stränder Khao lak Thailand

Khao Lak eller Koh Lanta? Vilket är bäst och varför?

Vi har precis släppt ett nytt avsnitt av vår podcast Att resa-podden (om att uppleva världen) som försöker besvara frågan om vilket som är bäst av Khao Lak eller Koh Lanta. Det är givetvis en svår fråga att besvara, men genom att diskutera ett gäng olika infallsvinklar på detta så försöker vi iallafall resonera kring de olika destinationerna och vilken som egentligen är det härligaste resmålet baserat på vad man själv som resenär tycker att är viktigast och mest tilltalande.

Du lyssnar på avsnittet här:

Podcast om Koh Lanta och Khao Lak

Som en teaser kan jag berätta kort om några av de områden vi jämför i poddavsnittut.

Vad är Koh Lanta och Khao Lak, och vad skiljer dem åt i stort?

Koh Lanta är en 3 mil lång och 6 kilometer bred ö söder om Krabi, där hela västkusten består av stränder på rad. Många – inte minst Annika, som i flera omgångar bott på Koh Lanta, talar sig varma om lugnet som går under benämningen ”lanta-lunken”. Stressa? Nej, det går inte. Koh Lanta är ett svenskmecka, och tack vare de två svenska skolor som finns på ön finns många som gör lonstays på ön (och här hittar du avsnitt om Thaimout med skolgång) – men destinationen lockar alla typer av turister från familjer till backpackers.

Khao Lak är ett område på fastlandet strax norr om Phuket, där fantastiska stränder ligger på rad under de 35 kilometer som området Khao Lak sträcker sig. Det är ett område med mycket turister från många olika länder, och många hotell är stora och av hög standard. Många barnfamiljer tilltalas av enkelheten, och stränderna är vidsträckta och upplevs lugna – kilometerlånga stränder utan en solstol i sikte. Semesterkänsla råder!

Resa till Koh Lanta och Khao Lak

Till Koh Lanta reser man bäst till Krabi, varifrån det är ungefär 1,5 timmes bilresa om inkluderar en smidig bilfärja och en bro för att nå ön. Då turtätheten är högre till Phuket är det också ett alternativ – vilket dock tar snarare 4-5 timmar att åka ifrån. För att ta sig till Khao Lak flyger man bäst till Phuket, och åker bilresa en smidig timme på riktigt bra vägar rakt norrut för att nå Khao Lak. Smidigt!

Stränderna på Koh Lanta och Khao Lak

När man anländer Koh Lanta så gör man det norrifrån – och det är således kanske ingen högoddsare att det är den stora stranden Klong Dao längst i norr som drar allra mest turister. Lång, vidsträckt med packad sand – perfekt för små barn som kan springa fritt och bada långgrunt såväl som rullas i vagn direkt på stranden, den som vill promenera eller springa längs vattenbrynet eller för den delen landa på sin sarong i stranden vid ett långgrunt kustband. Men, ju längre söderut på ön desto vackrare och vildare. Long Beach, Klong Nin, Klong Jark och vidare – utbudet är enormt och variationen stor.

Bilderna nedan är från senaste rundresan som innefattade Koh Lanta – men är dock tagna på Koh Bulon och Railay Beach.

Den bästa guiden för Koh Lantas stränder hittar du här hos Resfredag; Bästa stränderna på Koh Lanta – en strandguide.

Khao Laks stränder sträcker sig längs med den 35 kilometer långa kusten, på rad. Vackrast sägs ofta White sand Beach, som övergår i Coconut Beach, vara – och jag kan bara hålla med. De flesta turisterna i Khao Lak åker songthaew mellan de olika stränderna och varierar sitt strandhäng från dag till dag.
Jag trodde innan min resa till Khao Lak att stränderna skulle vara lite överskattade, och lite mer välfyllda än vad jag skulle uppskatta – men här får jag fullt ut inse att detta enbart var föreställningar. Stränderna i Khao Lak är otroligt vackra och känns så lugna trots sin stora popularitet. De är långa, ljuvliga och det finns så gott om utrymme så att det alltid går att få en egen bit av strand för sig själv om man föredrar. För min del tror jag att Khao Lak vinner kategorin?

Läs mer om Khao Laks stränder i denna guide.

I podden om Koh Lanta och Khao Lak utvecklar vi också hur själva känslan på stranden är. Var finns mest vibe att finna? Koh Lanta, säger mina minnen iallafall…

Nedan anno 2011 på Koh Lipe…

Natur och utflykter

Koh Lanta är en marin nationalpark, men en av destinationens allra främsta fördelar är hela den skärgård som bjuds runt ön. Det finns många sätt att lätt ta sig ut med olika typer av båtar till de fantastiska öar som ligger nära Koh Lanta, med drömstränder och de för Krabis skärgård så karaktäristiska kalkstensberg. Grottan Emarald Cave på Koh Mook är (om man lyckas undvika turisttäta timmar) en häftig upplevelse, och paradisöar som ofta nämns är till exempel Koh Ngai, Koh Kradan och den gamla klassikern Phi Phi som numera tyvärr har fest som större dragplåster än sin vackra miljö. Rundresa runt ön med dess olika stränder är en hit, och även Lanta Old Town som är något helt annat än samhället Saladan som drar med shopping och restauranger.

Khao Lak bjuder på vacker natur med inramande berg och många lättillgängliga vattenfall, vattendrag och djungel. Forsränning på bambuflotte är en lika populär som mysig aktivitet, och många pratar om elefanter som kan besökas på vad som sägs vara etiskt sätt i välmående miljö (men jag lämnar förstås inga garantier). Nattmarknaden vid Bang Niang är intensivt härlig samtidigt som den inte känns varken otrygg eller bjuder på tjatiga försäljare så den bör inte missas.
Khao lak kan inte skryta med någon direkt skärgård – men nationalparken Similian Island är unik med fantastiskt vattenliv. Jag avråder dock på grund av numera intensiva turistmassor med hög påverkan på natur- och djurliv.
Däremot bör inte Khao Sok National park missas. Runt den vackra Cheow Larn-sjön reser sig Thailands allra mest dramatiska kalkstensklippor. I Krabi-området når de runt 300 meters höjd, men runt skön i Khao är höjden upp till närmare 1000 meter över havet och formar ett otroligt landskap. Läs mer om Khao Sok hos Towe här.

Jag väljer Koh Lanta för sin direkta skärgård som är det jag allra först föll pladask för i Thailand – men Khao Lak har mycket att erbjuda.

Summerat – Koh Lanta eller Khao Lak?

Som ni kanske förstått så är det onekligen svår att svara på frågan om vilket ställe som är bäst av Koh Lanta och Khao Lak. De har många likheter, en del olikheter men gemensamt är att de båda är riktigt bra destinationer för den som vill haft bra och enkelt resmål i Thailand. Är man ute efter mer orörda ställen i Thailand bör man snegla vidare åt andra håll men för barnfamiljen som vill ha mycket Thailand på härligaste och mest lättillgängliga sätt är Koh Lanta och Khao Lak grymt.

Lyssna på podden om Koh Lanta och Khao Lak för mer resonemang!

Alla mina inlägg om Thailand hittas här. Det finns en hel del väldigt gammalt under den kategorin – och ingen är gladare än jag att den efter många år äntligen börjat fyllas på i år. Och vet ni..? Den fylls troligen på mer denna vinter igen. Denna gång siktar vi mot öliv…