sommar Åre

Att göra när det är dåligt väder på semestern

Inlägg i samarbete med partner.

Det är bara i Åre vi (och med vi menar jag familjen) inte är så väderbrydda om somrarna – där är det utomhusliv som gäller oavsett, och de flesta aktiviteterna funkar även med sämre väder. Men på många andra ställen, de som bygger på strand och värme, blir vi desto slöare och det är inte alltid helt lätt att komma på vad vi ska göra när det är dåligt väder. Det här är några aktiviteter som kan mota de slöare stunderna.

Kortspel

I takt med att barnen blir äldre finns fler kortspel som vi kan spela tillsammans. Jag vet inte hur många timmar vi spelat Uno – men jag är lite glad att de nu vuxit ifrån det, även om vi nog har en del tid med Meja framför oss med det spelet… Stella och Max har avancerat från Finns i sjön till poker och andra snäppet smartare spel. Jag längtar efter att få med dem på Gin Rummy, som jag själv tycker att är superkul men får spela alldeles för sällan.
Jag la ofta patiens när jag var liten och inte hade någon att spela med, men det har inte landat i iPad-generationen. Online finns flera olika spel annars att spela om du är ensam.

Brädspel

Ännu roligare än kortlek, om än lite mer utrymmeskrävande i packningen, är brädspel. Min egna favorit är kanske föga förvånande frågespelet Vagabond. Det är kul med frågespel allmänt, och möjligen så gillar jag just Vagabond för att jag själv är rätt bra på det, och också tycker det är väldigt kul att lära det jag inte redan kan om länder och destinationer.

Den gamla klassikern Den försvunna diamanten har barnen gillat massor, och för de yngre ska inte Råttfällan underskattas. Häromdagen lärde jag Meja Monopol Junior och förvånades att hon som 4-åring redan kunde greppa grunderna och tyckte det var kul. Familjens stora favorit är annars strategispelet Catan. Det kan jag verkligen rekommendera för er med barn i mellanstadieålder!

Resfredag/Annika har skrivit en väldigt bra lista med tips på familjespel. Med tanke på hur poppis Catan är hos oss så är jag väldigt sugen på att testa Carcassonne och 7 wonders som är i lite samma kategori.

Filmer, serier och spel online

Men visst… det är ju inte så att vi inte fastnar vid plattor eller framför TVn. Vi kör olika tjänster lite i omgångar, och har ofta flera av HBO, Netflix och Viaplay. Och nu, i Coronatider, förstås också DPlay för fotbollen. Bland våra favoriter i kategorin filmer med barn kan nämnas Aladdin 2019, de nyare Jurassic Park, Sune-filmerna och alla gamla Disney-klassiker som även om de inte är barnens förstahandsval känns som måsten att gå igenom – och nostalgi för oss. Harry Potter är också en favorit, och snarat får vi se dem igen – för denna sommar har Max plöjt böckerna och är redo att se dem igen. För några år sedan när vi såg med Stella var han inte riktigt redo. Han har på sommarlovet tagit sig igenom de 3 första Harry Potter-böckerna och jag är så glad och imponerad över det! Vi hyr ofta filmer på SF Anytime. Mejas favoriter är Vaiana, Trolls och båda Frost-filmerna och eftersom hon ser favoritfilmer ett hundratal gånger så köper vid dem istället för att hyra.

I spel-väg så gäller för barnen just nu Fortnite, Roblox och Minecraft och jag förstår verkligen att det är kul att spela ihop med andra. Själv föredrar jag att spela PS4 ihop – det blir oftast Fifa men jag gillar charmiga plattformsspel som till exempel Little Big planet där man spelar tillsammans i samma värld och hjälps åt.
Jag kör inte spel om pengar, men gillar man det så är Bingo jackpott är ett exempel på ett roligt spel som du kan spela oavsett vart du befinner dig, du kan även kan spela ensam, eller tillsammans med andra. 

Själv tar jag gärna fram datorn och knappar… Att blogga om mina resor, och föra min egen dagbok över reseupplevelser och annat, är avkoppling i sig för mig.

Läs en bok

Och såklart, läsa böcker! Jag får erkänna att jag är rätt dålig på det, och sällan hittar ro tillräckligt för att sätta igång. Jag är med i en bokklubb med ett stort gäng granntjejer och får därigenom tips och tar mig oftast igenom de böcker som vi har bestämt där. Nu är Testamente av Nina Wähä på gång. Andra böcker jag nyligen läst och kan tipsa om är trilogin Vi for upp med mor, Vi for ner till Bror och Och sen for jag hem av Karin Smirnoff.

Barnens favoriter är nu Harry Potter för Max som är 9, och tidigare har han fastnat för Dagbok för alla mina fans och Pax-serierna. Stella som är 12 gillar spänning och har Rum 213-böckerna som favoriter samt Kristina Ohlssons serie om Glasbarnen. Nu skulle hon behöva något nytt fängslande, för hon fastnar inte så lätt och läsningen sitter lite för långt inne. Tips någon?

Pussel

En sak som alltid åker fram när vi är i Åre är pussel. Det är lustigt hur ett ställe kan bli så förknippat med något – hemma har jag aldrig ett pussel framme. Där är det ren meditation och ofta dras barnen dit och vill klura de också. 500 bitar är rätt lagom för oss, men jag kör gärna 1000-bitars också vilket dock är lite väl knepigt för dem. Jag lägger på en pusselmatta vilket gör det lätt att rulla ihop när det inte används. Pusslet ovan började jag med på jullovet och tog aldrig fram på sportlovet – men när vi nu kom upp ett halvår senare var det bara att ta vid och färdigställa. Satisfying, som barnen skulle ha sagt.

Har du något tips på inne-aktiviteter att göra när det är dåligt väder, eller när du bara vill ha lite chill?

Följ mig!

Mer läsning...
Festival Peace love
En sommar utan festival, eller – vilken festival bör jag åka på?