Att resa till Priorat vin vinturism Spanien

Att resa till Priorat – Spaniens DOC-vindistrikt

Priorat är ett av Spaniens två vindistrikt som har en DOC-klassificering – dvs den högsta kvalitetsstämpel som ett vindistrikt kan få. Det andra är det betydligt större – och mer välkända – Rioja. Vi tog ett snabbt beslut om att resa till Priorat när vi hamnade spontant på en resa till Barcelona. Priorat ligger bara en smidig bilresa på drygt 1,5 timme från Barcelona och jag kan inte nog rekommendera att göra några dagar i distriktet om man är i närheten. Byarna är underbara, vinet fantastiskt bra och vidderna ljuvliga. Vi hade två nätter och tre dagar i området, och hann med mycket. Genom vårt otroligt bra hotell med två engagerade eldsjälar till ägare fick vi grymma tips jag vill dela med mig av. Man blir inte en expert av 2,5 dygn på en destination – men i kombination med de tips vi fick till Priorat av paret Gallagher kan jag lätt hjälpa er som trillar in på bloggen på vägen inför er resa till Priorat. 

Vi åkte till Priorat i kombination med Sitges och Barcelona – som du kan läsa om här.

Byarna i Priorat – och där vi bodde 

Jag hade på förhand väldigt begränsad koll på Prioriat. Vi hamnade i Barcelona på vår sommarsemester väldigt spontant och sista minuten, och lika spontant bestämde vi oss för att åka till Priorat. Jag sökte helt sonika upp det som verkade vara områdets största by – i vår konstellation som en familj med tre barn behövs liv och rörelse – och konstaterade det troligen vara byn Falset. Och vilken hit det var! Att bo i Falset var helt rätt för oss. Falset visade sig vara den gulligaste lilla byn, med lokal känsla och lite lagom turism, med charmiga små gränder, trevliga invånare, vackra omgivningar och riktigt bra restauranger.

Falset – en mysig by i Priorat (och hotelltips Priorat Aparthotel)

Vi checkade in på (adlink) Prioret Aparthotel – ett 3-stjärnigt lägenhetshotell med otroliga 9.6 i ranking på en 10-gradig skala på Tripadvisor. Dvs ”enastående”. De 3 stjärnorna syftar till enkelhet – det är inget lyxhotell, men som det levererades. Det familjeägda hotellet består av ett tiotal lägenheter i olika storlek, som renoverats med en fingertoppskänsla och kombination av charm och boutique och det irländska paret som driver det gör det med största dos kärlek. Ett prisvärt boende jag varmt kan rekommendera!

Vi bodde i två mindre lägenheter, perfekta för 2 (och med extrasäng helt ok för ett barn). Är man ute i god tid och vill ha större kan jag rekommendera lägenhet ”Penthouse” som ligger längst upp i huset med hiss direkt in i lägenheten och stora ytor.

Pool i Falset

I byn finns en för samhället gemensam pool. I flera av Priorats byar är det piscina municipal som gäller före pooler på hotell eller till privata villor. Med respekt till vattentillgång och torka är det ett aktivt, mer hållbart val. 

Barnen uppskattade att hänga vid Falsets stora, djupa pool som ligger några minuter från Priorat Aparthotel. Det är nog visserligen lika nära från de flesta ställen – byn är liten. 

Restaurangtips Falset

I Falset rekommenderades vi restaurangerna La Bacchanal Taverna-Vinoteca, Lo Petit Sommelier, Kabbalah restaurant, restaurant Quinta och La Quartera. Vi testade de två förstnämnda och var väldigt nöjda med båda. 

Vi hyrde bil, och tog oss runt i Priorat längs de slingrande vägarna, från by till by och vingård till vingård.

Porrera 

En by som inte ska missas är charmiga Porrera. Här finns otaliga vinmakare och byn är otroligt charmig. Gulliga vinbaren och -butiken Vinum Porrera ska inte missas, och allra bäst mat finns på restaurangen Restaurant la Cooperativa. 

Escaladei

Escaladei är byn där Priorats vinhistoria har sitt ursprung. Ett besök på klosterruinerna Cartoixa d’Escaladei berättar om hur franska munkar från Priorat först började odla vin så långt tillbaka som för 1000 år sedan vid foten av berget Montsant. Ett besök bland klosterruinerna kostar runt 5 Euro, och är värt om du gillar ruiner med stark känsla av historiens vingslag, mäktigheten i riktigt gamla ruiner och allmänt vacker omgivning. 

Bäst äter du i Escaladei på El Rebost. Det är gott, rejält, väldigt typiskt katalanskt och prisvärt – och bordsvinet (av kanske inte fullt den vanliga Priorat-kvaliteten) ingår i priset. 

Bellmund

En by vi inte hann besöka men fick höra att är väldigt mysig och gullig är Bellmund. Tipsar således vidare och lägger på minnet till nästa gång.

Vingårdar Priorat – tips

Och så var det vingårdarna… – vinerierna, vintillverkarna, familjerna – som förstås förtjänar en egen rubrik. Även här fick vi flera bra tips till vingårdar att besöka av hotellets ägare, och vi gick på tipsen och njöt av viner och känsla på flera av vingårdarna.

Allmäna tips för vingårdsbesök i Priorat;

* För att få visningar och provningar behöver man oftast förboka. Ring till vingården och hör efter vilka möjligheter som finns

Celler Clos Figueras & Restaurant Les Figueres (Gratallops)

På denna fina gården Clos Figueras kan man få en guidad tur kring vinmakeriet, vinerna är utmärkta och maten i restaurangen fantastiskt bra och prisvärd. De erbjuder även bed & breakfast.

Bodega del Encastell (Porrera)

Den lilla familjeägda Celler L’Encastell gav oss en riktigt unik upplevelse då vi med en av familjemedlemmarna åkte jeep upp längs vingårdens sluttningar, och på hög höjd – med fantastisk utsikt – fick njuta gården och se de ljuvliga odlingarna. Jeepturen får absolut recenseras som lika delar spännande svindlande som läskig. Garanterat kittlande!
Barnen roades av att plocka och skala färska mandlar, och avslutningen med provsmakning av gårdens underbara viner i skuggan av ett av mandelträden med en stor sten som bord var en absolut ren njutning.

Costers del Priorat (El Molar)

Den klassiska Costers del Prioriat har lång historia och fantastiska viner som ägarinnan Giselle berättar om med riktigt bra engelska.

Alvarez Duran Priorat (Porrera)

Alvarez Duran har en lång historia, och besök på vingården kan göras på flera olika sätt – till sluttningarnas vinodlingar, för att se vintillverkningen och förstås olika typer av provningar. Här finns information från vingården.

Jag kan verkligen rekommendera att besöka Priorat och njuta av områdets helt fantastiska viner om du befinner dig i Katalonien!