Höstdrömmarna

Det är en ny årstid, och runt om i bloggar och andra kanaler duggar de tätt; listorna för hösten. Allt det här ska jag göra! Allt det här drömmer jag om! Nu ska jag minsann! Den HÄR gången ska jag!

Som att det är en nystart, eller som att allt innan inte alls varit medvetna val och aktioner?

Konstigt tycker jag. På ett sätt. Men på ett annat fullt rimligt. Är det någon tid som verkligen känns som nystart så är det hösten. Man lägger sommarens lättja bakom sig, och de aktiva dygnen som är oändliga och där allt ska hinnas med. Där energin ofta flödat. Hösten är inbäddad i ett lugn, och det innebär tider att lyssna inåt och att för det som är Add-On till lugnet välja aktivt. Under hösten gäller inte både och utan antingen eller.

Jag har den känslan lite extra i år. Har sedan slutet av sommaren befunnit mig i en Efter Pandemi-eufori med så mycket lust och energi till precis allt. Jaja, vi har fortsatt pandemi i Sverige bland ovaccinerade tycks det, men jag har gått vidare. Haft en rejäl fest hemma, en där känslan var av eurofi och vi dansade under bar himmel utan tanke på varken morgondag eller (ursäkta) grannar. Varit på Ellery och levt beach club-liv. Gått på restauranger och KRAMATS MED VÄNNER. Men i lugnet har jag ändå njutit allra mest när jag fått spendera timtal i idrottshall. Sett mina barn utöva idrotter igen. Gråtit en skvätt när jag fick se min tonåring åka iväg med buss för att spela handbollscup med hennes bästa vänner, vilket de är de i laget. Tänk – senast hon fick göra det var hon 11 år? Och på jobbet har jag varit mer, men samtidigt tyckt mitt jobb och hela livet gått bäst hemifrån. Grejat lite lätt i min trädgård, tänkt på vilka växter det behöver kompletteras med för att ha blomning under den vackra höstperioden och petat lökar i jorden inför våren. Grundat ni vet? Tänk att jag har tid i livet till sådant. En vilja att ha det. Har i stort njutit så av lugnet hemma, av vardagslunk och rutiner.

Det är i korta ordalag jag beskriver nuläget ovan, men egentligen är det hela så stort. Jag har så många tankar kring hela post-pandemi-grejen, om lärdomar och nuläge och senare steg. Om ovilja att sätta intentioner för en viss period, för att jag så starkt känner vad jag vill utifrån bara att… vara öppen för mina egna känslor och tankar?

Jag är så glad att vi får leva mer normalt igen (lite nu och mer snart). Känner starkt att jag för mig själv måste forma mitt nya nuläge. Ta mina lärdomar från perioden som varit, göra dem till mina, vara medveten.

Så höstdrömmarna?

1. Jag vill njuta höst i fjällen.

Så det ska jag göra! Att det fortsatt är hemmajobb som gäller gör att jag gör det ännu lite längre. Det får bli en hel vecka med utgångspunkt Åre, och först några dagar med arbete. Sedan checkar jag ut med ett par dagars full semester och vandrar Jämtlandstriangeln. Äntligen ska det bli av!
Och jag har vänner med mig. Peppen är stor! Funktionskläder på, färgexplosion coming up – hurra!

2. Jag vill åka utomlands

För att man kan, för att jag längtat så. Drömmer mycket om ett sömnigt Italien i höstkänsla – en vandring längs kullarna vid Cinque Terre eller besök på vingårdarna i Piemonte.

Det jag väljer är dock höstiga berg – lite som i punkt 1 ovan men med annan kultur och känsla. Bergskedjan Harz i Tyskland, vars högsta berg Brocken (1142 möh) är norra Tysklands högsta, toppat med Unesco-klassade småstäder får det bli. Känns både roligt – och tryggt – att resa till Tyskland. Ska vandra mig trött, fota vackert till förbannelse och ta en stor pilsner framför medeltida korsvirkeshus tacksåmycket.

Läs förresten Annikas inspirerande inlägg om Bucketlist för resor i Tyskland!

Harz. Foto: Florian Trykowski/GNTB.
Quedlinburg. Foto: mije_shots/GNTB.

Och nej – det blir nog denna resa och ingen mer. För jag har lärt mig, tror jag, att Antingen Eller är bra före Både Och. Både och äter tid och faktiskt energi, och att landa längre mellan tillfällena gör längtan massivare och upplevelsen större.

Däremot har jag också en dröm om att få ta med framför allt Max på Harry Potter-museet i London. Han slukade alla böcker förra året, och det vore så kul att genom det medan han är i rätt ålder. Sedan dess har han gått vidare med Percy Jackson, men HP-magin kan nog leva ett tag till. Dessvärre tycks inte England vara ett så stabilt resmål än, så höstlovs-getaway for nog vänta. Pretty please vaccin, fortsätt mota pandemin och pretty please folks, ta det för allas skull?

3. Jag vill leva vardag

Träna barn, hänga med barn i idrottshallar och dela deras idrotter med dem, skjutsa och vara tillgänglig, möta dem efter skolan varje dag, käka slamriga vardagsmiddagar och ibland något härligare. Denna höst adderar vi en rolig grej och ska lära oss mer om vin genom något så häftigt som vin-PT. Duktiga Sabina på Winely har lyssnat in på Henkes (och lite mina) intressen, smaker och vad vi är nyfiken på och guidar under en dryg månad oss genom vinets värld med utgångspunkt från det. Och så ska vi gå på restauranger, varav en jag ser fram emot extra. Tror ni enstjärniga Aira står sig i konkurrensen mot förra årets matupplevelse Frantzén? Jag ser så fram emot att testa! Ska njuta så.

Och så ska jag fortsätta spela padel, så mycket det går för ärligt talat är det nog det roligaste jag vet just nu? Och träna med PT. Inte lika roligt, för bollsport kommer alltid äga i min bok, men så bra och jag har redan fått grymma resultat med vikterna efter mina timmar med Emilia på Träningsstudion i Nacka (är så nöjd!). Lyfter tyngre, blir mer hållfast för allt det där andra jag vill göra, från padel till bergsbestigningar och allt där emellan. Jag tränar så mycket nu, kanske 7-10 timmar i veckan om nu padel också räknas. Livet har luften, halleluja för det. För de färre transporttimmarna och för att barnen blir äldre. Kanske blir höstens stora grej att komma underfund med hur livet ska kunna fortsätta just så?

Hur är din höstkänsla?