Paris med tonåring – en reseguide med tips

Om du gillar detta inlägg så stöd gärna genom att använda länkarna i inlägget, som är reklamlänkar jag får kick-back på. Tack för ditt stöd!

Någon gång mellan 13- och 14-årsdagen kommer frågan; ”mamma, kan inte vi åka till Paris du och jag?”. Min dotter är inte unik med den frågan i den åldern, förstår jag – utan den är snarare regel än undantag. Det är något väldigt lockande för Paris just i tidiga tonåren, det är stället som alla vill åka till.

Jag känner snabbt att jag behöver smida medans järnet är varmt. Tänk att hon vill åka med mig! Det är inte självklart, i en ålder där vänner och ungdomslivet lockar, där närheten till föräldern minskar och självständigheten ökar. Tillgängligheten, liksom – till sitt barn och varandra. En för många föräldrar inte så lätt fas som gör sitt intåg i vad som känns som över en natt. För mig; ja, absolut en omställning som inte känns helt enkel. Så jag känner snabbt att även om en resa som den kommer att kosta i pengar och vara svår att hitta utrymme till tidsmässigt så måste jag prioritera den. Vill så innerligt prioritera den.

Några månader senare, i mitten av oktober, åker så jag och min fjortis till staden i hennes drömmar; Paris.

Innan vi åker så känner jag viss osäkerhet. Jag har varit i Paris en gång tidigare, men jag känner inte Paris så som jag känner och kan många andra europeiska storstäder – vilket skulle underlättas för att göra vår Parisupplevelse till den allra bästa. Frankrike har aldrig varit ett drömland för mig, Paris aldrig en stad i romantiskt skimmer. Och vad är min dotters förväntningar på Paris? Skyhöga, är de – men varför? Det gäckar mig innan. Hur kan jag leva upp till dem, när hon inte själv kan formulera dem? Är det kända monument som lockar, eller är det kvarterens och gatornas vibe, eller är det shopping och butiksupplevelser eller kanske mat? Jag vill ge allt, och allra mest vill jag förstås njuta av tiden för oss två. Hoppas det går, och att våra samtal får plats bland konstant pågående chattar med vännerna hemma, tänker jag i en blandning av hopp och viss… rädsla, nästan.

Jag hade inte behövt vara orolig. Vi fick en helt fantastisk långhelg, och det var värt varenda krona. Vi blandade absolut väldigt eftertraktad shopping på de mest tonårshypade märkena och butikerna med goda middagar med umgängestid och jag såg också till att få in de viktigaste landmärkena på vår resa till Paris. Dessa lockade på förväg inte för just mitt barn, insåg jag rätt snabbt – men en Paris-resa kräver att dessa upplevs i iallafall viss mån, resonerar jag. Jag propagerade bekväma skor på och hade konstant koll på kartan för att säkra att vi passerade alla Paris sevärdheter ”på vägen” mellan butiker eller stadsdelar som hon mer aktivt ville till. För att uppleva Paris med tonåring är det mitt bästa tips; gå många sträckor och peta in ”must-see”s och sevärdheter på vägen mellan olika stadsdelar, som i sin tur har olika karaktär och charm. Det maximerar Paris-känslan för både vuxen och barn.

Givet är förstås också att tvinga barnet till att se Emily in Paris med dig inför resan. Det är bästa uppladdningen och kvalitetstid i ett inför resan till Paris.

Så, vad ska man inte missa när man är i Paris med tonåring? Såhär lyder min lista med tips!

Shopping i Paris

För min dotter är det shoppingen som hamnar högst i listan över saker att göra. Våra dagar handlar mycket om att ta oss mellan olika stadsdelar och områden, och att gå i otaliga butiker. Upplever Paris sevärdheter och landmärken gör vi således mest på vägen mellan dessa, som en fin bonus. Min dotter får inte nog av att gå i de för tillfället (2022) mest populära märkena med Zadig & Voltaire och Isabel Marant (inkl dess nya märke Suncoo) i spetsen. Hur många kan man besöka under en helg, kan man undra. (Svar: oändligt)

Obs, många butiker har stängt på söndagar, så kolla upp det i förväg så det inte blir någon besvikelse.

Lafayette (missa inte terrassen!)

Gallerian Lafayette utgör tveklöst tonåringens absoluta favorit. Här finns alla märken och att jämföra med NK eller Åhléns i Stockholm kan å ena sidan vara rättvist givet att det finns allt från skönhet till kläder och accessoarer men å andra sidan inte alls. Lafayette är så snygg och en upplevelse i sig – extra allt.

Ett extra tips är Lafayettes takterrass. Denna kommer man ut till från våning 8 och bjuds då på en otrolig utsikt över hela staden, med Eiffeltornet som kronan på verket. Missa inte!

Le Marais

Området Le Marais skriver jag mer om längre ner som en härlig stadsdel i sig, men vad gäller shopping så kan nämnas att i charmiga Le Marais ligger fina och roliga butiker på rad, och gatorna Rue des Francs Bourgeouis, Rue du Vielle du Temple, Rue des Rosiers och Rue de Turenn är stadsdelens mest centrala shoppingstråk.

St Germain (med Brand Bazaar)

I St Germain är det kvarteren innanför Rue des Saints Pères, Rue Mazarine, Rue Jacob och St. Sulpice som extra bör nämnas som bra för den som har fokus på shopping. På Brand Bazaar finns flertalet populära varumärken för en ungdomligare målgrupp till förhållandevis bra priser – två våningar shoppinghimmelrike för tonåringen.

Rue de Rivoli

Rue de Rivoli kan jämföras med Drottninggatan i Stockholm. Den sistnämnda är inte direkt något som lockar extra för oss stockholmare själva så det uttalandet i sig drar kanske inte, men Rue de Rivoli har ett antal roliga butiker med rimliga prisnivåer och kan vara värt ett besök.

Champs Élysées

Längs den kända avenyn Champs Élysées, som sträcker sig från Place Charles de Gaulle till Place de la Concorde finns alla de största lyxmärkena såväl som de vanliga kedjorna, och de flesta butikerna är i storlek extra large – här hittar du concept store för de allra flesta och mest välkända märkena. Givetvis toppas shoppingen längs Champs Élysées med ett besök vid triumfbågen och en lunchpaus på den breda trottoaren.

Somliga omfamnar turist javisst, andra inte.

Sevärdheter och turistattraktioner i Paris som tilltalar ungdomar

Se mycket på lite tid? Ta en hop-on hop-off-buss! Här hittar du mer info och biljetter.

Eiffeltornet

Många som tipsar om Paris för förstagångsbesökaren poängterar att Eiffeltornet inte är värt att åka upp i. Långa köer och överskattat, låter dessa utlåtanden. För oss kan inget vara mer fel och jag tror att de absolut flesta tonåringarna tycker att Eiffeltornet är riktigt spännande och ett måste. Köerna kan vara långa, men när vi kommer rätt sent på dagen – runt 19 – är köerna klart rimliga och vi har en fantastisk upplevelse. Tidig morgon är ett annat tips för mer begränsade köer, men det är förstås ett mindre gångbart tips för tonåringar. Vi hade inte förbokat biljetter (vilken många rekommenderar, det kan bli fullt) men fick snabbt våra biljetter i handen och åkte upp så långt man kan komma. Ned valde vi sedan att gå en större del av vägen, vilket både sparar tid och köer och är en rolig upplevelse där man kommer nära byggnationen.

Här kan du förboka biljetter till Eiffeltornet om du föredrar det.

Som en bonus bokar jag en kväll en lyxig restaurang till oss två. Min dotter har börjat visa intresse för mat på ett annat sätt än tidigare och att äta fine dine en kväll med utsikt över Eiffeltornet känns som en häftig och stor upplevelse både för extra lyxig mat och miljö. Les Ombres är bra och vi njuter en minnesvärd avsmakningsmeny tillsammans – men i slutänden är det ändå middagarna på Paris härliga uteserveringar som slår högst i min dotters bok (och även i min).

Louvren

Några av världens mest kända tavlor hittar man på det enorma konstmuseet Louvren, och inte minst är Mona Lisa extra lockande – och är barnet ett fan av böcker eller filmer som Da Vinci-koden och Wonder Woman kan också ett besök på Louvren locka. Antalet besökare är många och köerna långa. Vi är inte särskilt kulturella varken jag eller min tonåring, och avstår utan tvekan ett besök – men jag säkrar med viss smart strategi att passera den mäktiga innergården med Louvrens vackra och välkända entré på vägen från en stadsdel till en annan.

Museum

Museum är inte fullt vår grej, men för att tipsa vidare bör Park de la Villette nämnas. Det är Paris största park och här finns bland annat flera olika museum, en spännande trädgård med speglar, utomhusbio samt lekplatser och karuseller för de lite yngre. Har man tur kan en gratiskonsert prickas in!

Finns intresse för världskrigen ur franskt perspektiv så kan de upplevas på Militärmuseet (Armémuseet / Museé de l’Armé). Här hittar du bland annat Napoleons grav och en uppsjö av medeltida rustningar och vapen.

Naturhistoriska museet i Paris huserar över 7000 djurarter i enorma utställningar.

Katakomberna – dödens rike under Paris

För mig lockar katakomberna enormt. Det är ett gammalt kalkstensbrott från romartiden som i ett tunnelsystem slingrar sig mer än 300 kilometer under Paris. När det i slutet på 1780-talet spreds ett stort antal dödliga sjukdomar som pest, smittkoppor och dysentri så började lik flyttas från överfulla kyrkogårdar till tunnlarna som idag inhyser drygt 6 miljoner skelett. Idag är en del av katakomberna öppna för besökare och guidade turer finns. Makabert, kan tyckas – men läskigt spännande samtidigt? Det skulle jag tycka alltså. Min dotter avböjer vänligt men bestämt ett besök, till viss del fortfarande med inte-så-övertygade minnen från Edinburgh och Real Marys Kings Close-besök (läs här) som jag drog med henne på 2018 (*förlåt*). Men för den mer spänningssökande tonåringen, som inte lever sig in så väl så att allt upplevs otroligt under-skinnet-krypande obehagligt? Absolut ett tips!

Här kan du hitta mer information och köpa biljetter.

Områden att ta sikte på i Paris med ungdomar

Saine – promenera längs med (häng i Latinkvarteren och kolla in Notre Dame)

Saine, den kända floden som rinner genom Paris, är underbar att strosa längs med för skön känsla och fina Paris-vyer. Vissa dagar står försäljare längs floden och säljer souvenirer och charmiga posters. Vi börjar med att hänga i de härliga universitetsdistrikten kring Jardin des Plantes; Latinkvarteren (Quartier Latin) för en dos studentkänsla och gott om mysiga caféer, och går sedan förbi mäktiga Notre Dame (som inte kan besökas sedan den brann år 2019) innan vi går vidare längs med Saine mot Louvren. En perfekt promenad!

Les Marais

Stadsdelen Le Marais en av Paris trendigaste, och här hittar man ett antal populära butiker och fina hotell och hela området består av historiska hus med fin arkitektur. Just arkitektur tilltalar kanske inte den genomsnittlige tonåringen, men kvarteren är härliga att strosa i och shopping som nämnt ovan bra – och är vädret härligt kan torget Place des Vosges vara en riktigt skön plats för en stunds paus. Paris mest romantiska torg, säger några, en lika viktig plats för Les Marais som triumfbågen är för Champs Elysees säger andra.

Montmarte och Sacré-Coeur – och kvarteren mellan med frukost och Wall of Love

Montmarte är kullen som med sina 130 möh utgör Paris högsta punkt, och som ligger i anslutning till kyrkan Sacré-Coeur. Här trängs konstnärer med varandra och är konstant i full gång att avporträttera turister, och deras tidigare alster presenteras i mängder bredvid lika stora mängder souvenirer. Torget är intensivt (akta ficktjuvar!) och turistigt deluxe, men ändå värt ett besök för den som vill få sin parisiska känsla. Och det vill man!

Lika mycket folk trängs på trappen till Sacré-Coeur – men visst älskar man utsikten?

Men; vi älskar ändå promenaden till Montemarte allra mest, före Montemarte i sig och Sacre Cour. Inte minst när vi bara slår oss ner vid ett bord utanför en av alla charmiga caféer och tar en kaffe och en croissant till frukost. Det räcker så gott så.

På vägen mellan caféet ovan och Montemarte passerar vi fina Wall of love (Le mur des je t’aime). ”Jag älskar dig” på 250 språk – hur fint?

Passager – och Passage des Panoramas

En av Paris många mysiga passager – fyllda med små restauranger och udda affärer – är charmiga Passage des Panoramas, som är värd att gå igenom om man är i närheten.

Uteserveringarna och maten – var ska man äta? Och vad?

En av Paris absolut främsta fördelar är att det finns så otroligt många härliga restauranger och caféer, och att de är lika mysiga inuti som vid bord utanför. Oftast så är uteserveringarna klädda av glas- eller plastväggar och tak och värmare som förlänger säsongen. Vi hade otrolig tur med vädret och upplevde våra dagar som varmare svensk sommar den sena helg i oktober då vi var i Paris och satt mestadels ute både dagar och kvällar. I förväg hade jag siktet inställt på ett flertal tipsade restauranger, men i slutänden älskade vi mest våra spontana stopp.

Både jag och min dotter testade med glädje runt bland de mest klassiska franska rätterna i kvarterskrogstappning. Musslor (moules frites), goda ostar, croque monsieur, kött och pommes, sallad med chèvre, gratänger och quiche och förstås en och annan creme brulée som avslutning. Croissanter och macrons är också givna inslag i den tonåriga kostcirkeln på en resa till Paris.

Och dessa tillfällen alltså… kvalitetstiden när vi njuter maten. Paris med tonåring. Paris med min tonåring, min dotter, min fjortis. Älskade varje sekund av detta!

Gillar ni mat kan jag annars tipsa om att ta en guidad tur till fots med smakprover av stadens bästa. En ”Paris walking tour with Secret Food Tours” lär vara en höjdare.

Hotell och områden – var i Paris ska man bo?

Jag ville bo på ett ställe där vi skulle ha många restauranger att välja på kvällstid. Att ha nära ut och nära hem kändes viktigt för att orka efter långa dagar på språng. Jag ville också ha en bra utgångspunkt för att ge mig iväg på morgonlöpturer medan min dotter fortfarande sov. Jag letade inte heller efter hotell med bra frukost – i Paris går jag hellre ut för frukost på ett närliggande café än att betala extra för hotellfrukost.

Bo i Pigalle / Montmartre

Vi valde utifrån detta att bo i Pigalle nära Montremarte, som ofta nämns som ett av Paris populäraste områden. Ett stort restaurangutbud direkt inpå hotellet var stort plus liksom läget i stort, men nattlivet nästan för påtagligt för oss. Vi bodde här på Mercure Paris Montmarte Sacre Cour som var okej men inte övertygade trots sina bra recensioner och trevliga gemensamhetsutrymmen (vilka var bättre än rummen).

Detta hotell ser väldigt fint ut och har grymma recensioner – det ska jag hålla span på till nästa gång; Hotel Des Arts Montmartre.

Bo i Marais

Jag har nämnt Marais både för shopping och område i stort. Här finns många bra hotell och härligt folkliv direkt utanför dörren. Här har jag span på hotellet Les Tournelles.

Bo i Latinkvarteren

Latinkvarteren (Quarter Latin) kan också vara värt att kolla in för charmig känsla och bra, centralt läge. Här låter Hotel Oratio som ett bra alternativ med bra prisnivå och höga omdömen.

Sammantaget – i Paris med min dotter

Så, det var lite om att resa till Paris med tonåring – en reseguide med tips.

Min dotter pratar ofta om vår resa, och vill gärna göra den till återkommande. Jag föredrar nya ställen, och har många alternativ till vår nästa resa ihop – för en sådan blir det. Kanske Malaga, Spanien? Eller Italien nästa gång, Milano eller Rom? Eller kanske Amsterdam? Har du tips så tar jag dem gärna!
Att det blir en repris i Paris är inte heller omöjligt. Har du tips att tillägga till denna guide så kommentera gärna!