boqueria åre recension

Åres bästa restauranger – mina val

Jag har fått frågan om vilka som är Åres bästa restauranger ungefär några hundra gånger – och här är det, den fulla listan över restauranger jag rekommenderar i Åre. Givetvis uppdaterar jag detta inlägg löpande.
(senaste uppdatering: december 2023)

För att ge en närmare bakgrund om mig och mina restaurangpreferenser, ifall du hittar hit via Google och undrar hur mina åsikter kring bra mat och restauranger står sig, så kan jag i kort säga; Jag älskar mat. Och jag älskar att äta ute ännu mer än jag älskar mat. För maten, för stämning och atmosfär. Jag är matmässigt picky men kan samtidigt tycka att stämning, ambition och service kan påverka vart jag går tillbaka och inte ännu mer än maten i sig. Och kring just restauranger i Åre så har jag besökt kanske inte alla men inte långt ifrån – och de flesta många gånger. Jag är i Åre kanske 7-8 veckor per år och går på restaurang där många gånger i veckan.

VIll du hellre läsa om restaurangerna i Åres backar så finns ett helt inlägg om Åres backrestauranger här – med allt från Timmerstugan, 720 och Buustamon till Svartberget och Kastrullen.

Supper Åre: Bäst smak och härlig miljö

Etta på min lista, som egentligen inte kommer att ha en inbördes ordning i sin helhet men ändå, är Supper Åre. Supper ligger i ”Villa Tottebo” – en gammal jaktvilla nedanför lekparken mellan Åre torg och tågstationen. Inramningen är mysig och är det DJ eller bra musik från någon av barerna är stämningen extra nice – men framför allt går jag till Supper för maten. De sydamerikanska smårätterna är rakt igenom fantastiskt goda och jag både har mina favoriter och blir aldrig besviken. Du kommer ju själv se vad du blir sugen på, men missa inte majskolvarna och broccolin. Ultratunna pommes av sötpotatis, perfekt sprintade med parmesan, missar jag heller aldrig.
Stämningen är välkomnande även för barn, men mina barn är inte helt övertygade om de smakrika rätterna.

Boka Supper långt i förväg!

Vinbaren, Åre: mysfaktor och ambitiös vinlista

Denna lista över Åres bästa restauranger har fortfarande en given ordning och då är det Vinbaren jag skriver som nästa krog i ordningen. Som namnet säger så är Vinbaren lika delar en liten bar som en restaurang med goda smårätter som varierar utifrån säsong. Ofta riktigt goda, ibland lite spretiga. Den galet mysiga miljön och de 750 vinerna på vinlistan, där alla med pris under 1000 kr/flaskan kan öppnas på glas, vinner i min bok gång på gång.

Imilla Åre får äras med en tredjeplats, även om det känns lite vanskligt då jag bara ätit deras fulla meny en gång om det nu var ett par år sedan. Måste tillbaka. På Imilla ska man välja deras ”helkväll” då maten som kockarna väljer för dagen serveras som en kortare och mer avslappad avsmakningsmeny än de flesta ställen med liknande upplägg, och det levereras så bra för de otroligt prisvärda 600 kronor menyn kostar. Jag har hört utlåtanden om något trött service, men själv älskar jag den avslappnade känsla som just servicen bjuder på. Litet, intimt och personligt – ägarna vill att känslan ska vara som att ”komma hem till oss” och det genomsyrar hur servicen ges.

Werséns: en klassiker med drömmig bar och goda pizzor

Werséns är en klassiker i gengren brasserie, bar och pizza. Maten är bra som på ett bättre kvarterskrogsvis, och det är klassikerna som är bäst på den vanliga menyn – och som också fångar alla i familjen inklusive våra barn. Men, jämfört med byns övriga restauranger så är det inte maten som Werséns konkurrerar med utan sin sköna känsla och sina riktigt härliga pizzor. De sträcker sig från pizza bianco med löjrom eller västerbottenost och färsk tryffel till rödbetspizzor eller varianter med renskav, kantareller och lingon – och allt däremellan.

Werséns är en given samlingspunkt och stället jag väljer dag efter dag efter dag utan att tröttna när det gäller att slinka in och ta en öl – vare sig det är direkt efter skiddagen som en mognare after ski eller som ett sista stopp innan hemgång. Jag längtar tills tiden igen möjliggör att sitta sent i baren och låta den gå från lugnt, skönt ställe till en sorlig bar.

Det går inte att boka bord på Werséns, men skicka ner någon i sällskapet för att ställa sig i kö – det är en klar win, då denne garanterat gärna tar sig något i baren så länge.

Med det lämnar jag mina topp 4 restaurangfavoriter och går vidare utan inbördes ordning.

Boquerian Åre – tapas i festlig miljö

Boquerian är stället jag gärna går till om jag vill ha en lite festlig känsla och äta med vänner. Sorlet är skönt, stället snyggt och maten bra. Senare på kvällen skruvas musiken upp – om det inte är livemusik, vilket är relativt vanligt. Känsla på topp, middag kan övergå i kväll.
Även barnen väljer gärna Boquerian. Tapas med ”vänliga” smaker passar dem väldigt bra, och här kan vi också få dem att våga smaka nytt och annat. De väljer miniburgare, saftig entrecote, pommes, chark och ostar. Och churros, såklart!

Här har jag skrivit en hel recension om Boquerian Åre.

APO Åre: Med asiatiska smårätter och gudomlig kokos-basilikadrink

När Supper flyttade till nya lokaler i Villa Tottebo togs deras lokaler över av kedjekompisen APO – Asian Post Office, som också finns i centrala Stockholm. Jag tycker tyvärr att deras mat överlag inte håller exakt lika hög klass som Supper men har favoriter och kan gärna variera med APO när jag varit för många gånger på Supper. Missa inte broccolin, popcorn shrimps och deras helt fantastiska drink Thai basil.

Parkvillan: gastropub med hipsterkänsla och lokal bärs

På Parkvillan i Åre hittar du det längsta skägg-genomsnittet och högst truckerkeps och flanellskjorts-täthet av alla Åres restauranger och frågan är om det är den hembrygda ölen eller Åres bästa hamburgare som drar? Eller helt enkelt stämningen – som en stimmig, enkel gastropub.

Liten krog, Åre

I många år har jag gått förbi Liten krog. För litet, för intetsägande, för… icke-hypat. Eller så? Sen gick jag dit och fick förstå att jag borde slunkit in för länge sen. Liten krog är mysigt, avslappnat och maten är riktigt, riktigt bra. Det kan jag lätt rekommendera för det mindre sällskapet som vill ha god mat i en lugn inramning.

Några ytterligare restauranger i Åre

Där lämnar jag min toppfavorit-lista, som kan få ändras lite varteftersom, och går vidare till lite övriga restauranger.

Åre Granen – Rappar- och numera Åreprofilen Petters krog stoltserar med enorm vinlista och ambitiös meny – byns bästa, anser flera. Jag har gett lite dyrare Granen chansen en handfull gånger och är lite ledsen att jag inte blivit blown away någon gång. Har vi haft otur med mat (någon gång) och service (någon gång), eller är det inte så bra som ryktet faktiskt säger?

Här skrev jag en recension om Åre Granen efter vårt första besök.

Åregården – Källaren i Åregården andas klassisk flärd och kan ibland kännas lite stiff på något sätt (men jag älskar baren i entrén), så även om jag föredrar Vinbaren som går under samma tak så kan det vara ett alternativ för den som söker klassiskt lugn och riktigt vällagade rätter. Maten har ärligt talat varit riktigt, riktigt bra de gånger jag varit där och tidigare hette det Capo och då skrev jag en recension om Capo i det här inlägget.

Torvtaket – Åres bästa pizza säger några… och kanske? Jag sviker inte Werséns i kategorin, men för snäppet lugnare så kan det vara ett tips att testa här.

Åre Ölcafé – Stället vid stationen har genomgått ett antal förändringar i ägarskap och inriktning under mina år i Åre och är nu uppskattat av locals. Rejäl mat med kärlek, hävdar de själva, men själv har jag bara tagit någon öl – de har ett eget bryggeri och det gillas ju förstås extra.

Mr French – Mitt på torget, ovanpå Stadium och med från balkongen mysig utsikt över byn, finns Mr French – en restaurang som bytt ägare både en och tre gånger. Numera är den kompiskrog till Werséns och uppdateringen inomhus var välbehövlig och att ha en meny med känsla av inkluderande kvarterskrog rätt typ av komplement till restaurangerna i byn.

Och så några barnvänliga restauranger i Åre…

Jag har ju redan nämnt några av restaurangerna ovan som mer barnvänliga än andra, men barnens val i Åre ser lite annorlunda ut än våra – men passar givetvis alla.

Åre Creperie – Många håller Åre Creperie som en favorit och visst; crepesen är väldigt goda och hela familjen uppskattar koncept och smaker. För min del är det dock mer lunch-känsla, och är det verkligen rimligt pris..? För närmare 200 kronor väljer jag annan mat än crepes. Miljön är mysig och efterättscrepsen att sukta efter, inte minst för sötälskande barn.

Notera att Åre Creperie är stängt säsongen 2023/2024 efter sommarens översvämning i Åre som tyvärr gick hårt åt restaurangen som byggs om i sin helhet.

Broken – Amerikansk diner möter Åre skidentusiaskt och där voila – har du Broken. Jag tar gärna en öl i baren med en tallrik nachos och kollar på folk med skidåkarfilmer i bakgrunden, så får barnen äta sina burgare om de vill. Inget fel på dem, men inte min smak.

Brödernas – Brödernas i Åre är som Brödernas i hela Sverige. Hamburgarna är goda och barnen uppskattar – men i Åre säger jag tack men nej tack om jag får välja.

Åres restauranger – tips

Restaurangutbudet i Åre är verkligen något extra – jag har inte fått med allt i denna post. Hoppas det kan vara inspiration för någon som frågar sig ”var ska man äta i Åre?”. Undrar du något mer specifikt så fråga gärna.

Bilderna har jag valt ut baserat på att det inte är så mycket personer med på dem – men jag lovar att det är betydligt mer folk på alla ställen vanligtvis än vad som syns på dessa…