Koh Jum Thailand familj Lisa

Fantastiska dagar i Thailand (Koh Jum, Koh Lanta / Klong Khong & Pimalai)

Inläggets länkar är annonslänkar hos Booking.com.

Jag tänkte börja detta inlägg med att skriva om att åka till Thailand igen. Ofattbart, är det, att jag plötsligt återvänt dit inte en eller två utan hela tre gånger på kort tid nu – hur kan jag inte få nog? Å ena sidan för att jag inte varit där tillräckligt länge, förstås, å andra sidan för att jag djupt och innerligt anser Thailand vara så otroligt bra på alla sätt och vis. Andra ställen har sina grejer som är bättre, absolut, men i sin helhet och i kombination med det otroliga prisläget – då är det svårslaget.
Sen har ju jag varit där, men inte min familj. Mina två äldsta, numera 15 och 13 år gamla, har varit i Thailand flera gånger och ordentligt långa perioder men inte sedan de var små. Åka tillsammans till Thailand, av alla ställen trots att jag nyss varit där? Absolut ja!

Men det är inte där jag känner för att börja, för det är inte i destinationen mina tankar landar när jag nu precis landat hemma igen efter det lite förlängda sportlovet på resa tillsammans. Det är i det där tillsammans jag landar. Jag är så otroligt lycklig över tiden vi fick tillsammans, som vi prioriterade både tidsmässigt och ekonomiskt och innerligt tacksam för den närhet som kommer på resor. Vi har hängt, i massor. Pratat mer än det finns tid för hemma, garvat och levt nära. Absolut tjafsat lite också, ja ja, såklart, men i stort varit så nära. Som att sitta i en sala ihop i princip en hel dag, några kvadratmeters yta där vi bara är – till skillnad från hemma när vi lever våra liv ihop men ännu mer parallellt och är utspridda på våra 250 huskvadrat eller hela Nacka och vidare för den delen. Jag är helt övertygad om att vår tid ihop på denna resa, och de som vi gjort de senaste åren (och förstås genom alla år), ger avtryck i vårt vi som familj under hela vår tid tillsammans. Den ändliga tid vi har tillsammans. Inget kommer någonsin vara mer värt.

Jag var frustrerad bitvis innan vår resa. Kunde inte helt bestämma mig hur vår rutt skulle se ut och om det ens var fler än jag själv som ville byta ställe under de 9 nätter vi hade på plats. På förhand var det ingen som förespråkade det mer än jag, och runtflyttandet mest ett jobbigt hinder för flera. Även frågan huruvida vi skulle välja resorten extra allt med hög nivå eller det enkla stället med rätt känsla (enligt mig men som kanske inte alla går igång på) också en utan givet svar. Given reseledare? Absolut jag. Hard to please? Alla 5 i familjen.

Med facit i hand så kunde jag inte vara nöjdare över vår rutt! I slutänden blev det så perfekt, och jag vågar säga att alla njöt av alla ställen men hade olika favoriter. Restiden mellan ställen var lagom och något som tillförde snarare än tog tid och energi, variationen tillräcklig och alla ställen så bra i sig själva och perfekta i sin kombination.

Så kul det är att vara reseledare ändå!

Koh Jum

Vi flög till Krabi, och åkte först till Koh Jum.

Koh Jum är en liten ö väldigt nära Krabi flygplats. En taxiresa på nätta halvtimmen följt av en longtailboat lika lång tid och man när den lilla ön, och 5 minuters songthaew senare nådde vi vårt första boende; Koh Jum beach villas. Jag tilltalades på förhand av den smidiga resan och att möta Thailand med båt hellre än lång bilresa, och att sedan landa på ett ställe av total lugn. Tvingas varva ner, direkt, och inte matas med alternativ och ös – och det på ett riktigt härligt boende. 
Koh Jum beach villas var otroliga, och stranden fin med ett fåtal restauranger, massageställen och barer – där häftiga reggaebaren Rock bar stack ut. Missa inte!

Från Koh Jum tog vi efter 3 nätter en båt till Koh Lanta. Flera alternativ finns att välja på; egen longtailboat (ca 45 minuter), färja (ca 45 minuter) eller speedboat (ca 15 minuter). Vi valde speedboat, vilken på grund av vind var försenad en timme och tog något längre än utsagd tid.

Klong Khong, Koh Lanta

På Koh Lanta tog vi sikte på Klong Khong mycket för att få en lite mindre exploaterad och svensktung strand än de längst norrut på ön – att komma längre söderut har den effekten. Dessutom lockade de fina bungalowsen och den härliga känslan på boendet Lazy Lodge. Jag ville också få familjen att leva mer på stranden, tack vare att Lazy Lodge inte har någon pool. Det i sig skulle bli en stor kontrast mot egen pool vid vår villa på Koh Jum beach villas. Min plan landade 100% och de 4 dygnen på Klong Khong var fantastiska. När jag tänker Thailand är det precis såhär jag vill ha det!

Kantiang Bay / Kantiang Beach och Pimalai Resort & Spa, Koh Lanta

De sista nätterna bjöd vi oss själva mesta lyx, då vi åkte ännu längre söderut på Koh Lanta till och tog in i en 240 kvm villa på det omtalade 5-stjärniga hotellet Pimalai Resort & Spa. En upplevelse på alla sätt och vis, och så rätt att njuta de sista nätterna på allra mesta sätt. En maxad resort må inte egentligen vara mitt förstaval i Thailand, men i kombination med våra tidigare ställen och givet flera familjemedlemmars stora entusiasm till ställen som detta så var det hela full pott.