniet

Jag skrattade lite för mig själv när jag läste detta, just för att det stämmer så klockrent in på mig och Annika – och i våra olikheter. När vi är på hotell tillsammans så har jag precis sakta ätit frukost, den som Annika nog egentligen tycker mest om av oss men samtidigt sällan äter mest av eller njuter längst av, och ska precis fylla på en andra kopp kaffe och njuta lite till. I min värld är det nästan då det börjar, det där sköna som har känslan, och påtåren får gärna bli en tretår. I just samma sekund ungefär vill Annika upp till rummet, har något hon vill göra – eller så vill hon bara ta det lugnt där en stund. Jag har aldrig förstått det – men nu förstår jag. Jag är 100% en hotellhängare! Härliga hotell med lobby och lounger man vill vara i, en restaurangbar man vill ta en drink i lite sådär mellan (i detta fall icke-) aktiviteterna, en restaurang man gärna äter i. Och ja – en kaffe med på- eller tretår. Annika däremot är en riktig maratonmysare – men en social en, tack och lov. Vi hade ett så mysigt dygn i Örebro med massor av snack om det mesta – från resor och jobb till familj och träning. Om snurrande tider och lugna. Allt fick rum, när luften var så stor.

Mojo restaurang och hotell (för hotellhängaren)

Under vår slowcation i Örebro bodde vi på Mojo hotell. Det är ett hotell som verkligen passar hotellhängaren. Restaurangen och baren på nedre botten – som också kan besökas i sig självt och lockar med ”folklig fine dining” – är helt underbar. Här serveras även frukosten om man bor på hotellet och jag lät med glädje timmar passera vid den.

Mojo by night…

Och Mojo by morning.

Andra hotell i Örebro som kan passa hotellhängaren är Clarion Hotel Örebro och Scandic Grand Örebro.

Hotell Borgen (för maratonmysaren)

För maratonmysaren skulle jag kanske hellre än Mojo (som vi ansåg överlägset bäst i de gemensamma ytorna) rekommendera hotell Borgen, vars rum är väldigt inbjudande för att hänga kvar i utan plan – länge. På just Borgen har jag och Henke bott en gång. Vi firade 10 år som gifta i Örebro för att kunna göra en nostalgisk tidsresa för ett dygn. Vår historia började i just Örebro, så vad skulle kunna passa bättre? Med andra ord var det som typ 3 vi bodde på Borgen, och det funkade alldeles utmärkt. Eller ja, ungefär. 10 år som gifta osv.

Typ 3: Ladylufsaren
Ladylufsare har bara ögon för sina älskade och en slowcation för dessa betyder kvalitetstid deluxe med guldkant på det mesta. Ladylufsare förekommer alltid i par och socialiserar sällan med andra förutom sin partner då de verkar leva i en helt egen bubbla.

Örebrokompaniet

Det var för övrigt här det hände – många, många år tidigare.

Tips 3: Tips till Örebro och aktiviteter under en slowcation

Nu gör ju en slowcation sig allra bäst med fokus på luften mellan aktiviteterna och allt det kravlösa, men okej. Kanske vill man också vara lite utanför hotellets dörrar för att få lite frisk luft eller röra på sig. Till detta finns det några tips till Örebro som ändå är värda att lyfta, som bidrag till en miniweekend av det lugnare slaget.

Promenera i Örebro

Örebro är visserligen Sveriges 7:e största stad med sina runt 120 000 invånare, men det är en stad som känns som en liten storstad och det är lätt att promenera runt och på liten yta se stadens sevärdheter.

Slottet

Örebro slott ligger centralt, mellan tågstationen och centrum, och är klassiskt mäktigt med en vallgrav runt som ofta låter slottet kasta reflektioner mot vattnet. Hade jag fått välja hade jag velat ha en härlig slottspark runt istället för små vägar och någon parkering, men visst är det värt att ta en promenad i sakta mak runt det maffiga slottet.

Wadköping

Wadköping är några kvarter med gammal bebyggelse vid Svartåns kant 10 minuters lugn promenad norr om city. Det är inte en ursprunglig stadsdel utan består av hus från olika delar av Örebro, med åldrar så långt tillbaka som till 1600-talet. Det är små gulliga hus som inhyser restauranger och caféer, handelsbod och små museum – där fler historier kan höras genom appen ”Wadköping”. Många kallar området för Örebros svar på Skansen.

Gör du en slowcation i Örebro i december så kan du också pricka in julmarknaden i Wadköping. Mäkta gullig!

Träna, yoga, jacuzzi…

Vi kompletterade våran slowcation med ett 90 minuter långt yogapass som gjorde under för kropp och själ och verkligen förstärkte den känsla vi ville få – och fick – under vår miniweekend. Att leta upp ett träningsställe i en ny stad är ett tips för att enkelt addera lite rörelse och få en variation till hemmaträningen. Och, visst kan man åka på spa – men vill man inte betala massor för det är ett tips att kolla ett hotell som har relaxavdelning (vilket Mojo hade – vi bokade deras bubbelbadkar en timme för 50 kronor per person). Det ska vara enkelt snarare än tvingande under en slowcation, tänker jag.

Tips 4: Ät gott aka Restauranger i Örebro

Givetvis är ingen miniweekend komplett utan god mat – det är enligt mig en stor del av upplevelsen. Mycket har hänt på Örebros matscen de senaste åren, och det finns flera bra tips.

Restaurang Mojo

Som jag nämnt ovan så är restaurang Mojo i en klass för sig när det gäller inramningen. Nästa gång måste jag testa maten, som jag hört gott om.

Wongs

Vi åt på Wongs som beskriver sig som ”Soul food, Asian heart”. Deras meny har med andra ord fokus på asiatiska smaker, och kinesiska influenser av bästa sort. Vi åt en ljuvlig avsmakningsmeny med bland annat dumplings av olika slag, färska vårrullar, sishuankryddade kamben, vitlöksgrillade pilgrimsmusslor med limechili-dip och cashewnötssallad, bao buns och krispig anka med ångkokta mandarinpannkakor. Restaurangen är stilrent enkel men trevlig och maten var fantastisk. Att det dessutom kändes väldigt prisvärt glädjer en Stockholmsbo lite extra – det är en härlig bonus med att åka på en slowcation till en stad som Örebro.

Andra ställen att kolla in är Örebro Saluhall för varationsrik lunch i härlig miljö, Hachi för bra sushi, Kitchenett för brasseriekänsla och Makeriet för snygg, lite festlig känsla.

Så det var tips om Slowcation i Örebro…

…och vill du läsa mer om Örebro så kan jag tipsa om ett inlägg med betydligt mer fokus på att vara aktiv: Aktivt och naturupplevelser i och nära Örebro från Annikas resa till Örebro i somras. Här har Annika skrivit om vår sköna slowcation.