Solen Stockholm Lisa

Stockholms bästa restauranger (medelklass) – min lista över favoriter

Jag får ofta frågan vilka jag tycker att är Stockholms bästa restauranger, för uppenbarligen är detta ett stort intresse för mig och något jag lägger både tid och pengar på. Och varje gång får jag tänka efter och försöka få ner min lista med tips. Med andra ord är det obegripligt att jag inte här på bloggen har en lista över mina favoriter, på liknande sätt som jag har en lista över mina favoritrestauranger i Åre (här). Men nu är det dags, och jag börjar med lista i vad vi kan kalla mellanklass ++, det vill säga som är avslappnade och inte allra mest avancerade, men som samtidigt har något mer än de mesta kvarterskrogarna. Helt enkelt ställen man siktar mot om man vill ha en extra bra restaurang i Stockholm och kosta på lite extra, men som ändå inte är i det allra dyraste segmentet. För att ge lite extra förståelse för ställen som jag gillar och rekommenderar så gillar jag när mysfaktor och sorl är hög, maten smakar riktigt god och finns det smarta inslag som överraskar blir jag extra förtjust.

Lilla Ego – är mästerkocken Tom Sjöstedts klassiska restaurang i Vasastan, som varit fullbokad varje sittning dag efter dag, i många år nu. Det är en hype och kvalitet som håller över tid, och ska jag ge ett tips i den här kategorin så är det verkligen Lilla Ego. Charmen är hög, kvalitet och smaker fantastiska och ja – här blir man alltid toknöjd.

Främmat – är en av mina favoritkrogar i Stockholm. Känslan här är mer avskalad och enkel och seglar på gränsen mellan genomtänkt in i minsta detalj och har denna lokal fått någon kärlek överhuvudtaget? Jag älskar det, liksom jag älskar överraskningsmoment och inslag som går utanför de klassiska ramarna. Maten – som till viss del finns på tryckta menyer och till större del på griffeltavlor – är oväntade kombinationer som smakar helt gudomligt. Mellanrätter tilltalar mig extra, dela-koncept och testa mycket är tveklöst favorit i min bok.

Wood Stockholm – på Mosebacke torg har olika teman olika veckor och det är att ta en meny enligt pågående tema som är det bästa tipset här, även om ett antal för- och varmrätter finns på den mer fasta menyn. De olika teman som gäller kan vara konstigheter som 70-tal, tåg, take-away eller något ovanligt land men det är inte en kopia av klassikerna som då serveras utan en ytterst kreativ tolkning med briljans och klass. Inredningsmässigt blandas högt och lågt, och det är sorl, stim och härlig känsla rakt igenom.

Hantverket – ligger ett stenkast från city, och är en klassiker som många håller som sin absoluta favorit i krog-Stockholm. Rätterna i mellanstorlek är rakt igenom kvalitativa och känslan på restaurangen är trivsam. Som en mer elegant kvarterskrog, rustik och snygg med riktigt hög klass på rätter med skandinaviska smaker.

Astoria – eller Brasserie Astoria, som nog är ännu mer rätt att skriva, har varit hypat sedan sin öppning år 2021. Lokalen är historisk och direkt man går innanför dörrarna känner man känslan av att det vilar historia här – biografen Astoria invigdes år 1928. Det är åh så snyggt i precis allt! Att det är stjärnkrögaren av stjärnkrögare Björn Franzén som ligger bakom brasserie Astoria är förstås en kvalitetsstämpel av högsta slag och den klassiska maten med fransk och italiensk touch är av ytterst hög kvalitet. Snyggt, trendigt och extra allt är det du får på Brasserie Astoria.

Leijontornet – är en ny favorit, som vi sedan dess nyöppning hösten 2023 återvänt till gång på gång. Då droppar vi in i den lilla vinbaren, som har ett fåtal platser och är trång och stimmig men ytterst charmig och ett ställe att trivas på. Vi äter i baren och botaniserar bland den ambitiösa vinlistan och de tillfälliga fokusviner som finns. För lugnare middag med finare känsla är det förstås att boka i restaurangen som gäller. Leijontornet är en av flera systerkrogar i ”gastrokvarteret”, och maten är klassisk, välsmakande – och som de själva säger ”hedonistisk”. Yes, så känns den och det är fullkomligt ljuvligt. Fisken med smörfrasigt täcke, ljuvlig beurre blanc-sås (i massor) och löjrom? Otrooolig!

Solen – är en restaurang som öppnade våren 2023 i Slakthusområdet – ett från start rätt ruffigt område som sedan några år utvecklats till att bli en egen stadsdel med fokus på mat, kultur och upplevelser. Den ruffiga känslan hänger till viss del kvar men på ett härligt sätt – det nya kulturdistrikt som växer fram kommer vara att räkna med framöver och kvalitetskrogar som Solen är givna dragplåster. Den namnkunnige duon Adam & Albin står bakom Solen som levererar en känsla som blandar strikt, ombonat, mysigt och industriellt och maten är av enormt hög klass av nytänkande slag inspirerad av soliga ställen från mellanöstern till Italien och Mexico. Cross-over á la värmande sol.

Bar Nombre – är en relativt enkel och väldigt härligt stimmig och personlig spansk restaurang med för sin inriktning riktigt ambitiös svenskspansk mat. Det är vällagat, gott och stämningen får mig att komma tillbaka igen och igen.

Denna lista över mina allra bästa restauranger i Stockholm i medelklass är absolut levande och kommer att ändras. Och kanske borde Surfers fått plats? Och varför har jag ännu inte varit på Bar Montan, Nya Gondolen eller Chez Jolie?
Har du andra favoriter? Tipsa gärna vidare!
Senast uppdaterad: maj 2024.