stockholm gamla stan

En helg av lyx och glam

Lite så känns det. Sen kan kanske både lyx och glam vara en definitionsfråga, och vi var kanske långt ifrån svepande klänningar, röda mattor och ädel champagne men i min bok har helgen som just lagts bakom mig varit av av den allra bästa sort jag kan tänka mig. Det har varit massor av vänner och aktiviteter utan att direkt kompromissa med tiden med barnen, och det har varit god mat och sena kvällar i sorl. Lyxigare kan jag inte tänka mig – helger som denna har jag noll behov av lugn och vila. Innan klockan blir eftermiddag på söndagen, iallafall. Då, men först då, omfamnar jag lugnet.

Knytis på hemmaplan

Det var när vi var på 40-årsfest för några veckor sedan som vi insåg att det faktiskt var länge sedan vi sågs med det gäng som alla vara där (ihop många fler förstås) och med kort varsel efter den messade dem och sa att vi skulle kunna arrangera den årliga inför-jul-sammankomsten – men att vi då kunde bara fredag den 6e december och endast den dagen.Vi blir så många vi blir, sa vi – och så kunde i princip alla och i fredags intogs vårt hus av 11 vuxna och 15 barn mellan 2 och 11 år. Det hade vi inte direkt trott, men så välkommet!

Vi stod bara för barnens buffé – och lite försnacks till oss vuxna. Det är ett bra upplägg – för med så många så tar förstås fixet runtomkring hyfsat stort utrymme.

Julig outfit, dadlar med bacon och pepparkakor med ädelost och brie. Åt barnen grönsaksdipp, caprese, chucken nuggets, korv, köttbullar, pasta och pommes. Alla nöjda.

Vännerna hade lagt ner själ och hjärta i två smårätter var, intog köket och fixade järnet och buffén blev ljuvlig.

Det var pajer och chark, ostar och pulled pork-tacos, räk-snittar och bresaolasallad, maffiga bruschettas, nötiga smördegssnittar och ceviche – bland annat. Bra upplägg, varsågod att kopiera!

Det var så mysigt, barnen levde lajf men höll helt bra nivå och det var fin harmoni faktiskt och lite senare rattade några hemåt och några blev lite senare med barn sovandes lite utspritt innan hemfärd. Jag tror faktiskt att de kommer minnas tillfällen som dessa när de blir vuxna, och att det kommer att vara riktigt fina minnen. Häng i grupp över åldersgränser, någon som somnar mitt i något någonstans, några som hittar på nya lekar, en pingismatch.

100 points challenge

På lördagen drog vi runt på lite idrotter som alltid, innan barnen fick några timmar hos kompisar på eftermiddagen då vi skulle in till stan för att möta upp 4 andra vänner och göra den upplevelsepresent som två av dem fick när de fyllde 40 i somras. Vi började på Gamla stan med en arrangerad utmaning; 100 points challenge. När vi i våras i samma sällskap gjorde ett escaperum konstaterade vi att sådant låg tvåa på Tripadvisor i kategorin ”Spel och nöje” – efter nämnda 100 points och där väcktes nyfikenhet och sug för att göra den Stockholmsleken. Det blev en grymt rolig överraskning för födelsedagsparet, och vi hade två intensiva och tävlingsfokuserade timmar i Gamla stan. Ska skriva mer om det i eget inlägg!

Drinkar på Pharmarium

Vi värmde oss sedan med en avancerad drink på Pharmarium – som fortfarande är hit för spännande drinkar och speciell miljö, men som nog lär ha lyfts rejält på Tripadvisor och andra reseforum för lugnt var det icke. Inte minst var det väldigt fullt med internationella turister. Vi hade bokat bord vilket visade sig vara ett måste, och kön var lång för att ens få komma in på sin 1-timmessittning. Vet inte om jag fullt anser det vara värt sin hype fortfarande, faktiskt.

Där tog stadshänget slut, för hemma var det dags att ansluta till barnen – så istället för utemiddag fick kvällen bli hemma hos oss. Vi hade gjort det lättast – men härligast – möjligt och beställt skaldjursplatåer från Ica Maxi här i Nacka. Pricey med 500 kronor per person – men riktigt, riktigt bra och mättande. Lyxen i att äta sig helt mätt bara på skaldjur av olika typ!

Hummer, kungskrabba, färska samt rökta räkor, krabbklor, vinkokta musslor – och så såser och baguette förstås.

Ni förstår ju – riktigt god mat, roliga aktiviteter, vänner och barnen allmänt around. Älskar denna helg!

Och så blev det söndag, med tidig morgonsamling för Stella i en del av stan och förmiddagskalas för Max på JumpYard som just öppnat i Nacka forum och sedan snurrade det på exakt så med matcher för alla i familjen förutom Meja. Känner å ena sidan när jag skriver det att det verkligen är dags för henne att få en helgaktivitet, och å andra sidan att det är en väldig tur att hon inte har det.

Det är måndag och jag ska nu göra tidig kväll. Det behövs ofta, sådär efter helgen… om de är som denna var. 100% värt. Finns få saker som får mig att känna mig så rik som såhär mycket tid med såhär många människor jag tycker om får mig att göra.