Mat i Israel – israelisk mat med recept och reseinspiration

Kan mat enbart vara en dealbreaker för att välja ett visst resmål? Jag säger ja! Och när jag lade exakt den frågan som del av några Instagram stories från en underbar upplevelse häromkvällen, så svarade flera exakt samma sak om just detta. Mat i Israel då. Oh ja!
För det var det landet, och då framför allt israelisk mat, jag postade inspiration om.

Men sen fyllde de på, de många som svarade på mina Stories i DM. Om ett underbart resmål, om att SÅ VILJA TILLBAKA till Israel, eller om drömmar sedan länge. Så som jag har vill säga. Jag vet inte hur många gånger jag sneglat mot Tel Aviv – ett resmål som har kanske allt? Värme, vacker strand – i en stad som är spännande och bubblande och med helt annan kultur och känsla. Och mat! Klassisk mat med rötter i tradition och edge i det moderna. Köket i Tel Aviv ska vara helt magiskt. Har ni sett Tareq Taylors matresa? Gör det, så förstår ni än bättre.

Tareq Taylor ger sig ut på en inspirerande och personlig matresa till sin pappas hemstad Jerusalem. Nu vill Tareq lära känna platsen han aldrig återvänt till sedan barnsben, och den fantastiska mat från Mellanöstern som han är uppväxt med.

Svt Play

Inte för att jag skulle nöja mig med Tel Aviv – eller möjligen om det skulle vara bara för en kortare resa. Wow liksom för att uppleva brusande Tel Aviv, och komplettera med mytomspunna historiska Jerusalem, ta en flytande sväng i döda havet och svepas med i arkeologiska Unesco-klassade Masada.

Men maten var det – den som kan också kan ta Israel till en på hemmaplan i en tid då resor ligger längre bort om det så är för covid, oroligheter eller andra anledningar. Den fick jag uppleva en kväll i veckan, och bara wow!

Israels turistbyrå höll en kväll i matlagningsstudion Aveqia och under överinseende av tre enormt namnkunniga kockar (alltså vi pratar erfarenhet från ställen som Gastrologik, F12 och andra michelinställen) lagade vi mat med råvaror och känsla från Israel, och bästa sortens tror jag. My god vad magiskt det var; förrätten rödbetspasta fylld med rödbetshummus och getost, friterad kapris och salviasmör, varmrätterna family style med zaatarkryddat lamm med olivkroketter (fetaost och citron), ptitim och fänkålssallad, harissamajonäs, baba ganoush och laffabröd och så en efterrätt med apelsin och semolinakaka, hibiskusglass, granatäpple och honungsmaräng. Liksom?

Jag var i förrättslaget och lagade för allra första gången egen pasta. I degen hade vi rödbetsjuice vilket gav så vacker färg – för att inte tala om hummus som förutom de mer klassiska ingredienserna kikärtor, olivolja, vitlök och citron innehöll getost, bakpotatis och rödbetor. Totalt knallrosa i färgen och lika häftig som fantastiskt god. Och så upplägget på det – med den friterade kaprisen och så tageteblommor (som ni ser ovan till vänster). Kände mig som ett proffs, men jaja det var såklart inte min förtjänst egentligen utan framför allt kanske råvarornas. Råvarorna i mat i Israel; mygod så magiska!

Och gott vin till! Det finns en hel del sådant från Israel, till exempel fräscht vitt från Galil Mountain Winery.

Det närmaste Israel jag kommit är en resa till Jordanien. Det är en av mina allra bästa genom tiderna. Ökenlandskapet, det annorlunda, den för mig ovana kulturen, den intressanta historien, de speciella mötena… och prisläget och maten, som med sina rötter i mellanöstern givetvis är rätt lik den i Israel. Där är däremot inte prisläget direkt lägre på mat i Israel än i Sverige, men däremot får man väldigt hög kvalitet på maten för det man betalar.

Vilken mat är annars typisk Israel, om man ska göra det lite enklare än den som vi fick göra på matlagningskvällen som – som ni hör – var av aningen mer avancerad (läs: modern och utvecklad) karaktär.

Hummus; kikärtor, tahini (sesampasta), vitlök, olja och citronjuice

Falafel; Friterade bollar av mosade kikärtor blandat med olika typer av örter och kryddor.

Shakshuka; Ägg tillagade i en kryddig tomatsås med fetaost. Denna fick jag tips om i DM – serveras på frukost eller brunch, direkt i gjutjärnspanna.

Bröd, som sambusak, challa eller laffa. Det sistnämnda gjordes under kvällen, stekt i panna.

Kött; kebab (spett) eller kryddat lamm – men allra mest är det vegetarisk mat som äger i Israel

När vi hade fest hemma för några veckor sedan så gjorde jag mat inspirerad av mellanösterns kök. Det blev så galet gott, var enkelt att göra till många – vi var 25 – och uppskattades väldigt. Då gjorde jag en sallad, typ tabbouleh (med rotsaker och matvete) , grillad kyckling med stark rub med orientaliska smaker, kebabspett, hummus och paprika- och harissayoughurt (eller ta en genväg med färdig ajvar eller ajvar blandad med yoghurt och fetaost, så gott!).

Så, hyfsad inspiration till mat i Israel va? Och en kommande resa. Min dröm lever.