boqueria åre recension

Åres bästa restauranger – mina val

Jag har fått frågan om vilka som är Åres bästa restauranger ungefär några hundra gånger (känns det som) och det här är ett inlägg som borde fått bli skrivet för länge sedan. Inte minst borde jag ha skrivit det innan coronatider och restriktioner, men å andra sidan – inlägg som dessa lever länge så om vi bryr oss mindre i publiceringstid och mer i innehållet, ok?

För att ge en närmare bakgrund om mig och mina restaurangpreferenser, ifall du hittar hit via Google och undrar hur mina åsikter kring bra mat och restauranger står sig, så kan jag i kort säga; Jag älskar mat. Och jag älskar att äta ute ännu mer än jag älskar mat. För maten, för stämning och atmosfär. Jag är matmässigt picky men kan samtidigt tycka att stämning, ambition och service kan påverka vart jag går tillbaka och inte ännu mer än maten i sig. Och kring just restauranger i Åre så har jag besökt kanske inte alla men inte långt ifrån – och de flesta många gånger. Jag är i Åre kanske 7-8 veckor per år och går på restaurang där många gånger i veckan.

VIll du hellre läsa om restaurangerna i Åres backar så finns ett helt inlägg om Åres backrestauranger här – med allt från Timmerstugan, 720 och Buustamon till Svartberget och Kastrullen.

Supper Åre: Bäst smak och härlig miljö

Etta på min lista, som egentligen inte kommer att ha en inbördes ordning i sin helhet men ändå, är Supper Åre. Numera ligger Supper Åre i ”Villa Tottebo” – en gammal jaktvilla nedanför lekparken mellan Åre torg och tågstationen. Inramningen är mysig och är det DJ eller bra musik från någon av barerna är stämningen extra nice – men framför allt går jag till Supper för maten. De sydamerikanska smårätterna är rakt igenom fantastiskt goda och jag både har mina favoriter och blir aldrig besviken. Du kommer ju själv se vad du blir sugen på, men missa inte majskolvarna och broccolin.
Stämningen är välkomnande även för barn, men mina barn är inte helt övertygade om de smakrika rätterna.

Boka Supper långt i förväg!

Vinbaren, Åre: mysfaktor och ambitiös vinlista

Listan har fortfarande en given ordning och då är det Vinbaren jag skriver som nästa. Som namnet säger så är Vinbaren lika delar en liten bar som en restaurang med goda smårätter som varierar utifrån säsong. Ofta riktigt goda, ibland lite spretiga. Den galet mysiga miljön och de 750 vinerna på vinlistan, där alla med pris under 1000 kr/flaskan kan öppnas på glas, vinner i min bok gång på gång.

Vinbaren Åre tar inte bordsbokningar så här är det drop in som gäller – och bäst tips är att komma lite tidigare på kvällen.

Werséns: en klassiker med drömmig bar och goda pizzor

Werséns är en klassiker i gengren brasserie, bar och pizza. Maten är bra som på ett bättre kvarterskrogsvis, och det är klassikerna som är bäst på den vanliga menyn – och som också fångar alla i familjen inklusive våra barn. Men, jämfört med byns övriga restauranger så är det inte maten som Werséns konkurrerar med utan sin sköna känsla och sina riktigt härliga pizzor. De sträcker sig från pizza bianco med löjrom eller västerbottenost och färsk tryffel till rödbetspizzor eller varianter med renskav, kantareller och lingon – och allt däremellan.

Werséns är en given samlingspunkt och stället jag väljer dag efter dag efter dag utan att tröttna när det gäller att slinka in och ta en öl – vare sig det är direkt efter skiddagen som en mognare after ski eller som ett sista stopp innan hemgång. Jag längtar tills tiden igen möjliggör att sitta sent i baren och låta den gå från lugnt, skönt ställe till en sorlig bar.

Det går inte att boka bord på Werséns, men skicka ner någon i sällskapet för att ställa sig i kö – det är en klar win, då denne garanterat gärna tar sig något i baren så länge.

Med det lämnar jag mina topp 3 restaurangfavoriter och går vidare utan inbördes ordning.

Boquerian Åre – tapas i festlig miljö

Boquerian är stället jag gärna går till om jag vill ha en lite festlig känsla och äta med vänner. Sorlet är skönt, stället snyggt och maten bra. Senare på kvällen skruvas musiken upp – om det inte är livemusik, vilket är relativt vanligt. Känsla på topp, middag kan övergå i kväll.
Även barnen väljer gärna Boquerian. Tapas med ”vänliga” smaker passar dem väldigt bra, och här kan vi också få dem att våga smaka nytt och annat. De väljer miniburgare, saftig entrecote, pommes, chark och ostar. Och churros, såklart!

Här har jag skrivit en hel recension om Boquerian Åre.

APO Åre: Med asiatiska smårätter och gudomlig kokos-basilikadrink

När Supper flyttade till nya lokaler i Villa Tottebo togs deras lokaler över av kedjekompisen APO – Asian Post Office, som också finns i centrala Stockholm. Jag tycker tyvärr att deras mat överlag inte håller exakt lika hög klass som Supper men har favoriter och kan gärna variera med APO när jag varit för många gånger på Supper. Missa inte broccolin, popcorn shrimps och deras helt fantastiska drink Thai basil.

Parkvillan: gastropub med hipsterkänsla och lokal bärs

På Parkvillan i Åre hittar du det längsta skägg-genomsnittet och högst truckerkeps och flanellskjorts-täthet av alla Åres restauranger och frågan är om det är den hembrygda ölen eller Åres bästa hamburgare som drar? Eller helt enkelt stämningen – som en stimmig, enkel gastropub.

Liten krog, Åre

I många år har jag gått förbi Liten krog. För litet, för intetsägande, för… icke-hypat. Eller så? Sen gick jag dit och fick förstå att jag borde slunkit in för länge sen. Liten krog är mysigt, avslappnat och maten är riktigt, riktigt bra. Det kan jag lätt rekommendera för det mindre sällskapet som vill ha god mat i en lugn inramning.

Några ytterligare restauranger i Åre

Där lämnar jag min toppfavorit-lista, som kan få ändras lite varteftersom, och går vidare till lite övriga restauranger.

Åre Granen – Rappar- och numera Åreprofilen Petters krog stoltserar med enorm vinlista och ambitiös meny – byns bästa, anser flera. Jag har gett lite dyrare Granen chansen tre gånger och är lite ledsen att jag inte blivit blown away någon gång. Har vi haft otur med mat (någon gång) och service (någon gång), eller är det inte så bra som ryktet faktiskt säger?

Här skrev jag en recension om Åre Granen efter vårt första besök.

Imilla Åre – Årets nyhet Imilla, mellan Broken och Lilla krog, har jag hört både ris och ros om. Magisk mat säger vissa, lite trött service har jag hört från annat håll – men själv har jag bara testat en lunch. Då var servicen så intimt mysig och deras macka med pulled beef, spetskål och massa goda smaker inklusive chilimajonäs så galet god. Bland det bästa jag ätit i lunchtids-Åre! Vattnas i munnen bara jag tänker på den.

Capo – Källaren i Åregården är lite för mycket klassisk flärd för mig (men jag älskar baren i entrén), så även om jag föredrar Vinbaren som går under samma tak så kan det vara ett alternativ för den som söker klassiskt lugn. Det var några år sedan jag var där men maten var sjukt bra och jag skrev om det besöket med en recension om Capo i det här inlägget.

Torvtaket – Åres bästa pizza säger några… och kanske? Jag sviker inte Werséns i kategorin, men för snäppet lugnare så kan det vara ett tips att testa här.

Åre Ölcafé – Stället vid stationen har genomgått ett antal förändringar i ägarskap och inriktning under mina år i Åre och är nu uppskattat av locals. Rejäl mat med kärlek, hävdar de själva, men själv har jag bara tagit någon öl – de har ett eget bryggeri och det gillas ju förstås extra.

Verandans Asiatiska – Verandans asiatiska är en nyhet för i år, och det är konceptet RAW som flyttat från Bygget till den klassiska After ski och nattklubbsfavoriten Verandan. Man utlovar spännande asiatiska smaker i en uppfräschad miljö. Jag testar gärna vid tillfälle!

Mr French – Mitt på torget, ovanpå Stadium och med från balkongen mysig utsikt över byn, finns Mr French – en restaurang som bytt ägare både en och tre gånger. Numera är den kompiskrog till Werséns och uppdateringen inomhus var välbehövlig och att ha en meny med känsla av inkluderande kvarterskrog rätt typ av komplement till restaurangerna i byn.

Och så några barnvänliga restauranger i Åre…

Jag har ju redan nämnt några av restaurangerna ovan som mer barnvänliga än andra, men barnens val i Åre ser lite annorlunda ut än våra – men passar givetvis alla.

Åre Creperie – Många håller Åre Creperie som en favorit och visst; crepesen är väldigt goda och hela familjen uppskattar koncept och smaker. För min del är det dock mer lunch-känsla, och är det verkligen rimligt pris..? För närmare 200 kronor väljer jag annan mat än crepes. Miljön är mysig och efterättscrepsen att sukta efter, inte minst för sötälskande barn.

Broken – Amerikansk diner möter Åre skidentusiaskt och där voila – har du Broken. Jag tar gärna en öl i baren med en tallrik nachos och kollar på folk med skidåkarfilmer i bakgrunden, så får barnen äta sina burgare om de vill. Inget fel på dem, men inte min smak.

Pinchos – Pinchos i Åre är som Pinchos i hela Sverige. ”Lite mer cirkus till byn” drog Pinchos med när de skulle öppna och det är väl precis vad det är. Att beställa fantasilösa tapas via app och hämta mat och dryck själv är inget som ger extrapoäng i min bok och nu är barnen så stora så de själv kan se det som världens lyxigaste att få en kväll själva där. Så blir det bäst för oss alla.

Restaurangutbudet i Åre är verkligen något extra – jag har inte fått med allt i denna post. Hoppas det kan vara inspiration för någon som frågar sig ”var ska man äta i Åre?”. Undrar du något mer specifikt så fråga gärna.

Och Corona ja – som jag inledde med att säga. De restauranger jag besökt under pandemin har varit duktiga att följa de restriktioner som finns och skapa en så trygg miljö för gästerna som möjligt.

Bilderna har jag valt ut baserat på att det inte är så mycket personer med på dem – men jag lovar att det är betydligt mer folk på alla ställen vanligtvis än vad som syns på dessa…