stränder Khao lak Thailand

Stränder Khao lak – utbudet och favoriterna

Att Khao lak består av en 25 kilometer lång kustremsa bestående att ett antal vackra stränder, var inte fullt tydligt för mig innan jag själv bokade en resa till Khao Lak. Väl på plats insåg vi snabbt att det var variation som gällde för att få mesta ut av en semester i Khao lak, och besökte olika stränder varje dag och fick några favoriter – därav detta inlägg. Några stränder är måsten att besöka, för den karaktär som skiljer dem mellan varandra och för dess olika vibe. Ah, älskade viben vid vissa av stränderna! Vilken strand som tilltalar mest kan också påverka vilket hotell man väljer. Khao laks vackra resorter – ja, det är verkligen hög klass på hotellen i denna del av Thailand – ligger på olika stränder vilket kan och bör påverka valet av boende. Annars gäller att ta taxi mellan de olika stränderna. Omväxling fås lätt genom att ta en songthaew och åka längs den stora väg som går från norr till söder, där det sedan svängs av in på mer eller mindre välasfalterade stickspår för att nå in till stränderna. Från de sydligast belägna stränderna till de längst i norr tar det runt 20 minuter.

Khao laks stränder har som gemensam nämnare att de är långa, med beige, mjuk sand och klart vatten och att de kantas av palmer och tropisk grönska. I bakgrunden ramar berg in och gör landskapet mer intressant och än vackrare än om det bara varit långsträckta stränder vi talat om. Jag ger lätt Khao laks stränder högt betyg, njöt så mycket.

Så, vilka kvalade in till vad vi tyckte var Khao laks bästa stränder?

1. Memories beach – Khuk khak

Viben på Memories beach på norra delen av stranden Khuk khak – ah den! Den är 100% det man tänker på när man tänker på Thailands bästa känsla, allt komprimerat på bästa sätt. Hit återvände vi gång på gång och detta är stället jag kommer drömma mig tillbaka till. Stranden i sig är väldigt långgrund och med det barnvänlig, och här springer krabborna och gräver mönster i stranden när vattnet dragit sig ut. Det är dock ofta rejäla vågor, även när det egentligen är vindmässigt lugnt. Våra lågstadiebarn älskade att bodyboarda och det kändes lugnt och tryggt med vad jag lekmannamässigt skulle bedöma till väldigt begränsade underströmmar. En dag när vi kom var vågorna rejält höga och åh så roliga, och då levererade surfstället som är en del av Memories; det hyrs ut surfbrädor och ges instruktioner på timme eller rejälare kurser. Jag hade gärna hyrt en bräda och lekt, men hyra av bodyboards åt barnen fick räcka denna gång.

Surfställe, ja, och vår lille skatare – denna gång hemma i Sverige – hade säkerligen uppskattat skateparken. Sliten thai style men charmen?

Memories beach har en större restaurang med väldigt bra mat – missa inte friterad morning glory! Runt restaurangen finns massageställe precis som man vill ha det, volleybollplan, gratis solstolar som är slitna och charmiga snarare än posh sköna, gungor för chill i vattenbryn och solnedgång och mycket mer.

Är Memories snarare en beach bar med extra allt, snarare än en strand att recensera? Ja, jag inser det när jag skriver, att det snarare är Memories Beach bar jag pratar om. Men stranden, Khuk Khak, sträcker sig flera kilometer från vackra resorten Apsara beach front Resort and Villa, via kilometer av strand där man känner sig i princip ensam, förbi välkända och populära JW Marriott Khao Lak Resort & spa (här har Towe recenserat JW Marriott) och långt vidare söderut tills den skiljs från Bang Niang via en lagun. Sanden är mjuk i strandens ovankant och packad vid lågvatten, och även om mer mjukt kanske tilltalar vissa så älskar jag att kunna springa längs stranden. Det är en vinnande kombination, och med barnen känns det långgrunda men ändå roliga vattnet så avslappnat.

På väg ner till Memories – som nås via en skumpig grusväg – ligger ett Khao Lak Elephant home. Vi fick tips om detta som ett ställe att se elefanter på nära håll på ett schysst sätt. Detta är ju en evigt svår fråga, men vi kikade förbi på vägen en dag och fick en bra känsla och lyckliga barn av att se dessa mäktiga djur.

Memories beach syftar till minnet från alla som i detta området förlorade sina liv genom tsunamin – inte minst Memories ägares familj och den restaurang som familjen hade just här innan tsunamin. Den slog allra hårdast just här, och Apsara ligger där det så hårt drabbade Fritidsresor Blue Village Pakarang låg. Lite mera rosa-Cornelia förmedlar känsla här.

2. Coconut Beach och White sand beach

White sand beach omnämns ofta som Khao laks absolut vackraste strand. Sanden är lite vitare och vattnet lite klarare, och de hängande palmerna något fler – så jag invänder inte. White Sand Beach är absolut ett måste att besöka om man är i Khao Lak. De stora resorterna är här något färre, och istället är det huvudsakligen enklare restauranger och massageställen som kantar stranden.

I söder övergår White Sand Beach i den ännu mer orörda Coconut beach. 100% rekommendation på att hänga här, och njuta vacker strand och god mat med tårna i sanden. Solstolarna låg vi gratis i när vi beställde från tillhörande restaurang. Lägg Coconut beach på minnet – fullkomligt underbar!

3. Bang Niang

Bang Niang är en av Khao laks mest populära stränder att bo vid och även den som vi bodde på; på La Flora Khao Lak. Jag läste innan vår resa till Thailand att denna strand är en av de absolut bästa i Khao Lak-området men ärligt talat – jag blev aldrig riktigt klok på denna? På vår del av stranden fanns endast resorts bredvid varandra och inga enkla ställen för lunch i sanden. Varje dag tänkte jag att jag ”måste ha missat något” och gick samma remsa igen och igen för nog skulle det väl ändå finnas både restauranger på stranden och massageställen och vibe? Men nej. Varje dag var det resorts bredvid varandra jag konstaterade och inget ställe som var mer lockande än vårt eget att hänga vid.
Stranden är bred och vattnet ljummet, men nämnas kan att det blir relativt djupt snabbt. Påverkan från högvatten är större och undervattensströmmarna rejälare än på stränderna jag nämner ovan. Det finns färre solstolar på stränderna – de är bannlysta, upplevde jag det som (vilket uppskattades!) – men vi älskade att hänga nedanför resorten på puffar i sanden. Härligare än solstolar, om ni frågar mig. Stranden är lång och bred, och det är fascinerande att det trots stora resorts längs stranden kan kännas så öde. Var är alla?
Och i allmänt; jag säger inte att stranden inte är härlig. Den är ljuvlig. Men, jag föredrar viben på stränderna som jag nämner som nummer 1 och 2 här i listan.

Bang Niangs storhet ligger i närheten till området på huvudgatan Bang Niang Road, som också är stället för Khao laks charmiga marknad.

Fler stränder i Khao Lak

Det finns fler, men jag väljer att begränsa mig till ovan för mest egen observation bakom beskrivningarna – det var dessa vi valde att hänga mest på. Har du kanske andra tips? Kommentera!
Jag trodde innan min resa till Khao Lak att stränderna skulle vara lite överskattade, och lite mer välfyllda än vad jag skulle uppskatta – men här får jag fullt ut inse att detta enbart var föreställningar. Stränderna i Khao Lak är otroligt vackra och känns så lugna trots sin stora popularitet. De är långa, ljuvliga och det finns så gott om utrymme så att det alltid går att få en egen bit av strand för sig själv om man föredrar. Vill jag tillbaka? Men ja, så gärna – tack!