Åre höst

Jag fixade mig min höst i fjällen – och den var underbar.

När jag manifisterade mina höstdrömmar så var en punkt på listan att njuta höst i fjällen.

1. Jag vill njuta höst i fjällen. 
Det får bli en hel vecka med utgångspunkt Åre, och först några dagar med arbete. Sedan checkar jag ut med ett par dagars full semester och vandrar Jämtlandstriangeln. Äntligen ska det bli av! 
Och jag har vänner med mig. Peppen är stor! Funktionskläder på, färgexplosion coming up – hurra!

Det var, givetvis, underbart. Hösten är min favoritårstid och i fjällen kommer den tidigare än hemma. Att åka upp i september, när det fortfarande snarare andas sensommar än höst hemma i Stockholm men är mest intensiva höstperioden med sprakande färger på träd och mark i Jämtland, är bästa sätt att förlänga den och få bästa av bästa.

Under distansjobbdagarna satt jag intensivt framför datorn för att blanda med njutiga luncher på fjället. Med mig hade jag Annika – hur bra kombo?

Vi åkte tåg till Åre, så för vandring fick vi hålla oss allra närmast Åre torg. Dessutom hade liftarna slutat gå vardagar för säsongen, så för att få toppar behöver man ta sig till fots tid. Klagade inte. Jag tycker dessutom mycket om perioden då det inte går liftar, för då kan man mer fritt ströva omkring i systemet. Det finns njutiga promenadvägar bortom de märkta lederna, slingrandes ned för backarna.
Men med det sagt – de vandringar vi prioriterade att få in var;

Totthummeln

1. …att gå upp på Totthummeln – man blir aldrig besviken på den turen och den utsikten. Dessutom fick vi den toppen under en dag med fullkomligt magiskt väder och mattermos-lunchen har aldrig smakat bättre. Inte heller bullen från Åre bageri, som Annika så snällt försåg mig med.

Åre-guide; Här kan du läsa mer om vandringen Totthummeln runt (och upp).

Stendalsrundan

2. …att gå Stendalsrundan. Den är längre och tar sin tid, inte minst då liftarna inte går och man får ta sig upp till VM8:ans toppstation genom systemet – men belöningen är enorm. När man passerat Bräckebäckstjärnarnas vindskydd öppnar fjällvidderna upp sig och jag älskar det.

Åre-guide; Här kan du läsa mer detaljerat om vandringen Stendalsrundan.

Åre

Vi hade det ju bra utanför fjällen också. Mysigt häng hemma i lägenheten, mat på Werséns, Creperiean, Liten krog, träning på SATS och besök i Sofias pågående husbygge i Björnänge strax söder om Åre. De bygger ett så fantastiskt hus som till 100% andas Jämtlandsmiljön och tar in omgivningarna. Ett hus värdigt sin omgivning, och vice versa. Bygget har sina med- och motgångar men målet syns tydligt och jag förstår deras längtan och fokus på drömdagen med inflytt. Följ på instagram om ni gillar husresor.

Åre på hösten alltså. Underbart.

Jämtlandstriangeln

Efter några dagar med Årehäng vinkade jag av Annika och välkomnade istället några andra vänner. I samma stund checkade jag även ut från jobbförpliktelserna för några helt lediga dagar i fjällen – utanför full 4G-täckning till och med. Det var dags att vandra Jämtlandstriangeln, något jag drömt om i flera år. Jag kommer säkerligen skriva om detta i ett eget inlägg men när vet man inte så nedan snapshots från magiska dagar mellan Storulvåns, Sylarnas och Blåhammerns fjällstationer.

Tack för i år, Jämtlandshösten och ni magiska kvinnor jag fick uppleva årets version med!